mire figyeljünk egy utazás kiválasztásánál?

2016. május 17.
Végre összegyűlt a szükséges összeg, és szeretnénk külföldre utazni – de vajon mire kell figyelni ahhoz, hogy az utazás maradandó élmény legyen és ne forduljon rémálomba? Számos rémtörténet kering a köztudatban, az interneten, amiből kiderül, hány ponton csúszhat félre egy utazás: egy kamu utazási iroda lenyúlja a pénzünket, vagy valós az utazási iroda, de csődbe megy, miközben mi kint tartózkodunk, nem azt a szállást, illetve szolgáltatást kapjuk, amit a katalógusban kinéztünk, illetve végül jóval többet kell költeni, mint terveztünk.

mire figyeljünk egy utazás kiválasztásánál?

Annak érdekében, hogy ilyesmi velünk ne forduljon elő, összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amiket figyelembe kell venni egy út kiválasztásakor:

úti cél

Az első és legfontosabb döntés, hogy milyen típusú kikapcsolódásra vágyunk. Nem mindegy, hogy városba, természetbe vagy vízpartra mennénk, wellnes pihenésre, kirándulni és felfedezni, esetleg romantikázni vagy bulizni akarunk. Mint ahogy az is számít, édes kettesben megyünk, a haverokkal, vagy családdal, illetve inkább repülővel, autóval vagy busszal utaznánk.

saját szervezés kontra utazási iroda

Míg régen egyértelmű volt, hogy utazási irodához kell fordulnunk, ma már az internet segítségével akár saját magunk is megszervezhetjük az utazásunkat. Könnyen foglalhatunk repülőjegyet, hotelt, kereshetünk kempinget, vagy találhatunk egy egyszerű ágyat, ahol álomra hajthatjuk a fejünket és akár autót is bérelhetünk. Így nagyobb a mozgásterünk: eldönthetjük, mikor és hová szeretnénk menni, és sok esetben még spórolhatunk is.

Ugyanakkor vannak olyan utak is, amire egy utazási iroda jobb alkut tud kötni a szálláshellyel vagy a légitársasággal, mint mi. Vagy akár olyan programokat, körutazást kínálhatnak a csomagban, amelyeket saját magunk nem, vagy nehezen tudnánk megvalósítani. Ráadásul sokkal jobban tudunk pihenni, ha másra bízzuk a szervezést.

megbízható irodát válasszunk

Olyan utazási iroda mellett döntsünk, amely évek óta a piacon van, jó a híre, és nem feltételezzük róla, hogy mást fogunk kapni tőle, mint amit megígért. Valószínű, hogy náluk olcsóbban is hirdetnek hasonló utakat, de ne dőljünk be a kecsegtető ajánlatoknak, a minőségnek bizony mindig ára van.

Jó tudni, hogy a Magyarorszag.hu oldalon elérhető azon utazási vállalkozók listája, amelyek tevékenységét a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal 1 évre jogerősen megtiltotta.

vessük össze a lehetőségeket

Ugyanarra a desztinációra több ajánlatot is nézzük meg, és hasonlítsuk össze, hiszen jelentős eltérés lehetnek árban, fizetési feltételekben, minőségben, szolgáltatásokban. Annak sincs semmi akadálya, hogy ha tetszik egy utazási iroda ajánlata, direktben megkeressük az adott szálloda honlapját, és megnézzük, mi magunk hogyan és mennyiért tudnánk ugyanazt az utat összeállítani magunknak.

ne higgyünk a csillogásnak

Ha a katalógusban vagy egy utazási iroda honlapján megtetszik egy út, keressünk rá az interneten: van-e az ajánlatban szereplő csilivili fotón kívül más kép is a világhálón. Még jobb, ha a Google Maps és a Google Street View segítségével körülnézünk a környéken: akár még egy virtuális sétát is tehetünk, például elballaghatunk a szállodától a tengerpartig. Így például kiderülhet, hogy apartmanház szomszédjában szeméttelep vagy vidámpark van, és hogy légvonalban tényleg 200 méterre van a tenger, csak éppen addig egy kacskaringós és szűk lépcsőn kell 100 métert lefelé ereszkedni.

tanuljunk más kárából

Számos olyan honlap van, ami a netezők értékeléseire épít. Az utazási oldalak közül ezen a téren a Tripadvisor viszi el a pálmát. Itt egyaránt kereshetünk szállást, éttermet és programot - és ebben rengeteg értékelés segít minket olyanoktól, akik mindezt már kipróbálták.

ha az ár számít: előfoglalás, last minute, kupon

A hazai utazásszervező cégek többsége számos kedvezményt kínál az időben előfoglalóknak. Ha tudunk előre tervezni, akkor érdemes kihasználni ezeket a lehetőségeket. És vigyázzunk, nehogy lemaradjunk a határidőről!

Ha viszont spontán típusok vagyunk, akár indulás előtt pár nappal is megcsíphetünk egy last minute utat. Illetve ha kímélni akarjuk a pénztárcánkat, érdemes körülnézni a kuponos közösségi vásárlást kínáló weboldalakon, amelyek egyik slágerterméke az üdülés és utazás.

hagyjuk meg a kiskaput

Figyeljünk oda, hogy milyen részletekben kell fizetnünk és az utazást milyen feltételekkel lehet lemondani. Lehet, hogy egy adott dátumig ingyenesen megtehetjük, de utána elveszítjük a befizetett pénzt. Megeshet, hogy a kedvezményért cserébe előre be kell fizetni a teljes részvételi díjat. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, általában köthetünk olyan biztosítást, ami fedezi a határidő utáni lemondás költségeit.

nem mindegy, mi van benne az árban

Pontosan tudakoljuk meg, mit kapunk a pénzükért és mit nem. Van olyan katalógus, amelyben az ár tartalmazza a szállást, a repülőjegyet, a repülőtéri illetéket és a transzfer díját egyaránt, de akad olyan is, ahol az utóbbi két tétellel külön számolni kell.

Az is fontos kérdés, hogy benne van-e az árban az étkezés. A helyszínen rendezendő külön költségként jelentkezhet még az idegenforgalmi adó, de lehet, hogy fizetni kell a parkolásért, a légkondicionálásért vagy a wifiért. Azt sem árt tudni, miért számolhatnak fel felárat: ilyen lehet például a pótágyazás, de van, ahol egy egyágyas szobáért kérnek többet.

mire lesz lehetőségünk ott helyben

Már indulás előtt járjunk utána annak, van-e kitelepített idegenvezető, akihez a problémákkal fordulni lehet, például ha menet közben elvész a csomag, nem megfelelő a szállás, elromlik a fürdőszobában a csap vagy megbetegszik az egyik utas. Kiérkezés után feltétlenül kérjünk elérhetőséget, lehetőleg mobilszámot a kapcsolattartótól.

Az sem mindegy, hogy a fakultatív programlehetőségeket előre már itthon ki kell fizetni, vagy elég ott helyben dönteni. Ugyanis ezeket a plusz utakat többnyire a helyiek is meg szokták szervezni, rendszerint kicsit olcsóbban.

ne feledjük a biztosítást

A legtöbb utazási irodában egyúttal meg tudjuk kötni a betegség-, baleset-, és poggyászbiztosítást is, de ha ott nincs erre lehetőség, akkor ez ügyben forduljunk a biztosítónkhoz.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás