készüljünk fel a síszezonra!

2015. december 01.
Akár úgy is elindulhatunk síelni, hogy csak bedobáljuk a felszerelést a kocsiba és máris nekivágunk. De ez nagy hiba lenne. Mind magunkat, mind az eszközeinket fel kell készíteni a téli sportra, hogy aztán tényleg élvezni tudjuk a mozgást és elkerüljük a balesetet.

készüljünk fel a síszezonra!

(a kép forrása: Jan Faborsky / Creative Commons 2.0)

kell egy kis edzés

A síelés alaposan megterheli az izmainkat és erre a terhelésre nem árt rákészülni. Ha lehetőségünk van rá, akkor 6 héttel, de legalább 2-3 héttel indulás előtt kezdjünk el rendszeres gyakorlatokat végezni. Hasznos lehet a futás, lépcsőzés, guggolás, felülés. A lényeg a rendszeresség és a fokozatosság. A heti 3-4 alkalommal végzett gyakorlatokra először szánjunk harminc percet, majd ezt apránként növeljük egy órára. A Sielok.hu oldalon részletes edzéstervet is találhatunk.

vásárlás kontra bérlés

Ha még nincs saját felszerelésünk, akkor először is azon a dilemmát kell feloldanunk, hogy egyáltalán vegyünk-e, vagy inkább béreljünk magunknak akár indulás előtt, akár a pályán. Ez legfőképp azon múlik, hogy mennyire vagyunk kezdők vagy profik, illetve mennyi időt tudunk évente síelésre szánni.

A vásárlásnak több triviális előnye is van. Egyrészt a saját cipő, léc, bot bármikor megbízhatóan rendelkezésre áll, nem kell időt szánni a bérlésre, válogatásra, próbára, és nem okozhat problémát az esetleg gyenge választék. Másrészt egy csak általunk használt felszerelés kevésbé lesz lestrapált, mint amit folyamatosan sokan nyúznak. És azt is pontosan tudni fogjuk, hogy mik történtek vele és mennyire volt karbantartva.

Ugyanakkor az utóbbi években az enyhe telek miatt elgondolkodtató, hogy megéri-e befektetni olyan sportfelszerelésbe, ami aztán csak porosodik egy sarokban. A helyben bérlésnek az is előnye, hogy ha gond adódik a felszereléssel, azonnal tudnunk cserélni, vagy akár a pályák és a hó minőségétől függően naponta váltogathatjuk a léceket. Ráadásul a felszerelés napi szintű karbantartását is elvégzik helyettünk. Európa nyugati felén egy ideje egyértelműen a bérlés irányába mozdultak el a trendek, és úgy tűnik, hogy felénk is terjed ez a szemlélet.

árak

Ha egy négy fős család számára egy hétre akarunk itthon, indulás előtt bérelni átlagos minőségű lécet, botot, cipőt és a két gyerek számára sisakot, akkor kb. 50-75 ezer Ft közötti összeggel kell számolnunk. Ha ugyanezt meg akarjuk vásárolni, akkor kb. 175-200 ezer Ft-ból tudjuk vállalható minőségű, használt sporteszközökkel felszerelni a családot. (Új és márkás termékek esetén a költség akár ennek többszöröse is lehet.) Vagyis a saját felszerelés csak 3-4 szezonnyi használat esetén kezdi el megérni. És akkor még nem számoltunk pár dologgal: például a saját eszköz karbantartási igényeivel, illetve a növekvő és ezért méretet váltó gyermekekkel.

élezés

Ezt a feladatot minimum évente egyszer mindenképpen célszerű elvégezni. Nem érdemes vele házilag próbálkozni, ez ügyben inkább forduljunk szakemberhez. Az is lehet, hogy egy hosszabb sítúra idején többször is szükség lesz élezésre, mert az új élek néhány napig tartanak ki. Ráadásul a jeges, köves pálya gyorsabban amortizálja az éleket.

viaszolás

Nem csak a lécen, hanem az adott helyszínen, a hó minőségén és a hőmérsékleten is múlik, hogy mennyire csúszik a lécünk. A probléma kezelésére különféle viaszoló kenőcsök léteznek: egyaránt akad köztük általános és egy-egy adott körülményre készült speciális viasz is. Ezért ez ügyben szintén érdemes szakember tanácsát kérnünk.

árak

Az élezés, waxolás és talpjavítás együttes ára 3-6 ezer Ft-os nagyságrendben mozog, és általában több napos határidővel vállalják a síszervizek.

síbakancs

Fontos, hogy jó méretet válasszunk. Ennek érdekében mindig sízoknival próbáljuk a bakancsot. Mivel síelés közben a lábfejünk kicsit hátra húzódik, ezért az a jó, ha alapállapotban a lábfejünk elöl még éppen érinti a bakancs orrát.

Főleg a szezonnyitó síelésnél érdemes különösen figyelni arra, hogy a sícipőt ne húzzuk meg túl szorosan, mert ez akadályozza a megfelelő vérkeringést. Ez persze nem jelenti azt, hogy túl lazára kellene hagyni, hiszen az is veszélyforrás lehet.

Síelés után se a bakancsot, se a bélését ne tegyük rá közvetlenül fűtőtestre. Ezen kívül javasolt becsatolt állapotban tárolni.

árak

Használt síbakancsot ezer és hetvenezer forintért egyaránt lehet kapni, de egy átlagosat már 10-20 ezer Ft közötti áron is megcsíphetünk magunknak.

ruha

A jó síruha impregnált, ezért vízhatlanságot biztosít, továbbá nem megtartja, hanem elvezeti az izzadtságot. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem feltétlenül kell túl gyakran mosni, illetve jobban járunk, ha tisztítóba adjuk, hogy ne veszítse el a fenti tulajdonságait.

Nem árt, ha a kesztyűnk nem szűk, hanem egy kicsit nagyobb, mint a kezünk, mert így kevésbé fogunk fázni.

árak

Síruhához (nadrág+kabát) már 20 és 40 ezer Ft között is hozzájuthatunk, az átlagos síkesztyűk ára 2-5 ezer Ft körül mozog, a sísapkáké pedig 1-5 ezer Ft környékén.

napsütés

Síelés közben a fényt visszaverő hó miatt akkor is erős sugárzásnak vagyunk kitéve, ha ezt nem gondolnánk, például ha a felhős ég vagy éppen esik a hó. Ezért mindig gondoskodni kell megfelelő (magas, legalább 30-as faktorszámú) arckrémről és szemüvegről. Válasszunk kifejezetten síeléshez ajánlott krémet, ami a nyári társaival ellentétben nem hidratálja a bőrt.

árak

Új síszemüveget 3 ezer és 80 ezer Ft-ért is vásárolhatunk, az átlagosan jók 10-20 ezer Ft-ba kerülnek.        

lesiklás előtt melegítsünk be!

Teljesen természetes, hogy ennyi várakozás és felkészülés után már nagyon szeretnénk nekivágni a pályának, de hallgassunk a józan eszünkre! Sokkal kellemesebb néhány percet egy alapos bemelegítésre szánni, mintsem ennek hiánya miatt a kórházban kikötni.

A legalább 10-15 percig végzendő gyakorlatok célja, hogy élénkítsük a vérkeringést, illetve átmozgassuk a lábat, a térdet, a karokat, a könyököt, a vállat és a nyakat. Érdemes helyben futással kezdeni, aztán jöhet a gimnasztika és csak a végén a térdhajlítás - hideg izmokkal ugyanis nem szabad nyújtógyakorlatokat végezni.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás