5 kérdés, amit vásárlás előtt tegyél fel magadnak!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2019. január 08.
Hajlamos vagy hirtelen felindulásból vásárolni? Esetleg sokszor észreveszed azt, hogy a sok kicsi tétel miatt végül túlszalad a havi büdzsé? Most adunk 5 tippet arra, milyen kérdéseket tegyél fel magadnak vásárlás előtt.

5 kérdés, amit vásárlás előtt tegyél fel magadnak!

miért is kell ez nekem?

Olyan kérdés ez, amire első körben hajlamosak vagyunk gyorsan rávágni egy indokot, amiért feltétlenül meg kell vennünk a kiszemelt terméket. A második nekifutás néhány másodperc múlva viszont már árnyaltabb képet szokott mutatni, és amint elkezdünk jobban belegondolni a várható költség és haszon kérdéskörébe, úgy jönnek az egyre reálisabb érvek és ellenérvek a vásárlással kapcsolatban. Hüvelykujj-szabályként azt tudjuk javasolni, hogy kétszer tedd fel a “Miért is kell ez nekem?” kérdést, és csak akkor vásárolj, ha másodjára is többségében a támogató érvek jutnak eszedbe.

van már ilyenem?

Vegyünk egy gyakorlati példát: nagyon szereted a kék ingeket, és lapul is belőlük pár a gardróbban. Mivel azonban akaratlanul is vonz ez a szín, akármikor egy ruhaboltban vagy, mindig megtetszik további három, amiből az egyik annyira jó anyagúnak és szabásúnak tűnik, hogy legszívesebben futnál is vele a pénztárhoz. Ilyenkor érdemes feltenni magadnak a kérdést: milyen hasonló ruháid vannak, és azok hányszor voltak rajtad mostanában? Van már több, egymáshoz nagyon hasonló ruhadarabod, melyek közül ráadásul nem is mindet hordod? Akkor állj ellen a kísértésnek!

Egy másik példa: bolondulsz a technikai újdonságokért és legszívesebben mindig a legmodernebb telefont, fejhallgatót, okosórát használnád? Vásárlás előtt tanulmányozd át alaposan a technikai paramétereket, hogy az új kütyü tényleg annyival többet tud-e a réginél. Igen? Akkor próbáld meg eladni a régit vásárlás előtt, hogy ne a szekrény mélyén porosodjanak a nem használt eszközök.

mennyire lesz tartós?

“Hosszabb távon a drágább az olcsóbb”, tartja a mondás, és bizony rengetegszer találkozunk azzal, hogy egy olcsó termék hamar elromlik, elhasználódik, a pótlása pedig sok időbe, energiába (esetleg idegeskedésbe) és pénzbe kerül. Vásárlás előtt ezért érdemes online véleményeket, értékeléseket olvasni a kiszemelt árukról több hitelesnek tartott weboldalon is, mivel a kommentekből kaphatunk képet arról, mire számíthatunk a használatuk közben. A gyártók természetesen minden terméküket remek minőségűnek és strapabírónak állítják be a leírásokban - a terméket valóban használók pedig ezt vagy megerősítik, vagy megcáfolják az interneten közzétett véleményükben.

biztos, hogy ez a legjobb pillanat a vásárlásra?

Amiatt senkinek sem kell szégyenkeznie, mert szeret szép dolgokat venni. A kiadások tervezésnek viszont fontos része, hogy tisztában legyünk anyagi helyzetünkkel. Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy a lelkesedésüknek akkor sem tudnak parancsolni, ha közben tudják, az aktuális vagy rövidtávon várható anyagi helyzetük alapján nem költekezhetnének jó szívvel. Az ilyen vásárlásokat érdemes elnapolni kicsit, hiszen lehet, hogy akár egy-két héten belül is jobb lesz a helyzet, például egy nagyobb leértékelés miatt.

Az igazán tudatos vásárló azonban nem csak az aktuális vásárlási helyzetekben dönt jól, hanem előre is tervez. A K&H rendszeres befektetési programmal időben elkezdhetsz félretenni, hogy aztán könnyen valóra válthasd az álmaidat, rossz érzések és kételyek nélkül. Ismerd meg a részleteit most!

K&H rendszeres befektetési program