az EU-ban is jár nekünk az orvosi ellátás

K&H utasbiztosítás kedvezményekkel, pár perc alatt a biztonságodért!
2015. június 22.
Ha az EU-n belül utazunk, mindenképp érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ezzel ugyanis egy másik uniós tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe orvosi szolgáltatásokat. Ugyanakkor ez a kártya nem helyettesíti az utazási biztosítást. Nézzük, mit érdemes tudni róla!

az EU-ban is jár nekünk az orvosi ellátás

(a kép forrása: EuroHealthCard.org)

nem kerül semmibe

A kártya ingyenesen kiváltható. Ha a lejárati dátuma előtt, vagyis a kiváltástól számított 36 hónapon belül elveszítjük, a pótolásért 3000 Ft-ot kell fizetni.

32 országban érvényes

Elfogadják az összes EU tagországban, plusz Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban.

az állammal szerződött intézményekbe menjünk vele

Minden olyan szolgáltatónál használható, amely szerződésben áll az adott ország társadalombiztosítási szervezetével. Az egészségügyi intézmények zöme ilyen, de a biztonság kedvéért sosem árt rákérdezni, elfogadják-e a kártyát.

helyi feltételekkel kezel az orvos

Ha orvosi ellátásra van szükségünk, akkor a kártya birtokában ugyanolyan feltételekkel fognak kezelni minket, mintha az adott országban rendelkeznénk egészségbiztosítással. Vagyis ami a helyi lakosoknak ingyenes, az nekünk is az, amiért fizetniük kell, az számunkra is költséggel jár.

egészségügyi turizmusra nem használható

Ha csak azért utaztunk el külföldre, hogy kezeltessük magunkat, akkor nem vehetjük igénybe a kártyát.

költözés esetén sem jó

Ez a kártya kifejezetten utazás esetére szolgál. Amennyiben elköltözünk egy másik EU-tagállamba, akkor be kell jelentkezni az új otthonunk egészségügyi ellátó rendszerébe.

az OEP-nél kiváltható

A kártyát országszerte be tudjuk szerezni az Országos Egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatainál, személyesen, meghatalmazással, vagy postai úton. Kiskorú esetében csak szülő járhat el. Az ügyintézéshez személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya kell, továbbá egy igénylőlapot kell kitöltenünk.

nem helyettesíti az utasbiztosítást

A kártya többek között nem fedezi a magánfinanszírozású egészségügyi ellátást, a hazaútra szóló repülőjegyet, nem téríti meg az elveszett csomagok értékét, és egyéb olyan költségeket és károkat, amelyeket egy utazási biztosítás igen.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás