mi a veszélyesebb: a mobil vagy az alkohol?

2014. november 29.
A mobiltelefon annyira az életük részévé vált, hogy már egy pillanatra sem tudunk megválni tőle. Még az autóban, vezetés közben sem. A telefonálás már kevésbé használt funkció lett, mint a folyamatos pötyögés: SMS, chat, Facebook, és még folytathatnánk a sort.

mi a veszélyesebb: a mobil vagy az alkohol?

(a kép forrása: Intel Free Press / Creative Commons 2.0)

Az utóbbi évtizedekben a probléma egyre súlyosabbá vált, a telefonok használata miatt bekövetkező balesetek száma folyamatosan és drasztikusan nő. Például az Egyesült Államokban tavaly évi háromszázezerre becsülték azoknak a baleseteknek a számát, ahol fiatal felnőtt (tizenéves és húszas évei elején járó) autóvezető sérült meg, és körülbelül háromezer életét is vesztette olyan balesetben, amelynek oka a vezetés közbeni mobilos szövegbevitel volt.

Míg az ittas vezetésből adódó balesetek száma folyamatosan csökken, a mobilozás miatt bekövetkező balesetek száma egyre nő. Sőt, a fiatalabb korosztályoknál már több balesetet okoz a telefon, mint az alkohol. Az összehasonlítás jogos, hiszen a telefonhasználat miatt a reakcióidő hasonló módon lassul le, mint alkohol fogyasztása után.

Az Utahi Egyetemen néhány évvel ezelőtt szimulátorban vizsgálták, hogyan hat a sofőr vezetési teljesítményére a telefonálás. Az eredmények megdöbbentőek voltak. A 40 önkéntes közül hárman rohantak bele az előttük álló járműbe, miközben mobiltelefonon beszéltek. Ugyanakkor a csoport tagjai 0.08 százalékos alkoholszint mellett nem okoztak balesetet. Az egyetem jelentése szerint a telefonálók 9 százalékkal voltak lassabbak fékezéskor, 24 százalékkal többször korrigálták a követési távolságot, és fékezés után mintegy 19 százalékkal lassabban álltak vissza a kezdeti sebességre, mint azok, akik zavartalanul közlekedhettek. A tanulmány szerint több mint ötször nagyobb az esélye annak, hogy balesetet szenvedünk, ha telefonálunk a volán mögött. Hasonló eredményre jutottak néhány évvel később a népszerű televíziós sorozat, a Mítoszvadászok tesztelői is, akik zárt pályán, élesben próbálták ki magukat.

Magyarországon a KRESZ 3. paragrafusának 2. bekezdése szerint gépkocsi vezetője nem használhat kézben tartott mobiltelefont. A telefon kihangosítóval, headsettel használható, illetve az arra alkalmas készülékeket hangvezérléssel irányíthatjuk.

Az ORFK adatai szerint Magyarországon 2011-ben 4180 esetben indítottak eljárást vezetés közbeni telefon használatért. Ami persze nem jelenti azt, hogy mindegyik alkalommal baleset is történt. Ugyanabben az időszakban 1583 ittasan okozott személyi sérüléses közúti baleset volt a hazai utakon.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás