veszélyes lehet az időzónákon át ugrálni

2016. augusztus 25.
Napokig tartó fáradtság, álmatlanság, furcsa időpontokban jelentkező éhségérzet, rossz közérzet, ingerlékenység – a rendszeresen utazók már felismerik a jet laget. Az időzónák átlépésekor jelentkező kellemetlen tünetek sokak életét keserítik meg, a felborult biológia óra azonban egyes kutatások szerint hosszú távú problémákat is okozhat. Megmutatjuk, mit tehetünk, hogy könnyebben alkalmazkodjon a szervezetünk!

veszélyes lehet az időzónákon át ugrálni

(A kép forrása: hazipatika.com )

mit értünk jet lag alatt?

A jet lag akkor jelentkezik, amikor rövid időn belül időzónákat lépünk át. Ilyenkor a cirkadián ritmus, azaz a biológiai óránk, vagyis a 24 órás ciklus felborul. Ez azért problémás, mert a belső óránk határozza meg, hogy mikor van szükségünk alvásra, vagy mikor éhezünk meg.

Időzónákon átívelő utazások esetén érezhetjük azt, hogy a szervezetünknek nem volt ideje átállni, és nem az új időzóna szerint élünk. Így többek között alvászavarral, ingerlékenységgel, rossz közérzettel kell megküzdenünk érkezés után.

agyra hathat

A neves kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a jet lagnek sokkal komolyabb hatása van a szervezetre, mint azt korábban gondolták. A kutatás szerint a rendszeres jet lag memóriaproblémákat és tanulási nehézségeket okozhat, ráadásul ezek a tünetek még jóval azután is megmaradhatnak, hogy visszatértünk a szokásos 24 órás ritmusba. Ami még aggasztóbb, hogy a kutatók szerint a gyakran átélt jet lag tartós változásokat okozhat az agy hippokampusz részében, ami szerepet játszik az emlékezet működésében. A kísérlet eredménye szerint a jet lag miatt 50 százalékkal csökkent a hippokampuszban született új neuronok száma.

mit tehetünk?

  • Vágjunk neki az útnak kipihenten! Ha már eleve fáradtan indulunk, nehezebben tud majd átállni a szervezetünk.
  • Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot! Ez lehetőleg víz legyen, kerüljünk a kávét, a cukros üdítőket és az alkoholt!
  • A CNN amerikai hírtelevízió utazók körében végzett felmérése szerint, sokan esküsznek a könnyű mozgásra. Nyújtózzunk párat a repülőn és rendszeresen álljunk fel, így nem gémberednek el a tagjaink!
  • Szintén kedvelt megoldás az óra az új időzónára való átállítása. Minél előbb tesszük ezt meg, annál könnyebb dolgunk lesz!
  • A szervezetünk még egy jó ideig az otthoni idő szerint működik, vegyük ezt is figyelembe, és próbáljuk fokozatosan átállítani az új időre.
  • Részesítsük előnyben a könnyű fogásokat! A nehéz ételek megfekszik a gyomrot, és még fáradtabbak leszünk.
  • A Mental Floss tudományos kérdésekkel foglalkozó amerikai portál szerint érdemes éjszaka utazni, és kialudni magunkat a gépen.
  • Sok utazó veti be a melatonin tablettát. A melatonin hormon a cirkadián ritmus fenntartását segíti.
  • Érdemes utazás előtt sportolni, futni egyet, illetve érkezés után is beiktatni egy kis sportolást, így hamarabb visszaállhat a bioritmusunk.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás