2017. március 10.
Schneeflocke? Käsepätzle? Germknödel? Mik ezek, és egyáltalán mi az a hütte? Mutatjuk a tudnivalókat, és néhány tippet a felhőtlen síeléshez!

(forrás: pixabay)
A hütték eredetileg hegyi menedékházak voltak, amelyek ellátást és szálláshelyet biztosítottak a túrázóknak. Manapság leginkább vendéglátóegységként működnek, a sípályák mellett épült éttermeket nevezik így. Az utóbbi években egy új trend is kibontakozóban van, különböző szálláshelyeket, főként apartmanokat építenek a hütték stílusában.
mit együnk a hüttékben?
Az osztrák hüttékben a népzenei elemekre épülő popzeneszerű „sramlit” hallgatva, például a következő ételeket is kipróbálhatjuk:
Ha sósra vágyunk:
- húsleves palacsintametélttel (Frittatensuppe)
- májgombócleves (Leberknödelsuppe)
- sütőtökkrémleves (Kürbeskremsuppe)
- hegyi sajtos nokedli sült hagymával és salátával (Käsespätzle)
- bécsi szelet krumplisalátával (Wiener Schnitzel mit Kartofelsalat)
Ha édesre fáj a fogunk:
- gőzgombóc mákkal és vaníliaöntettel (Germknödel mit Vanille und Mohn)
- császármorzsa almaszósszal (Kaiserschmarren)
- almás rétes / Túrós rétes (Apfenstrudel / Topfenstrudel)
A svájci hüttékben az egyik legkedveltebb főétel a Cholera, amely a rakott krumplihoz hasonlít leginkább, de a tetejére hegyi sajtot pirítanak, és a krumpliszeletek közé almát raknak.
Az italok hatalmas választéka várja a vendégeket a hüttékben, íme néhány specialitás:
- Bock: az osztrákoknál ez nem egy bormárka, hanem egy nagy alkoholtartalmú különleges sörfajta
- Bombardino: az olaszoknál népszerű ital tojáslikőrből és rumból vagy whiskyből áll össze, amit tejszínhabbal és fahéjjal díszítenek
- Geistige Himbeere: málnából, vodkából, málnapálinkából, citromléből és cukorból készül ez a különleges gyümölcsös ital
- Heiße Witwe: a nevét „forró özvegyként” lehetne lefordítani, szilvalikőr vagy pálinka az alapja, és tejszínhabbal, fahéjjal díszítik
- Schneeflocke: meleg tojáslikőr tejjel és tejszínhabbal
további hasznos tanácsok hüttézéshez
- ha sorbanállás helyett síeléssel szeretnénk tölteni időnket, ne dél és 1 óra közé időzítsük az ebédet
- minden hütte saját specialitásokkal igyekszik magához csábítani a vendégeket, érdemes lehet többet is kipróbálni
- ne együnk túl sokat, hogy elkerüljük a „kajakómát”, ami nem túl kellemes síelés közben, és akár veszélyessé is válhat
- az otthon becsomagolt étel, ital fogyasztását – ahogy az éttermekben szokás – itt sem veszik jónéven
Síelés közben is fontos a megfelelő folyadékbevitel, ezért ne hagyatkozzunk csak a hüttékre, mindig legyen nálunk egy kevés víz vagy üdítő. Ami pedig talán a legfontosabb: bánjunk óvatosan az alkohollal, fogyasztása veszélyessé teszi a sportot, és ha balesetezünk, komoly következményekkel kell számolnunk.
Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!
K&H utasbiztosítás