9 tipp a külföldi internethasználathoz

2015. augusztus 06.
Ha az okostelefon a mindennapjaink részévé vált, akkor bizony nehéz letenni a használatáról, még akkor is, amikor átlépjük az országhatárt. Hiszen milyen kényelmes külföldön is digitális térképet használni, látnivalókat és szórakozóhelyeket keresni, vagy éppen posztolni a friss élményeinket.

9 tipp a külföldi internethasználathoz

(a kép forrása: Pixabay)

De amikor az út végén, otthon kézhez kapjuk a mobilszámlát, bizony rádöbbenünk, mekkora árat is fizettünk ezért a kényelemért és szórakozásért.

Hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés, érdemes megfogadni az alábbi néhány jó tanácsot.

1. tájékozódjunk a mobil szolgáltatónknál

Nézzünk utána, hogy a szolgáltatónk milyen díjat számol fel az adatroaming után. A Telenor, a T-Mobile és a Vodafone egyaránt kínál kifejezetten külföldi adathasználatra szóló csomagokat.

2. gondoljuk át előre, mire lesz valóban szükségünk!

Legyünk reálisak: vegyük sorra, melyek azok az alkalmazások, amelyeket tényleg fontos lesz azonnal, mobil internettel használnunk. Biztos lesznek olyanok is, amelyeket bőven elég lesz naponta egyszer, wi-fire csatlakozva elindítani. Vagy amikor már hazafelé átléptük a magyar határt.

3. használjuk a szálláshelyünk wi-fijét

Már szállásfoglaláskor is tájékozódhatunk róla, lesz-e ingyen wi-fi a szállásunkon, illetve milyen feltételekkel lehet használni.

4. telepítsünk wi-fi keresőt

Indulás előtt töltsünk le olyan alkalmazást, amivel kifejezetten az ingyenes wi-fi hotspotok keresésére szolgál. Számos ilyen alkalmazást találhatunk mind Androidra, mind iOS-re. De azokon a helyeken, ahol sok a turista, ilyen app nélkül is találni fogunk olyan éttermeket, sörözőket, amelyek ingyen wi-fivel csábítanak beülésre.

5. figyeljük az adatforgalmat

Elvileg a telefonunk alapszolgáltatásai közé tartozik a felhasznált adatforgalom követhetősége. De telepíthetünk külön alkalmazást is kifejezetten erre a célra, mint a 3G Watchdog vagy a My Data Manager. Sőt, már otthon ellenőrizhetjük, mely alkalmazásainkkal szoktuk a legtöbb adatforgalmat produkálni.

9 tipp a külföldi internethasználathoz

(a kép forrása: Pixabay)

6. vásároljunk helyi SIM kártyát

Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy mind a telefonálást, mind az internetezést helyi tarifán folytathatjuk. És mivel előre kifizettük a kártyát, nem tudjuk észrevétlenül túlkölteni magunkat. Hátránya, hogy új, külföldi telefonszámunk lesz, amin csak akkor tudnak otthonról hívni minket, ha előtte megadjuk a számot - és ekkor is csak jó drágán. Ideális megoldás a két kártyát is kezelni képes telefon, mert akkor az új kártyánkkal helyi áron netezünk és beszélünk, de az otthoni számunkon is elérhetőek maradunk. Ha a készülékünk alkalmas rá, akkor személyes hotspot üzemmódban akár meg is oszthatjuk a netet utastársainkkal, vagy további eszközeinkkel.

7. preferáljuk az offline megoldásokat

Térképből vagy városnéző alkalmazásból még indulás előtt szerezzünk be olyan verziót, ami internetkapcsolat nélkül is működik. Mind a Google Play-en, mind az App Store-ban feltüntetik a térkép alkalmazás leírásában, hogy alkalmas-e offline használatra. Az ilyen appok hátránya, hogy telepítéskor nagyobb fájlokat kell letölteni, amelyek aztán több helyet foglalnak az eszközön, hiszen a térképeket is tároljuk. Cserébe később, menet közben nincs adatforgalom.

8. készüljünk fel a szükséges információkkal

Rengeteg információt már indulás előtt kényelmesen, otthon ülve, akár nagy képernyőn is beszerezhetünk és elmenthetünk magunknak a telefonunkba.

9. kapcsoljuk ki az adathasználatot

Ha teljesen biztosra akarunk menni, akkor a határ átlépése előtt a mobilunk beállításainál kapcsoljuk ki az adatforgalmazást, és élvezzük és a jó öreg offline nyaralást! Az Android készülékeken ez általában a Beállítások > Hálózatok > Mobil hálózatok útvonalon érhető el, iOS-en pedig a Beállítások > Mobiltelefon menüpontnál (de ez a rendszer verziószámától függően változhat).

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás