jobb ma egy oltás, mint holnap a malária

2015. február 20.
Minél távolabbra utazik valaki, annál fontosabb, hogy a megfelelő oltásokat is megkapja időben az utazás előtt. A következő összeállításunkban megpróbáltuk összegyűjteni azokat az országokat, ahova a szükséges védőoltások nélkül nem érdemes elutazni.

jobb ma egy oltás, mint holnap a malária

(a kép forrása Flickr)

Hepatitis A vírus ellen még Európai utazás előtt is érdemes oltást kérni

A leggyakrabban hazahurcolt fertőző betegség a májgyulladás, avagy hepatitis, amelynek több fajtája is van. A hepatitis A fertőzött élelmiszerekkel és vízzel terjed. A vírus a mediterrán térségben és egzotikus országokban is gyakran jelen van: a Karib-térségben, Dél-Amerikában, Afrikában, Indonéziában és Ázsia dél-keleti részén. Nem érdemes kockáztatni: a World Health Organization (WHO) becslése szerint évente 1,4 millióan fertőződnek meg a vírussal, ami nagyon kellemetlen tüneteket okozhat.

A hepatitis hazánkban nem számít gyakori megbetegedésnek. Az utazók jelentős hányada azonban könnyen elkaphatja a fertőzést. Nem érdemes felesleges kockázatot vállalni, hiszen egy pihentető utazás rémálommá is változhat. A hazai oltóközpont ajánlása szerint a Maldív-szigetekre, Dominikára, Törökországba, Egyiptomba, Kubába vagy Mauritiusra utazóknak érdemes hepatitis A és B, illetve hastífusz ellen beoltatniuk magukat.

Hepatitis B is komoly megbetegedést okoz

A hepatitis B vírus szintén a májat támadja meg, lényegesen komolyabb megbetegedést okozva, mint a hepatitis A. A világon 2 milliárd hepatitis B hordozó él, ők képesek a betegséget átadni. A betegség első fázisa többnyire tünetmentesen zajlik, és csak később derül ki a vírushordozás ténye, gyakran a betegség következtében kialakuló májdaganat diagnosztizálása során. A hepatitis A és B ellen már létezik kombinált védőoltás, a teljes oltási sor felvételével több évtizedre szóló védettséget szerezhetnek az utazók.

malária

Talán a legismertebb trópusi betegség a malária: a WHO szerint 250 millió eset fordul elő évente, és közülük 1 millióan halnak meg a betegségben, elsősorban afrikai gyermekek. Az utazók megfelelő felkészülés nélkül szintén védtelenek a betegséget okozó parazitával szemben. A malária ellen ma még nincs vakcina, de rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, melyek folyamatos szedésével megelőzhető a szúnyogok által terjesztett betegség. És emellett tegyünk meg mindent, hogy védekezzünk a szúnyogcsípések ellen!

sárgaláz

A sárgalázat szúnyogok terjesztik Dél-Amerika és Afrika trópusi területein. Néhány napos lappangás után lázzal, izomfájdalommal, sárgasággal, veseelváltozással járó betegség az esetek mintegy 10%-ában halálos. A maláriával szemben a sárgaláz ellen van védőoltás, amely beadása utána a 10. naptól nyújt védettséget, 10 éven át.

legyünk körültekintőek!

Számos igen veszélyes kór ellen még ma sincs védőoltás, vagy gyógyszer, de az általános óvatosság jelentősen csökkenti a fertőződés veszélyét. A megbetegedés valószínűségét befolyásolja például, hogy milyen tevékenységet végez valaki a nyaralás során (szafarizás, búvárkodás, túrázás, önellátó vagy étkezést is magában foglaló üdülés), milyen színvonalú a szállás, illetve annak étterme, és hogy hogyan viselkedik az utazó az idegen egészségügyi környezetben. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mi vár rá a célországban, milyen betegségekre számíthat, és hogyan lehetséges azokat megelőzni és milyen oltási bizonyítványokat kell magával vinnie.

További hasznos információk az Országos Epidemiológiai Központ honlapján.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás