légy Te a környezetvédelem Chuck Norris-a!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2019. december 10.
Mutatjuk, hogy a szájkaratétól, a karatekölyök és a fekete öves szinten át, hogyan válhatsz a környezetvédelem Chuck Norris jelenségévé, amikor már tényleg, valódi hatást gyakorolhatsz és lépéseket tehetsz a Föld megóvása érdekében!

légy Te a környezetvédelem Chuck Norris-a!

A Földnek nincs szüksége az emberre, de az embernek nagy szüksége van a Földre. Ha ebből a bölcsességből indulunk ki, akkor nem lehet kérdés, hogy lépéseket kell tennünk, de nem a Föld megmentéséért, hanem a gyermekeink és az unokáink túlélése, a miénkhez hasonló életminőség megőrzése érdekében!

Azt, hogy az életvitelünkkel mennyire terheljük meg a Földet, az ökológiai lábnyom fogalmával mérik világszerte. Az ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia, stb.). Ennek az átlagos mérete ma kb. 2,2 hektár/fő, viszont a fenntarthatósághoz kb. 1,8 hektár vagy annál kevesebb felhasználása lenne szükséges. De hogyan lehetséges az ökológiai lábnyom csökkentése? 

1.szint: szájkarate

Ha még csak ezen a szinten vagy, akkor azt már azért felismerted, hogy gáz van, valamin változtatni kéne. Sopánkodsz a rengeteg műanyag szemét, a szennyezett levegő, és az embertelen körülmények között tartott haszonállatok miatt, még az is lehet, hogy mélységes sajnálatot érzel a fejlődő országokból, az éhezés, és a vízhiány miatt elvándorló emberek százezrei iránt.

Ugyanakkor minden lelkiismeret furdalás nélkül iszod a palackos ásványvizet (és minden egyéb PET palackos cuccot), még az 5 percre lévő boltba is autóval mész, a legolcsóbb húst veszed meg (a származási ország nem számít), valamint pazarolod az élelmet és a vizet.

Ha egyelőre itt tartasz, akkor inkább ne foglalj állást környezetvédelmi kérdésekben, hanem próbáld meg elérni a 2-es szintet! 

2. szint: karatekölyök

Ezen a szinten, pár kalóriát már eléget az ember, de azért még nem nagyon izzad meg. Honnan tudhatod, hogy éppen itt tartózkodsz?

 • Érdeklődsz a téma iránt. Nyomon követed a helyi és a globális híreket, és ha találsz egy érdekes, tényleg figyelemfelkeltő, fontos problémát boncolgató írást, képet, videót, azt meg is osztod a közösségi médiában (így az ismerőseidnél is elülteted a fenntarthatóság erdejének első magjait).
 • Próbálsz takarékoskodni az árammal. Ha már nem használod az elektromos eszközeidet, akkor áramtalanítasz, ha nincs szükséged a világításra, lekapcsolod a lámpákat.
 • Szelektíven gyűjtöd a műanyagot, fémet, papírt és üveget. Ahol tudsz, átállsz e-számlára, kerülöd a papír számlakivonatokat, értesítőket. A strandon nem kérsz szívószálat az italodba.

Ezt a szintet, nevezzük bemelegítő szintnek. Ha itt mindent beleadsz, nem lazsálod el az edzéseket, akkor van esélyed rá, hogy feljebb lépve, ne rögtön egy pofonba fuss bele.​ 

3. szint: feketeöves

A szint legfontosabb gyakorlatai a fogyasztás átalakítás, valamint a takarékoskodás. Itt már a pulzusod felpörgetésén túl, egy-két ütéskombinációt is el kell sajátítanod, és meg kell tervezned mind a támadásaidat, mind a védekezési stratégiádat.

Mit alakíts át a fogyasztásodban először?

 • Egyél kevesebb húst és több zöldséget, fogyassz kevesebb tejterméket: az állattenyésztés sokkal több erőforrást igényel, mint a zöldség és gyümölcstermesztés.
 • Vásárolj kevesebb csomagolt árut: ha nem tudod mindig megoldani, akkor válassz olyat, amelynek nem műanyag, hanem papír a csomagolása.
 • Felejtsd el a PET palackot! Igyál csapvizet, vagy szerezz be egy víztisztító berendezést (bár a csapvíz Magyarországon szerencsére a legtöbb helyen magas minőségű, nincs szükség utólagos tisztításra). Ha mégis üdítőitalra vágysz, válassz inkább dobozos gyümölcslevet vagy készítsd el házilag.
 • Termelj kevesebb hulladékot! Komposztálj vagy hasznosítsd újra, amit lehet. 

Mivel tudsz takarékoskodni?

 • Áram: Moss és száríts energiahatékonyan úgy, hogy csak akkor indítsd el a mosógéped, ha megtelik, és szárítsd ruháidat a szabad levegőn. Vagy ne járasd feleslegesen a sütőt, esetleg szerelj fel napelemeket, ha lehetőséged van rá.
 •  Víz: Zuhanyozz, ne kádban fürdőzz, mert így 8-szor, 10-szer kevesebb vizet fogyasztasz!
 •  Étellel: A frissen készített ételeket, ha már nem tudod megenni, fagyaszd le, ne várd meg amíg megromlik és ki kell dobni. Ha ételt rendelsz, csak annyit kérj, amennyit biztosan el tudsz fogyasztani - ezzel pénzt is spórolva.

4. szint: Chuck Norris

Figyelem! Ez a szint a nyugalom megzavarására alkalmas elvárásokat fog tartalmazni, de ahhoz, hogy "A Mester" szintjét elérhessük, áldozatokat kell hoznunk. Hogy fáj-e, ha puszta kézzel törünk téglát? Persze, hogy fáj! Keményebbek, edzettebbek leszünk általa? Mi az hogy!

 A 4. szint eléréséhez a következőket kell tenned:

 • Vásárolj helyi termékeket: támogasd a közeledben lévő vállalkozásokat, akik munkahelyeket is biztosítanak, a kevesebb szállítással pedig kevésbé terhelik a környezetet.
 • Vásárolj okosan: tervezd meg az ételeidet, kerüld az impulzus vásárlásokat.
 • Vásárolj olyan zöldséget, gyümölcsöt, ami "ronda, de finom".
 • Ha étteremben tengerből származó ételt kérsz, mindig kérdezd meg, hogy fenntartható, felelős kitermelésből származik-e. Ha nem, akkor ne egyél ott!
 • Biciklizz, sétálj, használj tömegközlekedést minél többet.
 • Használj újratölthető palackot, kulacsot vagy kávéspoharat.
 • Ha vásárolni mész, ne kérj zacskót, használd a saját táskádat.
 • Vásárolj használt dolgokat is.
 • Adományozd el felesleges tárgyaidat, ruháidat.
 • Fektesd megtakarításodat olyan államokba és vállalatokba, akik fenntartható módon működnek. Hogyan?A K&H felelős befektetési alapok segítségével, amellyel csak a szigorú elvárásoknak megfelelő szervezeteket támogatsz!

Ez a szint már valóban egy nagyon erős elköteleződést igényel a téma iránt, de ha nem drasztikusan, hanem fokozatosan alakítod át az életviteledet, Neked is sikerülhet!

A 4. szintre lépve, Te is szívesen fektetnéd olyasmibe a pénzed, ami a hozamok mellett, hozzájárul gyermekeid jövőjéhez is? Tudj meg többet a K&H felelős befektetési alapokról, mert a jó befektetés nem csak pénzben térül meg!

K&H felelős befektetési alapok

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató tartalmazza, mely angol nyelven elérhető a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alap magyar nyelvű Kiemelt Befektetői Információi felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra.  A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása érdekében származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat!  Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetése hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódjon a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a KBC Asset Management N.V. belga alapkezelő társaság kezeli, amelynek működését a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, de egyes, jogszabályban nevesített tárgykörökben (pl. reklámok) a Magyar Nemzeti Bank jogosult eljárni. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata. Az alap által kibocsátott befektetési jegyekhez kapcsolódó befektetői jogok magyar nyelvű összefoglalóját itt találja.