trópusi nyaralás gyomorrontás nélkül

2015. március 11.
A gyomorrontás és következménye nem feltétlenül társasági téma. De ha egzotikus helyre indulunk, ne legyünk szégyenlősek, inkább készüljünk fel, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket! Hiszen évente kb. 50 millió turista utazik trópusi országokba és átlagosan az utazók 50%-át érinti a hasmenés az utazás első heteiben.

trópusi nyaralás gyomorrontás nélkül

A gyomorrontás kockázata szerint három csoportba oszthatók a veszélyes országok. Alacsony rizikófaktorú: Észak-Amerika, Európa, Ausztrália és Japán. A hasmenés gyakorisága 20%-ra tehető: Kelet-Európa, Dél-Afrika, Izrael, Karib-tengeri szigetek és Kína területén. Magas rizikójú desztináció: Délkelet-Ázsia, Közép-Kelet és a latin-amerikai országok.

a hasmenés kockázata

A hasmenés többnyire a megérkezést követő 2. napon jelentkezik. Lehet enyhe lefolyású, magától megszűnő probléma, de súlyos betegséget is okozhat. Az összes hasmenésben lebetegedettek számának 40%-ának befolyásolja a nyaralását a betegség, míg 20%-át minimum egy napig ágyhoz köti. Súlyos esetben akár kórházba is kerülhetnek, ami újabb veszélyek eredője lehet. A fejlődő országok kórházaiban nincsen megfelelő ellátás és a steril eszközök hiánya további szövődményeket generálhat. A súlyos hasmenéskor gyengébb az egyes gyógyszerek felszívódása, például a malária elleni készítményeké, de akár a fogamzásgátlóké vagy a véralvadásgátlóké is. A folyadékvesztés az esetlegesen meglévő betegségeket (szívbaj, cukorbetegség) is súlyosbíthatja. A kialakuló hasmenések legveszélyesebb velejárója a kiszáradás, amit a trópusi meleg tovább súlyosbíthat.

veszélyeztetettek

A betegségre legérzékenyebbek a nagyon idős vagy nagyon fiatal utazók, illetve akik savlekötőt szednek, vagy gyenge az immunrendszerük. A betegség veszélye a statisztikák adatian felül mégis leginkább a kisgyermekeket és a 21-29 éves korosztályt veszélyeztetik, esetükben ugyanis gyakoribb a széklettel történő, szájon át bevitt fertőzés, a gondatlanság és a kockázatos étkezési szokások.

kialakulása

Kórokozók okozzák: mérgező ételek (gombák, tenger gyümölcsei), nem megfelelően hőkezelt vagy újramelegített ételek, hámozatlan gyümölcsök, víz (a jégkocka és a felvizezett alkoholos italok is veszélyesek). A hasmenés leggyakoribb kiváltója az E. coli baktérium. Véres hasmenést eredményezhet a leginkább baromfi terjesztette Campylobacter jejuni, ami főként Thaiföldön és Mexikóban fordul elő. A vérhasbaktérium forrása a fertőzött étel, de emberről emberre, illetve rovarok által is terjedhet.

védelem - megelőzés

1. Megfelelően sütött, főzött ételeket és palackozott vizet fogyasszunk. A megvásárolt italoknál ellenőrizzük, eredeti-e a csomagolás, a műanyag palackok ugyanis könnyedén újratölthetők csapvízzel.

2. Soha ne tegyünk jeget az italba! Még a négy-öt csillagos szállodákban is előfordulhat, hogy csapvízből készítik a hűsítőt.

3. Salátát, gyümölcsöt csak olyan helyen fogyasszunk, ahol biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően tisztították, illetve meghámozták azt.

4. Ha netán utcán vásárolt gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani azt minden esetben alaposan meg kell tisztítani, hámozni és csak ezután elfogyasztani.

Megelőzni a betegséget a megfelelő útipatikával sem mindig lehet, de feltétlenül fontos, hogy fertőtlenítő tablettákat, oldatot és rehidratációs (sókeverékké elkészíthető) szert vigyünk magunkkal.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás