ezek nélkül ne induljon külföldre!

2015. július 07.
Ha el szeretnénk hagyni az országot, egy dologra egészen biztosan szükségünk lesz: valamilyen úti okmányra. De hogy milyenre, az függhet attól, hogy hová és milyen célból utazunk. Mit érdemes tudni az úti okmányokkal kapcsolatban?

ezek nélkül ne induljon külföldre!

(a kép forrása: Charles Dyer / Creative Commons 2.0)

1. ellenőrizzük az érvényességet!

Fontos, hogy a tartózkodás idején érvényes legyen az útlevelünk. Sőt, vannak olyan országok, amelyeknél az útlevélnek a belépéstől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Ha csak utazás előtt vesszük észre, hogy le fog járni az úti okmányunk, akkor sincs minden veszve. Már nem csak 30, hanem akár 7, 3 vagy 1 nap alatt is csináltathatunk útlevelet, pótdíj megfizetése mellett.

2. a személyi is elég lehet

Néhány napos vagy hetes tartózkodás esetén a schengeni egyezményt aláírt államokba személyi igazolvánnyal is utazhatunk. Ide tartozik az Európai Unió legtöbb országa, sőt, kétoldalú állami szerződések alapján más országok is. Az EU-ba történő utazás esetén érdemes felkeresni az Unió hivatalos honlapját, ahol részletes és aktuális információk vannak, többek között magyarul is.

3. van, ahová csak az újfajta útlevél jó

Ha például az Egyesült Államokba szeretnénk beutazni, chippel ellátott, elektronikus, avagy biometrikus útlevélre lesz szükségünk. A bordó színű, 2006. augusztus 28-át követően kiállított magyar útlevelek ilyenek.

4. szükség lehet vízumra is

A tipikus turista célpontok esetében, rövid tartózkodás esetén általában nem kell vízum, de természetesen akadnak kivételek. Ha hosszabb időre megyünk, netán munkát akarunk vállalni, vagy tanulni szeretnénk, esetleg egzotikus országba tartunk, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy vízumot kell váltani. A Konzuli Szolgálat honlapján találhatunk egy tájékoztató listát a vízummentes országokról, de ők is azt javasolják, hogy utazás előtt tájékozódjunk a diplomáciai képviseleteknél, illetve a külügyminisztériumnál.

5. extra dokumentumok

Nézzünk utána, a fentieken kívül szükség lehet-e még egyéb speciális dokumentumra. Jó példa erre az USA, ahová csak beutazási engedéllyel (ESTA) tudunk belépni, amit az interneten tudunk igényelni, és célszerű legalább 72 órával indulás előtt beszerezni.

6. készítsünk másolatot!

Az utazást megelőzően célszerű lehet másolatot készíteni az iratainkról és utazás közben az eredeti dokumentumoktól elkülönítve, vagy digitálisan, egy megbízható internetes tárhelyen tartani őket. A fénymásolatok vagy fotók nagy szolgálatot tehetnek, ha elveszítenénk az okmányainkat, mivel a sorszámát meg kell adni az elvesztett, ellopott iratnak.

7. rögtön jelentsük, ha eltűntek az irataink!

Ha külföldön, utazás közben elveszítjük az okmányainkat, vagy ellopják őket, akkor lépjünk kapcsolatba az adott országban található magyar nagykövetséggel vagy konzulátussal.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás