nyaralás hasfájás nélkül – ezeket az ételeket kerüld el!

2019. június 11.
A nyaralás nemcsak arról szól, hogy minden fontosabb látnivalót megnézzünk és megörökítsünk, hanem arról is, hogy felfedezzük a helyi gasztronómiai kultúrát. Azonban jobb óvatosnak lenni és okosan kóstolni a finomnak tűnő falatokat!

nyaralás hasfájás nélkül – ezeket az ételeket kerüld el!

Sokan vagyunk úgy vele, hogy nyaralás közben végre kicsit elengedhetjük magunkat: nem kell a kalóriákat számolgatni, szabadon élvezhetjük az ízeket és a finomabbnál finomabb fogásokat. Ám a nagy gasztronómiai kalandozással nem árt azért óvatosnak lenni, hogy még véletlenül se legyen hasfájás, gyomorrontás vagy akár komolyabb fertőzés a jóízű falatozás vége. 

Néhány alapszabályt mindenki ismer, de azért jobb átismételni őket – biztos, ami biztos. 

veszélyes csapvíz, hámozott gyümölcs

Indulás előtt mindig nézzünk utána, hogy az adott országban ajánlott-e a csapvíz fogyasztása! Amennyiben fogyasztása tiltott vagy a turisták számára nem ajánlott, kerüljük mindenféle formában – vagyis ne csak hogy ne igyuk meg, de ne mossunk vele fogat, ne kérjünk jégkockát az italunkba, sőt, még a salátákat is hanyagoljuk, hiszen annak hozzávalóit minden bizonnyal csapvízzel mosták meg feldolgozás előtt. Gondoljunk a vízre a gyümölcsöknél is, amiket jobb minden esetben meghámozni. Ilyen teljes körű odafigyelés többségében az egzotikus és az arab országokban szükséges, de vannak olyan európai tengerparti országok is, ahol bár a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, a fogmosásból és az ételek átöblítéséből nem lehet komoly probléma. 

óvatosan az utcai árusokkal!

Az utcai árusok és a street food fogások esetében is jobb körültekintőnek lenni. Húsételt csak akkor együnk, ha frissen sütik meg előttünk és az előkészítés előtt is „rendes” körülmények között tárolták az alapanyagokat. Ügyeljünk arra is, hogy a kész ételek mennyi ideje pihenhettek a pulton; a sokáig napfényen hagyott húsok könnyen megromolhatnak. Ezért is jobb a forgalmas árusokat választani – nálunk nagy valószínűséggel esély sincs a több órás „kirakati pózolásra”.

Ajánlott emellett, hogy vigyünk magunkkal saját étkészletet, illetve törlőkendőt/ kézfertőtlenítőt, amit ne felejtsünk el evés előtt is használni!

kerüljük a szószos ételeket!

Az éttermekben sem érezhetjük magunkat 100%-os biztonságban. Kerüljük például a különböző szószos ételeket, mivel azokon a szósz könnyedén elfedheti a húsnak azon részeit, melyek esetleg nem főttek vagy sültek meg jól, ráadásul, ha a szósz íze erőteljes, abban az esetben még a hús ízén sem vesszük észre a veszélyforrást.

Emellett a szószok alapvetően is okozhatnak kellemetlen meglepetést. Bár fontos kipróbálni az új ízeket, vegyük figyelembe, hogy néhány erősebb, csípősebb fűszer lehet, hogy a gyomrunknak nem fog tetszeni. Kétszer is gondoljuk át, hogy valóban akarunk-e csípős, erősen fűszerezett ételt fogyasztani nyaralás alatt.

halas kérdés

A legtöbb vízparti nemzetnek megvan a maga legendás halétele, amit vétek nem kipróbálni! Ám a halas ételekkel igencsak vigyázni kell. Mindig olyan étteremben próbáljuk ki őket, melyek megbízhatóak, a helyiek körében is kedveltek és lehetőleg tengerpart, halpiac környékén helyezkednek el.

Ha apartmanunkban mi magunk szeretnénk halételeket készíteni, választhatjuk a boltok mélyhűtött kínálatát, ám sokkal bölcsebb, finomabb és mindenekelőtt élménytelibb opció, ha hajnalban a helyi halpiacon vásároljuk meg a fogást, még frissen. 

frissen facsart frissítők

Jobb óvatosnak lenni a frissen facsart frissítőkkel is, hiszen a gyümölcsök héja alapvetően veszélyes lehet a csapvíz miatt, emellett elég a mixbe egy darab kicsit romlottabb, érettebb gyümölcs és meg is van a baj. A baktériumok ezeknél az italoknál is jelenthetnek veszélyforrást, igaz leginkább az olyan távolibb, meleg kontinenseken, mint Dél-Amerika vagy Afrika.

A kókusztejes, tejes italok és frissítők is kockázatosak lehetnek, hiszen gyorsan romlanak, főleg a nagy melegben. Ha pedig jégkockákkal hűtik őket... ugye emlékszünk mit beszéltünk a cikk elején a jégkockákról?

Mi ebből a tanulság? Valójában már egy kis extra figyelem is megmenthet minket a kellemetlen élményektől, de azért jobb félni, mint megijedni: vigyünk magunkkal gyógyszert és ne felejtsünk el utazásbiztosítást sem kötni, hogy garantáltan megfelelő ellátást kapjunk egy váratlan probléma esetén! Tudj meg többet pillanatok alatt online, akár már napi 287-tól megköthető K&H utasbiztosításokról!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás