#FOMO – ismered a jelenséget?

2018. június 21.
Érezted már úgy a közösségi oldalakat pörgetve, hogy minden ismerősöd sikeresebb, boldogabb, szebb és izgalmasabb nálad? Hogy mindenki élete tökéletes és tele van jobbnál jobb utazásokkal, programokkal, amikből kimaradsz? A le- és kimaradástól való szorongás normális dolog, oly annyira, hogy a jelenségnek neve is van: FOMO.

#FOMO – ismered a jelenséget?

(kép forrása: pixabay)

Az elmúlt évtizedben a közösségi média térhódításával együtt terjedt el a „FoMO” kifejezés, ami egy angol mozaikszó, a „Fear of Missing Out” rövidítése. Magyarul úgy adhatnánk vissza a jelentését, hogy a „kimaradástól való félelem”; egyfajta közösségre és programokra vonatkoztatott „a szomszéd kertje mindig zöldebb” szabályként működik. Ám könnyebben megérthető, ha elvont leírások helyett a mindennapi életből hozunk rá egy példát!

Képzeljük el a következő helyzetet: éppen most ébredtünk, alaposan kialudtuk magunkat, ragyogó az idő, semmi fontosat nem kell elintéznünk, és még az esti fejfájásunk is elmúlt. Vidáman és lendületesen kelünk ki az ágyból, majd a mobilunkon Facebookot böngészve meglátjuk, hogy a legjobb barátunk bejelentkezett a párjával a reptérről, egyúttal megjelölve külföldi utazásuk célját, volt osztálytársunk egy egzotikus szigeten nyaral a családjával, kollégánk pedig éppen most próbálja ki a legújabb gasztro-őrületet egy indie rövidfilmfesztivállal egybekötött étteremmegnyitón Párizsban. Hirtelen már nem is tűnik olyan szépnek a reggel, nem igaz? Pedig semmi rossz nem történt velünk!

A féltékenység és az irigység valószínűleg egyidős az emberiséggel, és bizonyos szintig még inspiráló is lehet. Mi akkor a FoMO mögötti újdonság? A technológia, melynek segítségével minimális energiabefektetés árán sokkal több inger és információ ér minket mások életével kapcsolatban, mint eddig bármikor. Régen csak akkor értesültünk arról, hogy az ismerőseink milyen jó érzik magunkat, ha mi is velük voltunk, vagy ha utólag elmesélték nekünk, mi történt velük, kiegészítve néhány kellemetlenebb mozzanattal, amiből árnyaltabb képet kaptunk az élményeikről. De a közösségi oldalakon ma szinte csak feljavított képeket, tőmondatokat vagy puszta „becsekkolásokat” látunk mindebből, szigorúan pozitív színezettel. Kívülről szemlélve könnyen érezhetjük úgy, hogy mindenki más sokkal izgalmasabb és tartalmasabb életet él nálunk, ez pedig már a szorongás, a depresszív hangulat és a kompenzáló cselekvések (pl. túlzott dicsekvés, extrém programhajhászás) melegágya. 

mit tehetünk a FoMO ellen?

  • használjuk tudatosan a közösségi médiát: a Facebook, az Instagram, és az egész social media csak eszköz, ami egyaránt lehet segítőnk vagy az életünk megkeserítője. Amennyiben erős FoMO-t érzékelünk magunkon, mindenképp állítsunk be napi korlátot magunknak arra az időre, amit a hírfolyamunk passzív böngészésével tölthetünk.
  • a külső ingerek helyett figyeljünk inkább magunkra: „Ha csak boldogok szeretnénk lenni, az könnyedén elérhető; mi azonban másoknál akarunk boldogabbak lenni, ami mindig nehézkes, mivel a többieket boldogabbnak látjuk, mint amilyenek.” A francia felvilágosodás jeles filozófusa, Montesquieu időtálló bölcsességét a XXI. században is érdemes megfogadni. Térjünk csak vissza a fenti példához: milyen csodálatosan indult volna az a nap, ha nem kezdünk el rögtön másokkal foglalkozni! Koncentráljunk az adott pillanatra és a saját igényeinkre, így sokkal sikeresebbek és kiegyensúlyozottabbak lehetünk.
  • legyünk hálásak: Ahelyett, hogy az életünkből hiányzó elemekre fókuszálnánk, vegyük végig, mennyi jó akad benne, amit természetesnek veszünk. Család, barátok, otthon, stabil munkahely, nyaralás: sokszor nyűgnek érezzük a rájuk fordított energiát, de csak egy pillanatra képzeljük el, mit éreznénk, ha hirtelen eltűnnének a mindennapjainkból! Akármilyen giccsesnek hangzik, sokkal egészségesebb lehet a lelkivilágunk, ha legalább hetente egyszer átgondoljuk, miért és kikért lehetünk igazán hálásak.
  • szervezzünk rendszeres programokat: Bár a baráti találkozók, családi telefonhívások, edzések, kulturális programok, utazgatások és a hobby-tanfolyamok beütemezése elsőre monotonnak tűnhet, de valójában épp ellenkezőleg: segít színesebbé, tartalmasabbá, aktívabbá, ezekből kifolyólag pedig boldogabbá tenni az életünket. Így már irigység helyett legrosszabb esetben sztoikus érdektelenséggel fogadjuk ismerőseink nyilvános élménybeszámolóit, de jó eséllyel inkább osztozunk az örömükben.

Ha a közös élményeket a családdal, a barátokkal, vagy a pároddal utazás során gyűjtenétek be, ne feledkezzetek meg a biztonságról sem. Bár az utasbiztosításukkal kevesen szelfiznek, annak hiánya egy baleset vagy megbetegedés esetén meg tudja keseríteni a kellemes pillanatokat.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás