így készíts profi fotókat a nyaraláson

2019. május 14.
Felejtsd el vörös szemeket, a ferde beállításokat, az árnyékos arcokat és tippjeinket követve örökítsd meg nyaralási élményeidet kifogástalan minőségben! Mert a legjobb fotó az, ami egyetlen pillantás alatt képes megidézni életed felejthetetlen pillanatait.

így készíts profi fotókat a nyaraláson

1. ismerd meg a gépedet!

Fontos, hogy tisztában légy az általad használt eszköz minden tulajdonságával, lehetőségével kiemelten a beépített üzemmódokra, fényérzékenységre, fehéregyensúlyra, az élességre, a felbontásra és a képstabilizálásra. Bátran kísérletezz a különböző beállításokkal, hiszen tudod, gyakorlat teszi a mestert! Ugyan sokan hajlamosak az azonnali megosztási lehetőség és a könnyű hordozhatóság miatt a mobiltelefonokat előnyben részesíteni a fényképezőkkel szemben, de a szomorú igazság az, hogy még a profi telefonok kamerái sem mindig képesek azt a minőséget hozni, amit egy tükörreflexes vagy egy MILC fényképezőgéptől várhatunk. 

2. téma, beállítás, koncepció

Próbáld kerülni az átlagbeállításokat (például a háttérben a fő látványosság, előtte középen apró ember), helyette inkább kísérletezz új perspektívákkal és figyelj oda a részletekre! Fontos, hogy a képeidnek ne csak témája, hanem koncepciója is legyen.

Amennyiben tájat fényképezel, tartsd magad a horizonthoz, és törekedj a vízszintes képek készítésére. Nehezebb, mint gondoltad? Kapcsold be a segédvonalakat!

Személyek esetében ne félj szemmagasságban fotózni, mert az így kialakított közvetlen szemkontaktus még vonzóbbá teszi majd a képeket. Akár egy szép tárgyról, akár emberekről van szó, lépj közelebb és csak utána fókuszálj. Így elkerülheted a túlzott zoomolásból eredő esetleges minőségromlást. 

3. fények, időzítés

Meglepő lehet, de érdemes a vakut akkor is bekapcsolni, ha odakint tündöklő napsütés van! Amennyiben a személy, akit fényképezel 1,5 méternél közelebb van, elegendő a derítővaku is, de, ha messzebb, akkor már a teljes vaku a jobb választás. Ezzel a kis „trükkel” azt érheted el, hogy ne jelenjenek meg mély árnyékok a fotóalany arcán az erős fény következtében. 

A vaku azonban nem csak áldás, de átok is lehet, ha rosszul használjuk és nem találjuk el a megfelelő vakutávolságot. A kiégett arcok és a sötét képek ellenszere a kísérletezés: készíts 5-6 méteren át minden méteren egy fotót, hogy lásd milyen távon lesz éles és szép az eredmény. 

A természetes fényeket is érdemes okosan használni: a legszebb tájképeket kora reggel és naplemente előtt készíthetjük el, amikor a narancsos fénycsóvák járnak át mindent. Abba a hibába azonban sose essünk bele, hogy nem vesszük figyelembe, honnan érkezik a fény, mert fontos, hogy fénnyel szemben soha nem fotózunk! 

így készíts profi fotókat a nyaraláson

(kép forrása: pixabay)

4. képszerkesztés okosan

Ugyan az utólagos képmanipuláció ma már mindennapos dolog, fontos a határok betartása és a természetességre törekvés. Könnyű elcsábulni a gépünk nyújtotta beépített filtereknek és színeknek vagy a képszerkesztő programok nyújtotta kényelmes opcióknak, de akkor se essünk túlzásokba! Ha mégis belenyúlnánk az alkotásba, akkor a Snapseed, a VSCO vagy az Adobe Photoshop Express alkalmazások lehetnek segítségünkre. Fontos tudni, hogy a közösségi oldalakon küldözgetés jelentősen rontja a kép minőségét, így a megosztásra használjunk inkább felhő alapú tárhelyeket.

5. karbantartás, tisztítás 

A tökéletesen éles képekhez szükség van arra is, hogy a felszerelésünket is rendben tartsuk. A lencsén lévő esetleges foltok, por, vízcseppek sajnos megjelennek majd az elkészült képeken is, így jobb a megelőzés - tartsd tokban a készüléket, időnként pedig egy speciálisan erre kialakított tisztítóeszközzel tisztítsd át.

A nyaralás a tökéletes képek mellett az ideális utasbiztosítás nélkül sem lehet teljes! Tudj meg többet, az akár már napi 287 forinttól, percek alatt online megköthető K&H utasbiztosításokról!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás