háziállatot tartanál? vegyük sorra, hogy mi mennyibe kerül!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2018. február 09.
Számtalan oka lehet annak, hogy egy család háziállat befogadásával bővül. Most nem is ezekre az indokokra szeretnénk fókuszálni, sokkal inkább arra keressük a választ, hogy milyen költségek merülhetnek fel egy kutya, egy macska vagy bármilyen kisállat befogadásakor vagy megvásárlásakor.

háziállatot tartanál? vegyük sorra, mi mennyibe kerül!

Mivel rengeteg háziállat kerül azért menhelyre, mert a gazdáik már nem engedhetik meg maguknak az eltartásukat, kérünk téged, hogy alaposan gondold át, ha egy szeretetre vágyó élőlénnyel gyarapítod a családod.

Az alábbi kiadásokkal kell számolnod:

  • Orvosi költségek
  • Étkeztetés
  • Utazás, kozmetika, felszerelés, egyéb költségek

1. orvosi költségek

Az emberekkel ellentétben a házikedvencek nem tudják elmondani, ha valamilyen egészségügyi problémájuk van, ezért érdemes elvinni őket az állatorvoshoz, ha viselkedésükben, állapotukban a megszokotthoz képest eltérést tapasztalunk. Ugyanez a helyzet az oltásokkal, az ivartalanítással, a sérülések ellátásával kapcsolatban. A kezelések és gyógyszerek ára pár száz forinttól az akár százezres nagyságrendig is terjedhet. Sőt egy-egy komolyabb beavatkozás (például csípő- vagy lábműtét) többszöri kezelést, esetleg műtétet, ezzel együtt többszörös kiadást jelenthet a gazdának.

Talán túlzásnak tűnhet, de egy pénzügyileg igazán felkészült kisállat-tulajdonos valószínűleg külön megtakarítási alapot hoz létre kedvencének, tanulva korábbi tapasztalataiból. Egy kevésbé felkészült pedig akár kölcsönért is folyamodhat, ha megtörténik a baj, és szakemberhez kell sietni. A háziállatok, különösen a fiatal egyedek kiszámíthatatlanok, kíváncsiságuk gyakran bajba sodorja őket, mindig történik velük valami. Ezért is érdemes előre felkészülni, és félretenni havonta egy meghatározott összeget a sürgős esetekre.

Az ivartalanítás szintén nem olcsó mulatság, de hosszú távon megkönnyítheti sokak életét. Egy nőstény macska ivartalanítása 10 ezer forint körül van, egy kandúré pedig 7000 forint átlagosan. A fiú kutyák ivartalanítása – mérettől függően – 12-16 ezer forint, a lánykutyáké 16-20 ezer forint körül mozog. Az oltások között pedig vannak olyanok, amelyeket évente kell ismételni, ami újabb orvosi kiadás.

2. étkeztetés

Állateledel? Házikoszt? Nyersetetés? Ezt döntsd el te! Bármelyiket is választod, sajnos újabb jelentős költséggel kell számolnod. A minőségi állateledelek gyakran nagyon sokba kerülnek, de az is szép kiadás, ha a piacról vagy a hentestől válogatod össze a megfelelő nyershúsokat és belsőségeket. Az étkezés és az élelem minősége azért fontos, mert kihatással van az állatok egészségére, amely ha csorbát szenved, újra csak az állatorvoshoz vezet az utunk.

Egy macska étkeztetése körülbelül havi 3-5 ezer forint, egy kistestű kutyáé 5 ezer forint minimum, egy nagyobb testű kutya esetében pedig havi 15 ezer forinttal lehet számolni.

3. utazás, kozmetika, felszerelés, egyéb költségek

Utazás során a legolcsóbb megoldás az, ha egy ismerőst vagy családtagot kérsz meg arra, hogy gondoskodjon a kedvenceidről. Ha a háziállatoddal utaznál vagy panzióba adnád, akkor elég magas költségekkel kell számolnod. Az állatútlevél kiállítása 5-10 ezer forint egy állatorvosi rendelőben, ahol az esetlegesen hiányzó chipet is megkaphatja a kisállat, mert ez feltétele az úti okmány kiállításának. A kutyapanziónál 3 000 forintos napi költséggel kalkulálhatsz.

Kutyásoknak sétáltatáshoz nyakörv, szájkosár és póráz vagy hám is kell, utazáshoz hordozó. Ha szófogadó szőrgolyót akarsz, akkor egy oktatót is fizetned kell. A fürdetés, kozmetika szintén plusz kiadás, csakúgy, mint a bolhák és kullancsok elleni védekezés. Cicák esetén pedig az alom rendszeres beszerzésére is gondolni kell, szőrkefére, esetleg olyan pasztára, aminek segítségével könnyen meg tudnak szabadulni a lenyelt szőrszálaktól. 

Ezzel természetesen a lista nem is teljes, hiszen a lakásban tartott cicáknak szükségük van kaparófára, gyakran kapnak saját bútort, párnát, a kutyusok ruházatot, jutalomfalatot, különféle játékokat, stb. Egy-egy kisállat felszereléseket árusító üzlet kínálata szinte a végtelenhez közelít.

A felelős állattartás tehát valóban jelentős anyagi terheket jelent. Természetesen cserébe olyan értékekkel gazdagodhatsz az állatok különleges szeretete által, amely pénzben kifejezhetetlen. Éppen ezért tervezd meg előre a közös életet, hogy ne érjen meglepetés. 

Írj listát a szükséges eszközökről, kezelésekről, tájékozódj előzetesen az árakról, így összesítve láthatod a leendő kiadásaidat. Mivel egyszerre több dologra is szükséged lesz, érdemes a drágább eszközöknek több helyen utánanézni, és ha megtaláltad a számodra kedvező megoldást és árat, akkor megéri arról a helyről intézni az apróságok beszerzését is. Ha webáruházból rendelsz, egyrészt kényelmesebb, másrészt nagyobb összegű vásárlás esetén akár a szállítási költségen is spórolhatsz.

Ha tudatosan szeretnél félretenni azért, mert kis kedvencet szeretnél, vagy épp felkészülnél azokra az esetleges jövőbeli kiadásokra, amik akár egy állatpanzió igénybe vétele, akár műtét vagy gyógykezelés esetén felmerülnek, a K&H tervező megtakarítási számlát Neked találták ki!

A K&H tervező megtakarítási számlával minden tervedre külön megtakarítási célt hozhatsz létre, egyedi névvel és ikonnal, így folyamatosan nyomon követheted hol tartasz egyes céljaid elérésében, és havonta 2 alkalommal alapkamat-veszteség nélkül hozzáférhetsz megtakarításodhoz.

K&H tervező megtakarítási számla