költekezés külföldön - készpénz vagy kártya?

2016. augusztus 17.

Üzleti út, hosszú hétvégés lazulás vagy hosszabb vakáció – a külföldi tartózkodás ideje alatt nem mindegy, hogy hogyan fizetünk. Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

Készpénz vagy kártya? Melyikkel járunk jobban? Melyik biztonságosabb? Külföldi utazás költekezés külföldön - készpénz vagy kártya?előtt számos ehhez hasonló kérdés átfuthat az agyunkon, hiszen nem mindegy, hogyan és mivel fizetünk.

kártya vagy készpénz?

Alapkérdés például, hogy a kártyával vagy készpénzzel fizessen-e az utas. Erre nincs konkrét válasz, országa válogatja, hogy hol, melyiket érdemes választani. Az európai és fejlett országokban bátran használhatjuk a kártyát, hiszen rengeteg helyen elfogadják. Ugyanakkor érdemes a kártya mellett készpénzt is magunknál tartani, bárhol kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol nem lehetséges, vagy éppen nem tudunk kártyával fizetni.

készpénzes tanácsok

 • Tartsunk magunknál kisebb összeget apróban, hogy az apróságokat gyorsan meg tudjuk vásárolni.
 • A készpénzt szétosztva érdemes tárolni, egy-két bankjegy az egyik zsebben, egy-két bankjegy a másikban, néhány pedig mehet a pénztárcába és a táskába.
 • Ha a kártya helyett csak készpénzzel próbáljuk meg letudni az utazást, akkor a nagyobb összeget a szálláshelyi széfben érdemes hagyni.
 • Figyelembe kell venni azt is, hogy, ha a célországban váltunk pénzt, akkor nem csak a nehezen beszerezhető valutáknál duplázódik meg az átváltási költség, hanem azokban a turisták által kedvelt országokban is, ahol nem euró vagy dollár a fizetőeszköz, például Törökországban. Először ugyanis dollárra váltják az adott összeget, aztán az adott ország valutájában adják a pénzt, ez a turista számára általában egyetlen tranzakció, de valójában két ügyletről van szó.
 • Próbáljuk meg reálisan felmérni, hogy mekkora összegre lesz szükség az utazás során, és akkora összeget váltsunk át az adott valutára. Az utazók ugyanis hajlamosak nagyobb összeget váltani a szükségesnél, amit utána vissza kell váltani, a két váltás miatt pedig veszítünk az üzleten.

kártyával az élet

 • A kártya lopás esetén rögtön le kell tiltani, ezért mindig legyen nálunk információ arra vonatkozóan, hogy a bankunknál ezt hogyan lehet megtenni.
 • A bankkártya esetében azonban fontos, hogy az egyre jobban terjedő érintés nélkül használható kártyákkal való fizetéskor bizonyos összeghatárig nem kell a PIN-kód, azaz lényegében a készpénzzel azonos kockázatú. Ezekre a kártyákra érdemes fokozottan ügyelni, hiszen, ha rossz kezekbe kerül a kártya, könnyen megcsappanhat a számlánk. 
 • Sose tároljuk a PIN-kódunkat a bankkártya közelében!
 • A bankkártyával történő készpénzfelvételnél nézzük meg az automatát, hogy nincs-e rajta valami szokatlan.
 • Az ATM-ekből való készpénzfelvétel költsége magas lehet, ezért érdemes tájékozódni utazás előtt, hogy mennyit vonnak le ezért.
 • Igyekezzünk minimálisra szorítani a készpénzfelvételek számát, ahol lehet, használjuk a kártyát.