vakáció otthoncserével, avagy a couchsurfing

2016. április 19.
Bár egyelőre a közösségi kezdeményezések nálunk nem olyan népszerűek, mint tőlünk nyugatabbra, de egyre több megoldás jelenik meg a magyar piacon is. Lehet már becsületkasszával vásárolni, könyveket cserélgetni, közösségi kertészkedni, közösségi autómegosztással utazni, illetve otthont cserélni. Utóbbi esetében méregdrága szállodák helyett egy jól felszerelt lakásban tartózkodhatunk ingyen a pihenés alatt.

vakáció otthoncserével, avagy a couchsurfing

Az otthoncseréről itthon legtöbben talán a Holiday című filmből hallottak, ahol a két szingli főszereplő lakást cserélt a karácsonyi vakáció idejére. Az otthoncsere a couchsurfing és az Airbnb mellett egyre elterjedtebb módja az alternatív szállásfoglalásnak.

miről van szó pontosan?

A legnagyobb otthoncserélő oldal, a www.homeexchange.com közel 60 ezer otthont kínál 150 országban. A képlet egyszerű, feltöltjük az otthonunkat az oldalra, kiválasztjuk, hova szeretnénk utazni, és keresünk valakit, aki pedig hazánkat szeretné meglátogatni. A többi taggal egy levelezőfelületen tudunk beszélgetni és megbeszélni a részleteket.

mi a jó benne?

Élj úgy, mint a helyiek – sok utazó szerint így lehet a legjobban megismerni egy országot vagy új kultúrát. Az otthoncsere előnye, hogy – jó esetben – kényelmes, felszerelt ingatlanokban tartózkodhatunk. Ha van kedvünk, főzhetünk, bevásárolhatunk. Ráadásul mindezt ingyen. Ez különösen akkor jön jól, ha olyan városba készülünk, ahol egyébként nagyon drága a szállás.

mennyi az annyi?

Nem árt tudni, hogy a www.homeexchange.com oldalon van tagdíj. A 14 napos, ingyenes próbatagság alatt tesztelhető a rendszer és eldönthetjük, mennyire nyerte el a tetszésünket, de utána tagdíj fejében hirdethetünk és válogathatunk az otthonok között.

mennyire biztonságos?

Az otthoncsere sokakban számos kérdést vet fel, hiszen gyakorlatilag egy vadidegennek adjuk át az otthonunkat. Az oldal működtetői felhívják a figyelmet, hogy a szolgáltatás a becsületességre, a bizalomra és az elkötelezettségre épül. Mivel nemcsak mi, de a partner is rizikót vállal azzal, hogy kulcsot ad a lakásához, mindenkiben felmerül a biztonság kérdése. Fontos, hogy kommunikáljunk a cserepartnerrel, részletesen böngésszük át az adatlapját és olvassuk el a kommenteket. Az utazás után, mi is írjunk őszinte visszajelzéseket, így megkönnyítjük a többiek dolgát. A hirdetéseknél is számos biztonsági szabály él: csak keresztnevek látszódnak, a pontos cím sem felismerhető, illetve tanácsos az e-mail címet és telefonszámot sem megadni a folyamat elején. A csere előtt pedig egy digitális szerződést kell aláírnunk.

csereetikett

Az oldal üzemeltetői néhány jó tanácsot is adnak az otthoncserére készülőknek, amivel rengeteg kellemetlenséget elkerülhetünk.

  • Kezdjük el időben tervezni az utazást! Az otthoncsere nem olyan egyszerű folyamat, mint egy szállodai szoba lefoglalása. Érdemes legalább egy hónappal előbb elkezdeni ismerkedni a lehetőségekkel.
  • Legyünk őszinték! Az ingatlan bemutatásánál ne hallgassunk el fontos információkat, hiszen mi sem szeretnénk egy, a fotókhoz egyáltalán nem hasonlító ingatlanba megérkezni.
  • Legyünk figyelmesek! Ha a vendégünk későn érkezik, készítsünk be a hűtőbe élelmiszert
  • Legyen rendben az ingatlanunk, takarítsunk ki, tegyük el a felesleges kacatokat, rakjunk rendet!
  • Ha vannak olyan tárgyaink – törékeny porcelánok, családi emlékek -, amiket nagyon féltünk és tudjuk, hogy a vendégeinknek nem lesz rájuk szüksége, tegyük el őket!
  • Segítsük a vendégeinket! Hagyjuk meg nekik a fontosabb telefonszámokat – orvosi ügyelet, mentő, rendőrség -, illetve tanácsos őket a környéken élő ismerősökkel, rokonokkal összekapcsolni, akikhez probléma esetén fordulhatnak.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás