járulékos költségek utazáskor

2015. augusztus 10.
Befogadhatatlan mennyiségű „kedvezményes” utazási ajánlattal töltik meg nap mint nap levelező fiókunkat, ám az összes költséget bekalkulálva végül messze nem a meghirdetett ár szerepel végösszegként az utazási szerződésekben. Hogy is van ez?

járulékos költségek utazáskor

mindennek megkérik az árát

Ma már csupán marketing fogás az ajánlatokban feltüntetett ár, gyakorta a befizetéskor derül fény arra, hogy a meghirdetett összeg csupán a szállást és a repülőjegy alap árát foglalja magába. Ez még olyan járulékos költségekkel egészül ki, mint a kerozin díj, a légi biztonsági díj, a repülőtéri illeték, a jegykiállítási díj, a foglalási díj, a szerviz díj, egyes légitársaságoknál a poggyász díj, ülőhely foglalási díj, nem beszélve a kötelező biztosításról. Fapados járatok esetében a check-in is szolgáltatás, ezért külön díja van. Az online repülőjegy foglaláskor még azért is plusz díjat számít fel a jegykezelő rendszer, hogy bankkártyával fizet az utas, holott nincs is egyéb fizetési opció. A szállásfoglalás bónusz költségeit tekintve pedig egyes apartmanok esetében a takarítási díj sincs automatikusan bekalkulálva az árba. Mi több, olykor jelzik a szállodában, hogy a szobalányok szebben takarítanak némi párnán hagyott borravaló fejében. Az egyes országokban szükséges vízum díj, illetve ki- és belépési díj elkerülhetetlen, mint ahogyan a kötelező biztosítás is.

törvény írja elő

A 214/1996. (XII.23.) Kormány rendelet 3. § (1) d pontja alapján: ha az utazási vállalkozó programfüzetben teszi közzé az általa meghirdetett utazások programját és feltételeit, akkor abban egyértelműen meg kell jelennie a díj forintban meghatározott összegének, illetve annak, hogy az mely szolgáltatásokra nyújt fedezetet. Ugyanezen rendelet 6. § (1) d pontja alapján az utazási szerződésnek tartalmaznia kell a részvételi díjban nem szereplő külön felszámolt díjakat is.

a repülőjegyek valódi költsége

A hazánkban működő légitársaságok közül nem egy hirdet 2990 forintos áron repülőjegyet, mely árban nincs bekalkulálva a repülőtéri illeték, a jegykiállítási díj és úti céltól függően a légi biztonsági díj (ezt nem minden légitársaság kéri), valamint a kerozin díj sem. A légitársaságok versenye ugyanis az alapdíjak - látszólag - alacsonyan tartásával marad csak életképes, a kieső összeget pedig egyéb módon kell a büdzséjükbe pótolni, ezért kell ennyiféle illetéket fizetni egy pár ezer forintosként meghirdetett repülőjegyért.

a virtuális jegy olcsóbb

A jegykezelési költség - ez a jegykiállítási díj más néven - üzenete, hogy az emberek lehetőség szerint az online foglalást részesítsék előnyben, hiszen így kevesebb dolgozót kell a légitársaságnak fizetnie. A papírjegyek kiállításáért azonban európai célország vagy 100 000 Ft alatti repülőjegy ár esetén 3500-5000 forint pluszt fizet az utas. A 100 000 Ft-ot meghaladó repülőjegyeknél 8000 - 13 000 Ft közötti a jegykezelési plusz költség. Ez nemzetközi gyakorlat, mely felfogása szerint a jegy kiállítása többlet munka, meg kell fizetni.

külső körülmények

Több költségtételnél a légitársaság külső körülményekre hivatkozik. A repülőtéri illetéknél az infrastruktúra használatáért fizetünk. A kerozin díj azért nincs a jegyárba kalkulálva, mert nem megszabott áron számolják fel, hanem az aktuális olajárak ingadozásához igazítják. Ugyanakkor a pótdíjakat azért is kezelik külön, mert a légitársaságoknak ezek után nem kell jutalékot fizetniük az utazási irodák számára.

van, ahol már beépítik a jegyárba

Az Európai Unión belül az első 15 csatlakozott országban már törvény által meghatározott árakon kell meghirdetni a repülőjegyet, így a fogyasztóknak a teljes jegyár ismeretében nem kell számítaniuk több tízezres többletköltségekre. Nálunk ez a törvény csupán még ajánlás szintjén áll fenn, betartása nem kötelező.

a szállásfoglalás rejtett költségei

Sok esetben a szállásfoglalás sem marad el a légitársaságok gyakorlatától. Esetükben gyakori a foglaláson felül fizetendő szerviz, illetve foglalási díj. Előbbit azzal magyarázzák az utazás szervezők, hogy előre beszedik a külföldön fizetendő szolgáltatásokért felmerülő borravalót, hogy ezzel útközben már ne kelljen terhelni az utast. A foglalási díj egy technikai díj, amit az utazási iroda azért szed, mert kész csomagban kínálja az utasnak a szállást, a repülőjegyet és az ellátást (ez ritkán emelik ki külön tételként, eleve az árba kalkulálják).

az all inclusive sem mindig korlátlan

Az all inclusive (AI) ellátás italfogyasztási lehetősége is sok esetben korlátok közé szorított. Bár az AI önmagában a korlátlan ital és ételfogyasztás lehetőségét takarja, ez azonban nem teljesen fedi a valóságot. Az italok esetében meghatározott, hogy a szálloda melyik helyiségeiben fogyaszthatunk frissítőt, mi több az italozás lehetséges időintervallumát is kikötik. Az éttermi fogyasztás, a minibár vagy a szobaszerviz minden esetben külön fizetendő. A későbbi félreértések és túlszámlázás elkerülése érdekében tájékozódjunk a szállodában, hogy melyik italok esnek az all inclusive kategóriába, mert előfordulhat: a koktélok alapanyaga már nem tartozik a szolgáltatás körébe. A hotelek leginkább a helyspecifikus italok fogyasztását szorgalmazzák.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás