fedezd fel biztonságban 4. - Skandinávia

2018. január 03.
Télen Skandináviát ajánlani úti célnak botorságnak tűnhet, pedig az északi országok minden évszakban rengeteg látnivalót és érdekességet kínálnak. Svédország, Norvégia és Dánia, bár közel vannak egymáshoz, mégis más és más világot kínálnak az utazóknak.

fedezd fel biztonságban 4. - Skandinávia

(kép forrása: pixabay)

A skandináv országokat földrajzi helyzetük és történelmük mellett az is összeköti, hogy mindegyikük államformája alkotmányos monarchia, illetve az, hogy a bőröndbe mindenképpen sok meleg ruhát kell pakolni, de azért számtalan különbözőség is felfedezhető.

Svédország

Közel öt magyarországnyi területen mindössze 9 millió ember él. A napsütéses órák száma ilyenkor jelentősen csökken a sarkvidék közelsége miatt, a legészakibb területeken télen folyamatosan sötét van két teljes hónapig, míg nyáron két hónapig nem nyugszik le a nap.

A svéd konyha előszeretettel választja alapanyagai közé a tenger gyümölcseit, a sertéshúst, a baromfit, a gyökérzöldségeket, az erdei gombákat, és a bogyós gyümölcsöket. A nemzeti ételnapok nagy népszerűségnek örvendenek: külön napja van például a gofrinak, a Kanelbullens-nek (svéd fahéjas tekercs), és a „Luca macskája” (Lussekatt vagy Lussebullar) nevű süteménynek. Szintén jellegzetes fogás a svéd húsgolyó és a pácolt hering, és tőlük származik a „svédasztal”-os teríték. A svéd vendéglőkben 10%-os borravalót illik adni, ha a szervizdíj nincs feltüntetve az étlapon, a taxik fuvardíját pedig szokás felkerekíteni.

A nemzetközi repülőkkel a Stockholm–Arlanda illetve a Stockholm–Skavsta repülőtérre érkezhetünk, illetve innen utazhatunk más országokba. A belföldi légiközlekedés fejlett, a nagyvárosokat könnyen megközelíthetjük repülővel. Emellett Svédország vasúti és közúthálózata is magas színvonalú, de ha autóval közlekedünk, akkor néhány dologra oda kell figyelnünk. Az autópályákon a legnagyobb megengedett sebesség 110 kilométer/óra, valamint december elejétől március végéig kötelező a téli gumi.

Stockholm a középkor óta Svédország fővárosa. A félsziget legjelentősebb tengeri és kereskedelmi központja. Az óváros, a Gammla Stan középkori épületekkel és utcákkal várja a látogatókat. A főváros lelke a Riddarholmen (más néven: A lovagok szigete), amelynek épületei Svédország aranykorát idézik. Egy történelmi kirándulás kiindulópontjának válasszuk a Birger Jarls Torgot, ahol a város alapítójának szobra áll.

Vadstena Svédország egyik legszebb városa egy reneszánsz kastéllyal (Vadstena slott), kikötővel, a Vattern-tóval és a Bjalboattens Palatsszal, a régi királyi rezidenciával.

Göteborg (Gothenburg) Svédország második legnagyobb városa, ami a kikötőről, a bevásárló utcájáról és a világ egyik legjobb szórakoztatóparkjáról, a Lisebergről híres. A Konstmuseetben Rubens, Van Gogh, Rembrandt és további híres alkotók festményeit tekinthetjük meg.

Norvégia

A Norvég Királyság területének 6%-a víz, a valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet pedig -51°C. Az éves átlaghőmérséklet 0 és 8°C között ingadozik, ezért a rövidnadrág és póló szerelmeseinek csak ritka esetben ajánlható úti cél. A magyar állampolgárok vízum nélkül látogathatják, de maximum 90 napig tartózkodhatnak az országban engedély nélkül. Borravaló és fuvardíj viszonylatában a szokások hasonlók a svédhez.

A közúti közlekedés lassabb a Magyarországon megszokottnál, ráadásul a gyalogosok mellett a kerékpárosok is fokozottan védett személynek számítanak, ezért azt javasoljuk, ha autót bérelnének, akor a szokottnál is óvatosabban vezessenek. Télen (október közepétől május közepéig), ahogyan Svédországban, úgy Norvégiában is kötelező a téli gumi használata. A fél évnél rövidebb idejű tartózkodás esetén elfogadják a magyar jogosítványt, ezen túl kötelező a norvég vezetői engedély kiváltása.

A Skandináv-félsziget legkorábban alapított fővárosa Oslo, amelyet közel 600 évesen, egy 1624-es tűzvész után teljesen újjá kellett építeni. Mai nevét 1925-ben kapta, korábban Christiania néven hivatkoztak rá. Mindenképpen ajánlott megtekinteni az Akaershus erőd és kastélyt, amelyben a norvég Kitartás Múzeuma is helyet kapott. A Munch Múzeumban pedig A sikoly című kép alkotója, a leghíresebb norvég festő, Edvard Munch festményei és rajzai tekinthetők meg.

fedezd fel biztonságban 4. - Skandinávia

(kép forrása: pixabay)

Bergen a fjordjai miatt kedvelt célpontja a turistáknak, hiszen innen egyszerű megközelíteni az ország leghosszabb fjordját, a Sognefjordot, a legmélyebbet, a Hardangerfjordot, valamint a Jostedalsbreen gleccsert és a Geirangerfjord vízeséseit.

Tromsø az utcazenészek, pubok, kulturális események norvég városa, de a közelben síelni is lehet. A vadregényes utazások szerelmeseinek a Jotunheimen Nemzeti Parkot ajánljuk, amely Sogndal és Lom városok között helyezkedik el. Gleccserek, vízesések, völgyek és mély tavak várják a látogatókat.

Dánia

Vajon ki gondolná, hogy a majdnem kilencszer akkora Norvégiában kevesebben laknak, mint Dániában? Az országot egy félsziget és 474 kisebb-nagyobb sziget alkotja, amelyek nagyját hidak kötik össze egymással, akárcsak Dániát Svédországgal. A kisebb szigeteket komppal érdemes megközelíteni, egyébként az igen fejlett buszhálózat használatát javasoljuk közlekedésre.

A Golf áramlatnak köszönhetően Dániában már eddig is enyhébbek voltak a telek, mint Magyarországon, és ez a tendencia csak fokozódik a globális felmelegedés következtében. A hőmérséklet emelkedik, a borravaló azonban továbbra sem szokás a legkisebb skandináv országban.

Dánia fővárosa Koppenhága, amelyet a világ legélhetőbb városának szokás nevezni, ráadásul a skandináv régió legnépesebb városa is egyben. Érdemes megnézni a dán királyi család téli rezidenciáját, az Amalienborg palotát, Christianiát, a részleges önkormányzattal bíró hippinegyedet, a kis hableány szobrát a kikötőben, valamint Nyhavnt, ahol Andersen lakott.

Az utazáshoz pedig mindenképpen köss utasbiztosítást, hogy csak a látnivalókra kelljen figyelned!

Ha csak városnézésre indulsz, elegendő a K&H városnézés utasbiztosítás, vagy a K&H általános utasbiztosítás, de ha inkább síelnél, akkor válaszd a K&H síbiztosítást.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás