éheztesd a kukádat!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2019. december 10.
Te dobtál már ki ételt? Ezzel a rossz szokással nemcsak a kemény munkával megkeresett pénzünk landol a kukában, de ráadásul az üvegházhatású gázok kibocsátását is növeljük. Egyes tanulmányok szerint családonként évente 50 000 Ft-ot takaríthatnánk meg azzal, ha csak annyit vásárolnánk, amennyit el is fogyasztunk!

éheztesd a kukádat!

Rengeteg élelem kárba vész világszerte: többek között a helytelen betakarítás, tárolás és szállítás, a szigorú eladási határidők, a szupermarketek kereskedési gyakorlata (csak tökéletes élelmiszert hajlandók átvenni, és az akciókkal sokszor túlvásárlásra ösztönöznek), a piacok élelmiszer-hulladéka, az élelmiszeripar helytelen feldolgozási módszerei, éttermek, büfék, közétkeztetés ételhulladéka, és a vásárlók pazarlása miatt.

A világon évente megtermelt 4 milliárd tonna élelmiszer mintegy harmada, 1,3 milliárd tonna végzi a kukában! Mégis naponta 25 000 ember hal éhen a világon, miközben a kidobott 1,3 milliárd tonna harmada elég lenne a világszerte éhező csaknem 850 millió ember ellátására. Sokkoló adatok, nemde?

fejenként évente 68 kg ételt dobunk ki

Magyarország is nagy pazarló - évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelünk, a kidobott étel 42%-a pedig a háztartásokból kerül ki - ez fejenként, nagyjából évi 68 kg. Tulajdonképpen minden magyar háztartás a megvásárolt élelem 10-11%-át kidobja. 

Magyarországon emellett tízezrek éheznek, a lakosság negyede, 2,5 millió ember pedig minőségi éhezőnek számít – ők ritkán, vagy egyáltalán nem jutnak megfelelő minőségű és tápértékű élelmiszerhez.

miért veszélyes a környezetre az ételhulladék?

gaz ugyan, hogy a szemétbe dobott étel az egyéb kommunális szeméthez képest könnyen lebomlik, ám eközben rengeteg üvegházhatású gáz (főként metán) keletkezik. A megtermelt, de meg nem evett élelemből évente 3,3 milliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe – vagyis ekkora a meg nem evett ételek szénlábnyoma, ennyivel járul hozzá a klímaváltozáshoz. Megközelítőleg 38%-kal csökkenne a felmelegedés, ha felére csökkenne csak Európában az ételhulladék!

A kidobott étel nemcsak a hulladékkezelés során, hanem már az előállításával is óriási mértékben terheli a Földet: értékes édesvizet, több ezer hordónyi olajat, nagy mennyiségű energiát és vegyszert használnak fel hozzá, és feleslegesen alakítanak ki újabb és újabb termőterületeket, tovább veszélyeztetve ezzel az éghajlatot és a biológiai sokféleséget.

Csak vízből 550 milliárd köbmétert használnak fel évente és 1,4 milliárd hektár termőföldet (a megművelhető területek harmadát) a mezőgazdaságban olyan termények előállítására, amelyeket azután soha nem fogyasztanak el.

A legnagyobb szénlábnyomú élelmiszerből, a húsból a nagy jövedelmű régiókban (köztük Amerikában és Európában), valamint Latin-Amerikában dobják ki a legtöbbet, Ázsiában inkább a zöldségek és gabonafélék kerülnek a kukába.

induljon a kukadiéta!

Kíváncsi vagy, vajon milyen módszerrel tudták 2 év alatt a britek 270 000 tonnával csökkenteni 8 millió tonnás ételhulladék-mennyiségüket? A válasz meglepően egyszerű – egy kis odafigyeléssel könnyedén betartható kukadiétával, melynek legfontosabb pontjai:  

  • Készíts bevásárló listát!
  • Mérd meg, mennyi élelmiszert dobsz ki, lehet, hogy csodálkozni fogsz! 
  • Tervezz és gondolkodj előre, légy tudatos vásárló. Például gondold át még a vásárlás előtt, hogy milyen étkezések lesznek, hányan ültök majd az asztalnál, valóban lesz-e idő főzni vagy, hogy milyen ételeket szeret a család, és melyek maradnak jellemzően a hűtő mélyén.
  • Csak azt és annyit vegyél meg, ami biztosan elfogy.
  • Fagyassz le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni. Különös tekintettel a kenyérre, így mindig a fogyasztás előtt frissen engedheted ki a szükséges szeleteket. 
  • Rendszeresen vizsgáld át a kamrát és a hűtőt, használd fel a rövid lejáratú termékeket.
  • Tedd el és használd fel a maradékokat, varázsolj belőlük új ételt, vagy a 2-3 napi főzésből megmaradt ételekből készíts svédasztalt.
  • Ha van lehetőséged, komposztálj.
 tipp!

Saját törekvéseid mellett befektetéseiddel is támogathatod a fenntartható fejlődést szem előtt tartó vállalatokat! Ebben lehetnek segítségedre a K&H felelős befektetési alapok, amelyekkel nem csak pénzügyi hozamot érhetsz el, hanem a világunk jobbá tételéhez is hozzájárulhatsz - mert egy jó befektetés nem csak pénzben térül meg! Kattints és tudj meg többet!

 

K&H felelős befektetési alapok

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató tartalmazza, mely angol nyelven elérhető a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alap magyar nyelvű Kiemelt Befektetői Információi felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra.  A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása érdekében származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat!  Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetése hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódjon a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a KBC Asset Management N.V. belga alapkezelő társaság kezeli, amelynek működését a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, de egyes, jogszabályban nevesített tárgykörökben (pl. reklámok) a Magyar Nemzeti Bank jogosult eljárni. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata. Az alap által kibocsátott befektetési jegyekhez kapcsolódó befektetői jogok magyar nyelvű összefoglalóját itt találja.