Ugrás a tartalomhoz

gyermeked vagy unokád lakásvásárlást tervez? így találhatjátok meg a legjobb konstrukciót!

2018. március 08.
A hitelek megoldást nyújtanak az álmok megvalósításában. Egy olyan nagyobb esemény esetén, mint egy lakásvásárlás, fontosa, hogy jól ismerjük a lehetőségeinket. A továbbiakban adunk néhány tippet, hogy a pozitív forgatókönyv válhasson valóra.

Amikor megtaláljuk végre álmaink lakását és meg is állapodunk az áráról az eladóval, sokszor úgy érezzük, hogy végre kifújhatjuk magunkat. A valóság viszont az, hogy a megkönnyebbülést és a pezsgőbontást sajnos el kell napoljuk a családdal és barátokkal tartandó lakásavatóra, ugyanis a kézfogást követően a banki hitelügyintézésnek is azonnal neki kell állnunk.

a hitelképesség megállapítása

A sikeres hiteligényléshez vezető út első lépésének már az új lakás keresésének kezdetekor neki kell fogni. Történetesen meg kell találnunk azokat a konstrukciókat, amiknél hitelképesek lehetünk. Ezt olyan tényezők befolyásolhatják, mint az önerő mértéke, a tervezhető jövedelem, vagy egyéb, már meglévő hitel-kitettségeink. A K&H lakáshitel kalkulátorával online kiszámíthatjuk várható törlesztőrészletünket a futamidő függvényében, ezt követően pedig visszahívást kérhetünk egy számunkra kedvező időpontot megadva, melynek során akár 10 perc alatt megtudhatjuk, hogy melyik a bank által kínált lakáshitelek közül a számunkra megfelelő, és mekkora összegű hitelt kaphatunk.
THM: 2,9%-7,7%

a hitel feltételei

Ha a hitelképességünk rendben van, higgadtan át kell gondoljuk, milyen futamidejű, törlesztő részletű és kamatozású hitelt tudunk visszafizetni .

Fontos, hogy megnézzük a fix és a változó kamatozású hitelek előnyeit és hátrányait is. A K&H lakáshitel esetén a kamatperiódus választható 3 hónap vagy 1, 3, 5 év, amely időszak alatt a törlesztőrészlet nem változik, a 10 éves fix kamatozású hitel esetében a törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt állandó. A hitelkamat a választott periódustól függ:

  • 3 havi vagy 1 éves kamatperiódus esetén: 3 vagy 12 havi BUBOR + fix kamatfelár
  • 3 éves kamatperiódus esetén: kamatperióduson belül fix kamat
  • 5 éves kamatperiódus esetén: kamatperióduson belül fix kamat
  • 10 éves fix kamatozású hitel esetében a teljes futamidő alatt fix kamat

Végül, de nem utolsó sorban, sokan hajlamosak átugrani a nagy tételek átszámolása után a hitelfelvételi költségeken, holott ezek közvetlenül a lakásvásárlást követő napokban, hetekben kellemetlen extra tételek lehetnek, ha kimaradtak a matekból. Számoljunk például az alábbi költségekkel is:

induló banki költségek:

  • értékbecslés
  • szerződéskötési díj (ezt a bankok különböző akciókhoz kötötten el is engedhetik)
  • tulajdoni lap díja

hitelhez kapcsolódó egyéb költségek:

  • közjegyzői díj

lakásvásárláshoz kapcsolódó költségek:

  • lakásvásárlási illeték (jellemzően a vételár 4%-a, de elérhetőek jogszabályban megállapított kedvezmény)

hogyan segíthet a szülő, nagyszülő?

A K&H Bank prémium családi szolgáltatása keretében a fiatalok most lakáshitel-kedvezményre is jogosultak lehetnek. A K&H Banknál most a szerződött prémium ügyfelek gyerekei vagy unokái is megkaphatják a prémium szolgáltatást, és az ezzel járó összes előnyt (például pénzügyeiket saját dedikált prémium tanácsadóval intézhetik, lakáshitel-kedvezményre jogosultak és a prémium számlát havi díj mentesen kapják) egészen 30 éves korukig. (EBKM: 0,01%)

A fiataloknak nem szükséges teljesíteniük a számlacsomag igénybevételi feltételeit, egy feltétel van: a szülő vagy a nagyszülő rendelkezzen K&H prémium számla- és szolgáltatáscsomag szerződéssel.

K&H prémium családi szolgáltatás