mit tanulhatunk a síszezonból?

2012. február 27.
Sokan kihasználták a hirtelen jött hóesést, és síeltek az elmúlt hetekben valamelyik hazai vagy külföldi pályán. A korszerű védőfelszerelések és az évről-évre szigorodó biztonsági előírások ellenére is történtek azonban balesetek a téli sportszezon alatt. Az előre nem látható sérülések együtt járnak a sportolással, de évszaktól függetlenül igaz, hogy kellő gondossággal ezek egy része elkerülhető. Minden baleset fontos tanulsággal szolgál, melyből az első tavaszi túrára készülők is tanulhatnak.

mit tanulhatunk a síszezonból?

Az elmúlt hónapokban hullott hónak köszönhetően paradicsomi körülmények között hódolhattak szenvedélyüknek a síelni vágyók. A sportolás közben történt balesetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a hirtelen jött döntések komoly sérülésekhez vezethetnek, amelyek jó esetben „csak” milliós költséget jelentenek, de akár tartós egészségkárosodást is okozhatnak. Ez a tanulság úti céltól és időtöltéstől függetlenül megállja a helyét, a síelés után a tavaszi túrák és osztálykirándulások alatt is különösen jól hasznosítható.

Sokszor nem tűnik fontosnak, de gyermekek számára érdemes olyan utasbiztosítást választani, amely szükség esetén fedezi a szülő oda- és visszautazását, valamint szállásköltségét is. Bármikor előfordulhat, hogy baleset vagy betegség miatt ezekre szükség van, és a megfelelő utasbiztosítással az anyagi kérdések nem állnak a szerető gondoskodás útjába. Emellett számos további kiadás is felmerülhet, pl. telefonköltségek, poggyászkárok, sporteszközök kárai, amelyekre mindig gondolni kell az utasbiztosítás kiválasztásakor.

„A baleseteket sosem lehet teljesen kizárni, de odafigyeléssel, a szükséges védőfelszerelésekkel, a tapasztalt útitársak, útikönyvek tanácsainak betartásával nagy lépéseket tehetünk a megelőzésükre. Az elkerülhetetlen esetek miatt érdemes utasbiztosítással is védekezni az út során minket érő károk, sérülések, vagy az előre nem látható anyagi kiadások ellen. Tavasszal ismét előtérbe kerülnek a különféle extrém sportok - a hegy- és sziklamászás, canyoning - melyek hobbi szintű űzésére szintén köthető biztosítás, természetesen ehhez a helyszínre és a sportágra vonatkozó előírásokat a biztosítottnak mindenképp be kell tartania.” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Mit tanulhatunk a síszezonból?Az utazásszervezők helyenként biztosítást is ajánlanak az utakkal együtt, de ettől még nem szabad hátradőlni! Nem minden esetben rendelkeznek ugyanis teljes körű információval arról, hogy milyen kockázatokat kell, fedezzen az utasbiztosítás - pl. extrém sport miatt kell-e pótdíjat fizetnünk -, és az sem biztos, hogy minden elérhető kedvezménnyel élnek. Akik felismerik az utasbiztosítás fontosságát, azok ennek általában tudatában vannak. Ezt támasztja alá a khdirektbiztositas.hu és a GfK Hungária „Biztosítási trendek”* kutatása is, amely a hazai internetezők utasbiztosításhoz kapcsolódó szokásait vizsgálta. A kutatás eredményéből kiderült, hogy az internetezők több mint 90%-a saját elhatározásból dönt az utasbiztosítás mellett.

A sportolóknak nem árt felelősségbiztosítást is kötni, hiszen a pályákon, sport közben okozott esetleges károkért ilyen esetekben a biztosító helytáll a biztosított helyett. A döntés előtt azt is érdemes átgondolni, hogy a célországban mekkorák az egészségügyi ellátás költségei, és ennek megfelelően dönteni az ideális biztosításról. Nem szabad elfelejteni, hogy bár itthon sokszor forintban szerepelnek a biztosítási összegek, külföldön a számlát azonban más pénznemben állítják ki, így a valutaárfolyamok is befolyásolhatják a végső költségeket. “A legjobb, ha feltérképezik a lehetőségeket, és a kiválasztott biztosítást maguknak kötik meg az utazni vágyók. Az út alatt mindig tartsák maguknál a biztosítási kötvényt, esetleg a szerződési feltételeket is” - tette hozzá Kaszab Attila.

A biztosítás akár az indulás előtti utolsó percekben, online vagy telefonon keresztül is megköthető. Általában kedvezmények széles skáláját kínálják a biztosítások: egyes biztosítók esetében a családi-, a gyermek- és az online kedvezmény összevonva is igénybe vehető, illetve ezek híján a legalább 10 fős társaságok együttes biztosításkötésénél csoportos kedvezmény érhető el.

* A kutatás 500 fős mintán készült az internet-felhasználók körében. Az adatfelvétel ideje: 2011. szeptember 7-14.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás