befektetési kisokos – alapfogalmak kezdőknek

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2018. szeptember 21.
Hírből talán hallottál már a befektetésekről, de nem tudod pontosan, mit jelentenek az olyan gyakran használt kifejezések, mint például a kötvény vagy a részvény? Összegyűjtöttük a legfontosabb befektetési alapfogalmakat, melyeknek ismeretében már felelősebben dönthetsz saját pénzedről, ha nem szeretnéd, hogy a bankszámládon tétlenül állva, percről percre veszítsen az értékéből!

(A cikk tartalma frissült: 2024.01.31.)

befektetési kisokos - alapfogalmak kezdőknek

Teljesen érthető, ha valaki idegenkedik a pénzügyek bonyolult világától. Ez azonban még nem ok arra, hogy tétlenül nézzük, amíg elértéktelenedik az, amit hosszú hónapok, esetleg évek munkájával sikerült félretennünk, vagy pár hónap alatt feléljük egy hirtelen ölünkbe pottyant nagyobb összeget. A nyugdíjcélú megtakarítás és a mindennapi spórolás sajnos nem elégséges alapja hosszútávú anyagi jólétünknek, ezért érdemes mellettük különböző befektetési formákban is gondolkodni. Tisztázunk pár alapfogalmat, melyek segítenek eligazodni a hosszú távú megtakarítási formákkal kapcsolatban.

 • portfólió: Így nevezik befektetéseink összességét, ugyanis nem célszerű – különösen nagyobb összeg esetén – pusztán egyetlen egy megtakarítási formára bízni a jövőnket. A portfolió építés igazodik befektetési céljainkhoz és segítségünkre van abban, hogy hosszú távon magasabb hozamokat érjünk el, úgy, hogy csak annyi kockázatot vállalunk, amennyit szükséges.
   
 • kötvény: Azokat az értékpapírokat nevezzük így, amelyek megvásárlásával gyakorlatilag hitelt nyújtunk a kötvényt kibocsátó államnak (állampapír) vagy cégnek. Az adósságot a lekötés előre rögzített idejének lejárta után kamatostul fizeti vissza nekünk az adott intézmény – de ha idő előtt kérnénk vissza az összeget, akkor természetesen le kell mondanunk a hozamokról.
   
 • részvény: Szintén az értékpapírok egyik népszerű formája. Részvényeink a vonatkozó vállalatban (részvénytársaság) meglévő tulajdonjogunk arányát és értékét fejezik ki. Jogosulttá tesznek a nyereségből való részesedésre, illetve a céget érintő stratégiai kérdésekben is szavazati jogot biztosíthatnak. Népszerű, gyakran használt befektetési forma, mert potenciális nyeresége (hozama) jellemzően nagyobb a kötvényekénél. Ráadásul hosszabb és rövidebb távon is jól járhatsz vele, nem szükséges akár évekre lekötnöd a pénzedet. Ám sosem szabad elfelejteni, hogy a várható nagy nyereség magas kockázattal párosul, így csak annyi pénzt érdemes kockázatos értékpapírokba fektetni, ami a megélhetést nem befolyásolja.
   
 • befektetési alap: Egy összetett, szigorúan szabályozott vagyontömeg, melynek létrehozására és irányítására kizárólag az előírásoknak megfelelő befektetési alapkezelő intézmények jogosultak. Az alapban lévő eszközök, így különösen a részvények, kötvények, ingatlanok hozamából a befektetési jegy segítségével részesülhetünk. Az alapok tartalmazhatnak kizárólag csak kötvényeket, vagy részvényeket, de lehetnek vegyesen összeállított alapok is. A zárt végű befektetési alapok hosszabb távon, előre meghatározott futamidővel ígérnek magas hozamokat; még a nyílt végű alapok dinamikusan alakíthatóak, attól függően, hogy mekkora a hozamelvárásod és a kockázatvállalási hajlandóságod.
 tipp

Az egyes befektetési alapoknál mindig ellenőrizd, hogy mekkora időtávra ajánlják, és milyen kockázatosnak minősítik az adott pénzintézetek! Így biztosan a saját elképzeléseidnek megfelelő alapot választhatod és nem ér majd kellemetlen meglepetés!

 

 • eszközalap: Életbiztosításaink annak az összegnek köszönhetően válhatnak befektetéssé, melyet a szolgáltatás teljes díjából elkülönítve eszközalapokba fektet a biztosító. Az eszközalapokat a velünk való egyeztetés után különböző egységekre (unit) osztják a befeketésünket kezelő szakemberek, melyekből különböző részvényeket, kötvényeket, vagy akár befektetési jegyeket vásárolnak. Az egységek eltérő árfolyammal bírnak, ezek alapján részülesülhetünk a befektetett összeg utáni nyereségből.
 tipp

Kulcsfontosságú, hogy önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás vagy más, aktív éveink utáni időszakra szánt, hosszútávú befektetés is része legyen a portfóliónknak, mert így a gyakran változó állami intézkedések ellenére is képesek lehetünk saját magunkról gondoskodni nyugdíjas éveinkben. Ez pedig már csak tudat szinten is biztonságot, megnyugvást jelenthet.

 

Az alapfogalmak megismerése után elérkezettnek látod az időt arra, hogy befektesd a spórolt pénzedet? Tudj meg többet a K&H rendszeres befektetésről, amit akár mobilról is elindíthatsz!

K&H rendszeres befektetés mobilon

A jelen tájékoztató marketingközleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, befektetési elemzésnek, vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termékek és szolgáltatások részletes leírását, feltételeit a vonatkozó szerződés, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza, melyek megtekinthetők a kh.hu internetes oldalon. A Bank a termékek, szolgáltatások kondícióinak, illetve az Akció módosítási jogát fenntartja.