a reptéren még a naptej is veszélyesnek számít

2015. február 18.
Aki még nem rutinos a reptéren, és nem néz utána a szigorú szabályoknak, könnyen néhány holmiját hátrahagyva juthat csak fel a gépre. Hogy ne bosszankodással kezdődjön az utazás, nem árt bizonyos szabályokkal tisztában lenni.

a reptéren még a naptej is veszélyesnek számít

(a kép forrása: Wikimedia Commons)

érjünk ki időben!

A 2001-es amerikai terrortámadás óta rengeteget szigorodtak a reptéri ellenőrzési szabályok. Azóta nem elég egy órával a gép indulása előtt a reptéren lenni, minimum két órát kell erre szánnunk. A check-in pult ugyanis felszállás előtt 30 perccel bezár, így aki addig nem ment át az ellenőrzésen, könnyen lemaradhat a járatáról.

poggyász feladása

A check-in első fázisa a poggyász feladása és az úti okmányok ellenőrzése (EU-s országon belül elég a személyi, máshol kell az útlevél, illetve ahol kérik, a vízum. Papírjegy esetén a jegy, elektronikus jegyvásárlás esetén erre nincs szükség, csak az úti okmányokra). Érdemes előre utánanézni, az adott légitársaság és ország egy főre hány kilós poggyászt engedélyez – ez általában 20-23 kg szokott lenni. Pakoljunk jól záródó táskába, a törékeny, sérülékeny holmikat a ruhák közé rakva, mert a poggyászt általában dobálva teszik fel a futószalagra a reptéri munkások, aminek következtében akár össze is törhet, ami benne van. A reptéren fizetős szolgáltatás keretében kérhetjük, hogy fóliázzák be a poggyászt, így az biztonságosabban jut el a célállomáshoz.

mekkora legyen a kézitáskánk?

Ha a poggyászt feladtuk, következik a kézipoggyász és az utasok átvizsgálása. A kézipoggyász is csak meghatározott méretű és alakú táska lehet, a fapados légitársaságok például általában csak kisebb kézipoggyászt engednek fel a fedélzetre. Körülbelül 8 kilós kézitáskát vihetünk magunkkal, de felvihető például a laptop is.

mit engednek fel a fedélzetre?

Nem vihető fel ugyanakkor a fedélzetre semmilyen veszélyesnek minősülő eszköz, amibe sok mindennapi használati tárgy beletartozik: így a naptej, különböző arckrémek, kozmetikumok, manikűrkészlet, olló, bicska, bármilyen hegyes tárgy, amit akár ajándékba vinnénk. A szabályok szerint fejenként egy deci víz vihető a fedélzetre, de a kisgyerekkel utazók esetében általában megengedi a reptéri személyzet, hogy egy kis kulacsban vagy 3 decis üvegben vigyen magával folyadékot a család. Ebben az esetben azonban számítsunk rá, hogy kérni fogják, a vámosok előtt itassuk meg gyermekünket a folyadékkal. Így győződnek meg róla ugyanis, hogy az üvegben valóban víz van, és nem valami olyan anyag, amiből később robbanószert lehet készíteni.

és ha tiltott tárgy van nálunk?

Amennyiben találnak nálunk bármilyen tiltottnak minősül tárgyat, akkor felajánlják, hogy a sorból kiállva a kézipoggyászt is feladhatjuk a többi, raktérbe kerülő csomaghoz. Mivel azonban nem véletlenül viszi az ember a fedélzetre a laptopját vagy a kézitáskáját, hanem mert abban van minden utazáshoz nélkülözhetetlen holmija, az ember ilyenkor inkább lemond a manikűrkészletéről vagy a naptejről és egyszerűen otthagyja az átvizsgálásnál, mert még mindig az a kevésbé macerás, és így a gépről se marad le. Ilyenkor azonban az első napokban zsörtölődve mászkál az ember, hogy vásároljon valutáért új naptejet vagy manikűrollót.

Ha minden szabálynak sikerült megfelelni, akkor már csak a beszállás van hátra, és hogy élvezzük az utazást!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás