védekezzünk a káros sugarak ellen!

2016. február 26.
Javában tart a síszezon, a népszerű téli sport szerelmeseinek különös gondot kell fordítaniuk a felszerelésükre – hiszen veszélyes sportról van szó. Persze a síléc, a síbot mellett a ruházatot is megfelelően kell összeválogatni. A felszerelés elhanyagolhatatlan része a napszemüveg és a síszemüveg is, hiszen szemünk a hóról visszaverődő fény miatt extra igénybevételnek van kitéve.

védekezzünk a káros sugarak ellen!

A magas hegyekben eleve nagyobb erővel támad a Nap, ráadásul a pályákon a fehér hótól még nagyobb lesz a dózis. Ugyanis a magas hegyekben síelők igen magas UV-sugárzással találkozhatnak, a hóról pedig visszaverődik a napfény. Bár a test nagy részét ilyenkor több réteg ruha fedi, a bajhoz az is elegendő, ha az arcunk nincs bekenve, vagy nem, illetve nem megfelelő napszemüveget vagy síszemüveget viselünk. A napszemüveg viselete akkor is erősen ajánlott, ha épp nem a pályákon siklunk, csak élvezzük a téli mesevilágot.

nem mindegy milyet választunk

A napsugárzás ellen tehát védekezni kell, de nagyon nem mindegy, milyen szemüveget választunk, mert gagyi termékekből rengeteg van a piacon, ahogy megfelelő védelmet nyújtó napszemüvegből is óriási a választék.

A Magyar Látszerészek Szövetsége szerint UV-sugárzás tekintetében három típust különböztetünk meg, az UVA-t, az UVB-t és az UVC-t. Az UVC-sugarak nem jutnak el a szemünkig, megállítja őket az ózonréteg. A káros sugarak amellett, hogy bőrproblémákat és bőrrákot okozhatnak, szembetegség kialakulását idézhetik elő. Ráadásul a károsító hatás fájdalommentes, és az élet során folyamatosan összeadódik. A megfelelő napszemüvegre pedig pont azért van szükség, hogy a sugaraknak esélye se legyen a szemünkben kárt tenni.

milyen a megfelelő napszemüveg?

A Magyar Látszerészek Szövetsége szerint az a jó napszemüveg, amely teljes védelmet nyújt az UV-sugarakkal szemben, mérsékli a szembe jutó fény erősségét, erősíti a kontrasztokat, nem torzít, sérülésmentes. Azt a napszemüveget, amely nem képes 100 százalékban visszaverni az UV-sugarak támadását, el kell felejteni. Ezek használatával még nagyobb lesz az UV-dózis, így a később betegség kockázata is fokozottabb. Az olcsó, rossz minőségű szemüvegek nagyobb gondot okoznak, mintha nem viselnénk szemüveget. A sötétített lencséktől ugyanis kitágul a pupilla, és több káros sugárzás jut a szembe, mivel azt nem szűri ki rendesen a lencse.

havas tájra speciális szemüveget

Vízparton, havas tájon, vagy esős aszfalton vezetés közben a fényes felületről visszaverődő sugarak zavarják a szemet, ilyenkor érdemes polarizált szűrővel ellátott lencsét választani. Ezek ugyanis megszűrik, illetve szétválasztják a visszavert sugarakat. A síeléshez vagy egyéb téli sportokhoz a legjobb, ha síszemüveget választunk. Ezeket szintén érdemes szakboltokban beszerezni, és megbízható márkákat választani. Léteznek már dupla lencsés verziók, amelyekkel elkerülhető a párásodás, illetve, olyanok is, amelyek lencséje nem egy síkben van hajlítva.

legfontosabb szabályok a vásárláshoz

 • Csak a “CE” jelzéssel rendelkező napszemüveget szabad megvenni. Ez jelzi, hogy a termék megfelel az előírásoknak.
 • Az UV 400 felirat jelzi, hogy a napszemüveg teljes védelmet nyújt az UV-sugárzással szemben.
 • A napszemüvegek lencséjét 5 különböző kategóriába sorolják:
  • 0-ás kategória: tiszta vagy enyhén színezett lencse
  • 1-es kategória: enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott
  • 2-es kategória: közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott
  • 3-as kategória: sötét lencse, erős napfényben ajánlott
  • 4-es kategória: nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott
  • Ha esetleg kétségeink támadnak a napszemüveg vagy a síszemüveg minőségével kapcsolatban, akkor irány egy optikai szaküzlet, ahol megmérik, hogy a napszemüveg valóban ellenáll-e a sugaraknak!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás