külföldön tanulok, segítség!

K&H utasbiztosítás kedvezményekkel, pár perc alatt a biztonságodért!
2016. november 11.
Váratlan megbetegedés, elveszett csomag vagy egy baleset – hosszú távú külföldi tartózkodás, tanulás esetén nemcsak a kalandokra, de a veszélyekre is fel kell készülnünk. Megmutatjuk, mit érdemes átgondolni, mielőtt belevágnánk a kalandba!

külföldi tanuláshoz utasbiztosítás

Számos külföldi ösztöndíj-lehetőség közül választhatnak már a magyar egyetemisták is, a legismertebb ezek közül az Erasmus európai mobilitási program, amellyel akár szakmai gyakorlatunkat is végezhetjük más országban. A kaland mellett nagyon jó lehetőséget jelentenek ezek a programok a tanulásra, tapasztalatszerzésre, és a hazatérésünk után jobb eséllyel indulhatunk a hazai munkaerőpiacon is. Az ösztöndíj azonban nem terjed ki mindenre: saját magunknak kell megoldani az utazását, a mindennapi életünket, és gondolni kell arra is, hogy baj esetén idegen környezetben kell helytállnunk.

készüljünk fel!

Térképezzük fel az országot, ahova költözünk! A Külgazdasági- és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata honlapján elolvashatjuk a legfontosabbakat az adott országról, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen veszélyekre kell felkészülnünk, milyen az aktuális gazdasági és politikai helyzet, vagy éppen milyen környékeket kerüljünk el. Olvassunk véleményeket az interneten, írjunk azoknak, akik már töltöttek huzamosabb időt a célországban!

a legfontosabbak

A legalapvetőbb, hogy mindig legyen kéznél a nagykövetség címe, telefonszáma, a rendőrség, mentőszolgálat és tűzoltóság telefonszáma, európai utazás esetén az Európai Egészségbiztosítási Kártya, az utasbiztosításunk adatai, illetve egy igazolás arról, hogy melyik fogadó intézményben tanulunk, ezt ugyanis a rendőrség is kérheti.

kell a biztosítás!

Hosszabb külföldi tartózkodás esetén nagyobb az esélye annak, hogy betegek leszünk. Nem azonosak a társadalombiztosítási szabályok az EU-s országokban sem. Indulás előtt mindenképp tájékozódni kell az adott ország biztosítási feltételeiről: milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe ingyenesen, és milyen biztosítást érdemes kötni, hogy elkerüljük a váratlan költségeket.

  • Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyenesen kiváltható az állandó lakhely szerinti Egészségbiztosítási Pénztárnál.
  • Az Erasmus-program hivatalos oldalán ezen felül javasolják külön utasbiztosítás megkötését is, az egészségkártya ugyanis csak az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít. (Az orvosi okokból szükségessé váló természetbeni ellátásnak azok az ellátások számítanak, amelyeket a tartózkodási hely szerinti tagállamban, ennek jogszabályai szerint, orvos-szakmai döntés alapján nyújtanak.)
  • Utasbiztosítás megkötésével egy esetleges baleset vagy betegség esetén rengeteg kiadástól kímélhetjük meg magunkat.
  • A biztosítóknak általában van direkt a hosszabb külföldi tartózkodásra kifejlesztett biztosításuk.
  • A K&H-nál például ez már 288 Ft/nap áron elérhető, a szolgáltatások között van többek között a balesetbiztosítás, betegségbiztosítás, poggyászbiztosítás, limit nélküli hazaszállítás egészségügyi okok miatt, úti okmányok pótlása.

milyen biztosítás kell a szakmai gyakorlathoz?

Az Erasmus-program felhívja a figyelmet, hogy szakmai gyakorlathoz külföldön több biztosításra is szükség lehet. Munkába állás előtt arról is érdemes tájékozódni, hogy a fogadó szervezet vagy a közvetítő cég hogyan rendelkezik a munkahelyi balesetekről. Sok cég az említett Európai Egészségbiztosítási Kártyán és a hosszú távú utasbiztosításon  kívül felelősségbiztosítást is megkövetel a hallgató által a munkahelyen okozott káresetek miatt.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás