miért jó hüttézni? - kis hütte 1x1

2017. március 10.
Schneeflocke? Käsepätzle? Germknödel? Mik ezek, és egyáltalán mi az a hütte? Mutatjuk a tudnivalókat, és néhány tippet a felhőtlen síeléshez!

miért jó hüttézni? - kis hütte 1x1

(forrás: pixabay)

A hütték eredetileg hegyi menedékházak voltak, amelyek ellátást és szálláshelyet biztosítottak a túrázóknak. Manapság leginkább vendéglátóegységként működnek, a sípályák mellett épült éttermeket nevezik így. Az utóbbi években egy új trend is kibontakozóban van, különböző szálláshelyeket, főként apartmanokat építenek a hütték stílusában.

mit együnk a hüttékben?

Az osztrák hüttékben a népzenei elemekre épülő popzeneszerű „sramlit” hallgatva, például a következő ételeket is kipróbálhatjuk:

Ha sósra vágyunk:

  • húsleves palacsintametélttel (Frittatensuppe)
  • májgombócleves (Leberknödelsuppe)
  • sütőtökkrémleves (Kürbeskremsuppe)
  • hegyi sajtos nokedli sült hagymával és salátával (Käsespätzle)
  • bécsi szelet krumplisalátával (Wiener Schnitzel mit Kartofelsalat)

Ha édesre fáj a fogunk:

  • gőzgombóc mákkal és vaníliaöntettel (Germknödel mit Vanille und Mohn)
  • császármorzsa almaszósszal (Kaiserschmarren)
  • almás rétes / Túrós rétes (Apfenstrudel / Topfenstrudel)

A svájci hüttékben az egyik legkedveltebb főétel a Cholera, amely a rakott krumplihoz hasonlít leginkább, de a tetejére hegyi sajtot pirítanak, és a krumpliszeletek közé almát raknak.

néhány különleges hütteital

Az italok hatalmas választéka várja a vendégeket a hüttékben, íme néhány specialitás:

  • Bock: az osztrákoknál ez nem egy bormárka, hanem egy nagy alkoholtartalmú különleges sörfajta
  • Bombardino: az olaszoknál népszerű ital tojáslikőrből és rumból vagy whiskyből áll össze, amit tejszínhabbal és fahéjjal díszítenek
  • Geistige Himbeere: málnából, vodkából, málnapálinkából, citromléből és cukorból készül ez a különleges gyümölcsös ital
  • Heiße Witwe: a nevét „forró özvegyként” lehetne lefordítani, szilvalikőr vagy pálinka az alapja, és tejszínhabbal, fahéjjal díszítik
  • Schneeflocke: meleg tojáslikőr tejjel és tejszínhabbal

további hasznos tanácsok hüttézéshez

  • ha sorbanállás helyett síeléssel szeretnénk tölteni időnket, ne dél és 1 óra közé időzítsük az ebédet
  • minden hütte saját specialitásokkal igyekszik magához csábítani a vendégeket, érdemes lehet többet is kipróbálni
  • ne együnk túl sokat, hogy elkerüljük a „kajakómát”, ami nem túl kellemes síelés közben, és akár veszélyessé is válhat
  • az otthon becsomagolt étel, ital fogyasztását – ahogy az éttermekben szokás – itt sem veszik jónéven

Síelés közben is fontos a megfelelő folyadékbevitel, ezért ne hagyatkozzunk csak a hüttékre, mindig legyen nálunk egy kevés víz vagy üdítő. Ami pedig talán a legfontosabb: bánjunk óvatosan az alkohollal, fogyasztása veszélyessé teszi a sportot, és ha balesetezünk, komoly következményekkel kell számolnunk.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás