költekezés külföldön - készpénz vagy kártya?

K&H utasbiztosítás kedvezményekkel, pár perc alatt a biztonságodért!
2016. augusztus 17.
Üzleti út, hosszú hétvégés lazulás vagy hosszabb vakáció – a külföldi tartózkodás ideje alatt nem mindegy, hogy hogyan fizetünk. Megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

költekezés külföldön - készpénz vagy kártya?

Készpénz vagy kártya? Melyikkel járunk jobban? Melyik biztonságosabb? Külföldi utazás előtt számos ehhez hasonló kérdés átfuthat az agyunkon, hiszen nem mindegy, hogyan és mivel fizetünk.

kártya vagy készpénz?

Alapkérdés például, hogy a kártyával vagy készpénzzel fizessen-e az utas. Erre nincs konkrét válasz, országa válogatja, hogy hol, melyiket érdemes választani. Az európai és fejlett országokban bátran használhatjuk a kártyát, hiszen rengeteg helyen elfogadják. Ugyanakkor érdemes a kártya mellett készpénzt is magunknál tartani, bárhol kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol nem lehetséges, vagy éppen nem tudunk kártyával fizetni.

készpénzes tanácsok

 • Tartsunk magunknál kisebb összeget apróban, hogy az apróságokat gyorsan meg tudjuk vásárolni.
 • A készpénzt szétosztva érdemes tárolni, egy-két bankjegy az egyik zsebben, egy-két bankjegy a másikban, néhány pedig mehet a pénztárcába és a táskába.
 • Ha a kártya helyett csak készpénzzel próbáljuk meg letudni az utazást, akkor a nagyobb összeget a szálláshelyi széfben érdemes hagyni.
 • Figyelembe kell venni azt is, hogy, ha a célországban váltunk pénzt, akkor nem csak a nehezen beszerezhető valutáknál duplázódik meg az átváltási költség, hanem azokban a turisták által kedvelt országokban is, ahol nem euró vagy dollár a fizetőeszköz, például Törökországban. Először ugyanis dollárra váltják az adott összeget, aztán az adott ország valutájában adják a pénzt, ez a turista számára általában egyetlen tranzakció, de valójában két ügyletről van szó.
 • Próbáljuk meg reálisan felmérni, hogy mekkora összegre lesz szükség az utazás során, és akkora összeget váltsunk át az adott valutára. Az utazók ugyanis hajlamosak nagyobb összeget váltani a szükségesnél, amit utána vissza kell váltani, a két váltás miatt pedig veszítünk az üzleten.

kártyával az élet

 • A kártya lopás esetén rögtön le kell tiltani, ezért mindig legyen nálunk információ arra vonatkozóan, hogy a bankunknál ezt hogyan lehet megtenni.
 • A bankkártya esetében azonban fontos, hogy az egyre jobban terjedő érintés nélkül használható kártyákkal való fizetéskor bizonyos összeghatárig nem kell a PIN-kód, azaz lényegében a készpénzzel azonos kockázatú. Ezekre a kártyákra érdemes fokozottan ügyelni, hiszen, ha rossz kezekbe kerül a kártya, könnyen megcsappanhat a számlánk. 
 • Sose tároljuk a PIN-kódunkat a bankkártya közelében!
 • A bankkártyával történő készpénzfelvételnél nézzük meg az automatát, hogy nincs-e rajta valami szokatlan.
 • Az ATM-ekből való készpénzfelvétel költsége magas lehet, ezért érdemes tájékozódni utazás előtt, hogy mennyit vonnak le ezért.
 • Igyekezzünk minimálisra szorítani a készpénzfelvételek számát, ahol lehet, használjuk a kártyát. 

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás