megtakarítások a konyhában

Mindenki ismeri a mondást, hogy a lakás szíve a konyha. Most spórolással kapcsolatos ötleteinkből megtudhatjátok, hogyan lehet az esze is!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2018. október 12.
A konyha akkor is központi szerepet tölt be egy család életében, ha nem főzünk benne rendszeresen. Koszos poharak, maradék uzsonnák, lecsöpögött szószok, mellé ment hozzávalók és a legkülönbözőbb háztartási hulladékok kimeríthetetlen tárháza, ahol a család minden tagja megfordul legalább egy kávé vagy egy hűtőből elcsent finomság erejéig. Nem csoda, hogy számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre itt (a tudatos bevásárlástól kezdve egészen a szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosításáig), melyekkel pénztárcánk mellett a környezetünket is jobban kímélhetjük.
megtakarítások a konyhában

 kattints a képre a nagyobb méret érdekében

spórolás az energiával

 • hűtő: Ne hagyjuk a szükségesnél hosszabban nyitva a hűtőajtót! Nagy a kísértés, hogy ne csukjuk be addig, amíg kiöntjük a pohárba az üdítőt, de álljunk ellen.
 • tűzhely: A tűzhely se melegítsen úgy, hogy nincs rajta a fazék – ez különösen a kerámialapos készülékek esetén könnyen elvéthető hüvelykujjszabály. De érdemes nagyobb, több napra elegendő adagokat főzni és ha lehetséges fedőt használni, mert így az alacsonyabb energiafogyasztás mellett az étel is hamarabb elkészül .
 • sütő: hidegebb hónapokban a sütő használata után nyissuk ki az ajtaját, mert az így felszabadult hő segítségével melegíthetjük kicsit a szobát.

spórolás a vízzel

 • gépi mosogatás: Amennyiben megengedhetjük magunknak a mosogatógépet, válasszuk gazdaságos környezetbarát funkcióval rendelkező típust: egy kis előáztatással biztos, hogy kímélő üzemmódban is tiszták lesznek az edények.
 • kézi mosogatás: A hagyományos, „kézi” módszer esetében figyeljünk arra, hogy ne folyassuk feleslegesen a vizet törölgetés vagy a makacsabb szennyeződések súrolása közben. Érdemes sugárszabályozókat (például perlátort) szerelni a csapokra, melyek csökkentik az otthoni vízfogyasztást.
 • főzés: Szintén kevesebb víz felhasználása szükséges akkor, ha főzés helyett csak pároljuk a zöldségeket, ám ha mégis az előbbi mellett döntenénk, a megmaradt vizet kihűlve felhasználhatjuk a lakásban található növények locsolásához.
 • egy (méltán) klasszikus tipp: az ivásra szánt csapvizet inkább töltsük palackba és tegyük hűtőbe, mint hogy minden egyes alkalommal addig folyassuk feleslegesen a csapot, amíg megfelelő hőmérsékletű nem lesz a víz.  

spórolás az élelmiszerrel

 • bevásárlás: Sokak által ismert alapszabály, hogy éhesen nem szabad boltba menni, mert kétszer annyi dolgot veszünk, mint amire szükségünk lett volna. Ha pedig már ott vagyunk, a gyümölcsökből és zöldségekből igyekezzünk mindig az idénynek megfelelő faját vásárolni, húsból pedig csak akkor vegyünk nagyobb mennyiséget, ha elég hely akad a huzamosabb tárolásához a fagyasztóban.
 •  a maradék: Az elkészült ételek maradékát is érdemes lefagyasztani, így nem megy kárba, és később még biztos jól fog esni. Amennyiben családi házban élünk, az élelmiszerekből és növényekből származó természetes hulladékot komposztálhatjuk – ezt később a kertünk is meghálálja, hiszen minőségi és természetes alternatívája a műtrágyának.

spórolás a hulladékkal

 • zero waste: A mozgalom célja, hogy minimális legyen a mindennapi tevékenységeink következtében keletkezett, újra már nem hasznosítható szemét. Ennek egyik szimbóluma lett az egyszer használatos nejlonzacskó, ami lassan talán hivatalosan is tiltólistára kerül, a strapabíró bevásárlószatyrok esetében pedig magától értetődő, hogy mindig érdemes magunknál tartani egyet, így nem kell folyton újat vásárolni.
 tipp!

A kisebb nejlonzacskók a kutyatartók számára is jó szolgálatot tehetnek; ha már így is-úgy is akadnak a háztartásban, akkor helyettesítsük a segítségükkel a kifejezetten kisállatoknak készített állatürülékes zacskókat. A többi, igazából csak a lustaságunk miatt használt, felesleges műanyag eszközt pl.: egyszerhasználatos műanyagtányérokat, poharakat, evőeszközöket pedig tegyük tiltólistára!

 

 • csomagolás: Ez egyébként a többi csomagolóanyagra is érvényes. Igyekezzünk minél többször felhasználni a befőttes üvegeket, dobozokat, papírokat.
 • törölgetés: Azzal is kevesebbet szemetelünk, ha száműzzük a papírtörlőt a konyhánkból: használjuk inkább a konyharuhákat és a mosogatószivacsot a konyhapult tisztán tartására.
 • szelektív hulladékgyűjtés: Reméljük, hogy ma már senkinek sem kell külön elmagyaráznunk a fontosságát. Tekintsük alapvető kötelességünknek, azért, hogy a gyermekeink/unokáink is ugyanolyan körülmények között élhessenek, mint amit mi is megszoktunk!

Tudj meg többet a K&H megtakarítási és befektetési ajánlatairól és tedd félre a konyhában megspórolt értékes forintokat, melyek így segítségedre lehetnek álmaid megvalósításában! 

K&H megtakarítási és befektetési ajánlatok