vakáció lakókocsival - az útitervtől a költségekig

K&H utasbiztosítás kedvezményekkel, pár perc alatt a biztonságodért!
2018. augusztus 14.
Imádod a szabadságot? Szereted minden egyes percét megélni a megtett útnak, hogy aztán a természetben töltődj fel? Akkor a lakókocsis kempingezést neked találták ki!

vakáció lakókocsival - az útitervtől a költségekig

(kép forrása: pixabay)

Elsőre talán körülményesnek tűnhet a lakókocsis utazás, de legalább egyszer az életben mégis érdemes kipróbálni a szabadsággal és a természet közelségével kecsegtető utazási formát. De hogyan kezdjünk hozzá a szervezéshez, milyen költségekkel kalkuláljunk és egyáltalán lakókocsival vagy lakóautóval vágjunk-e bele a nagy túrába? A szervezéshez és a tervezéshez adunk most pár hasznos tanácsot a kezdő autós kempingezőknek!

  • lakókocsi vagy lakóautó: Hivatalosan lakókocsinak az autónkhoz rögzíthető, az út során magunk után vonatott egységet nevezzük. Ezt a változatot akkor ajánlják, ha alapvetően csillagtúraszerű az utazásunk: egy központi helyről látogatjuk végig a környéket, esténként mindig visszatérve a „bázisra”. A lakóautó egy önálló, kisbusz nagyságú jármű, hátsó részében egy kisebb garzonnal. Ez a típus a hosszabb túrákhoz szerencsésebb, ahol városról-városra, országról-országra járjuk a világot.
  • bérlés vagy vásárlás: Akad, akinek csak egyszeri kaland, mások azonban egy életre beleszeretnek a kempingezés kötetlenségébe. Első alkalommal bérelt járművel érdemes tesztelni az élményt és a tűréshatárunkat, mert a kényelemhez és a pörgéshez szokott városiként könnyen lehet, hogy végül mégis a szállodák kényelmét részesítjük majd hosszútávon előnyben. Egy lakókocsi kb. napi 10 000 forintért, a lakóautók pedig körülbelül napi 25 000-40 000 forintért kölcsönözhetők, felszereltségtől és szezontól függően. Amennyiben viszont magával ragad minket a nomád vakáció varázsa, és beruházunk egy lakókocsira (vagy autóra), érdemes minőségi és megbízható modellt venni: hiszen minél több nyáron tudjuk vele kiváltani a szállás költségeit, annál jobban megtérül a ráfordított összeg.
  • felkészülés a vezetésre: Itthon legalább 2 éve megszerzett B kategóriás jogosítvánnyal vezethetjük a fent említett járműveket, de a konvoj együttes tömege így sem haladhatja meg a 3500 kg-ot. A vonatkozó szabályozás országonként eltérő (például a parkolásé), ezért kulcsfontosságú az úti célunknak megfelelően ellenőrizni a betartandó passzusokat. Lakókocsi esetén saját személyautónk forgalmi engedélyében is ellenőrizzük, mekkora utánfutót csatolhatunk rá, illetve szélesebb, a vonatott elem méreteihez igazított visszapillantótükrökkel is elengedhetetlen ellátni a kocsinkat. Saját lakójárművünket minden utazás előtt vigyük el szervizbe! Csak úgy indulhatunk el, ha minden tárgyat, amit magunkkal viszünk, azt megfelelően rögzítettünk, különben balesetveszélyes a szállításuk.
  • az út megtervezése: A lakókocsis utazás legnagyobb előnye, hogy útközben akármikor megállhatunk, nem kell bajlódni az előzetes vagy spontán szállásfoglalással. Azonban az már nem mindegy, hol tartjuk ezt a pihenőt: egy üres parkolóban jó eséllyel feltörik a magára hagyott kocsinkat, emiatt mindig ajánlott feltérképezni a tervezett út mentén található kempingeket. Időben nagyjából a hagyományos autós utazás kétszeresével számolhatunk – ezt gyerekekkel utazva kiemelten fontos észben tartanunk – továbbá autónk fogyasztása is megnő a jármű és a vontatmány súlyának növekedésével.
  • szállásunk, a kemping: Föntebb már említettük, hogy lakókocsival ezeken a helyeken a legcélszerűbb megszállni, akármilyen lehetőségeket biztosítanak a vonatkozó jogszabályok. Csak belépővel lehet bejutni, mindenkinek megvan a saját területe, és biztosítják az áram- és vízhálózathoz való csatlakozást, sőt, sokszor még a wifit is. A közös tisztálkodó helységektől érdemes minél messzebb megállni, ha a mosdók esetleges szagát nehezen viseljük, de ha nem szeretnénk minden alkalommal perceken át sétálni a mosdókért, akkor érdemes ezt a távot mérlegelnünk. Mosogatásra is akad lehetőség, de ezt érdemes inkább saját dézsával kiváltani, és csak a helyi vizet felhasználni hozzá. Amennyiben gyerekekkel vagy kutyával utazunk, kis kerítés segítségével kerülhetjük el, hogy elkószáljanak vagy megzavarják mások pihenését.
  • költségtervezés: a lakókocsik bérlése minden esetben olcsóbb, mint a lakóautóké; ám előbbiek vontatására nem minden személyautó alkalmas. Lakóautó esetén a 25-40 000 forintos napi bérleti díj mellett kalkulálnunk kell még az útra való felkészítési költségekkel, ami kb. 20 000 forint, illetve a 20-30 000 forintos takarítási költséggel, ha nem mi magunk szeretnénk üríteni például a WC-kazettát. És persze ott van még a benzin, az autópályadíjak és a kempingben elszállásolás költsége. Ez összességében 1 hétre, akár 400 000 forintos tétel is lehet, ami alapján a lakókocsis kempingezés nem is annyira olcsó mulatság, mint ahogy azt gondolnánk. Ám az biztos, hogy semmihez sem fogható élmény, ami teljesen új oldaláról mutathatja meg nekünk a kiválasztott célállomást, legyen az akár egy nemzeti park, akár vízpart.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás