6 tipp a biztonságos búvárkodáshoz

2015. július 20.
Merülni csodálatos dolog. Sokan általában nyaralás alkalmával, szervezett túrákon, avatott szakemberek segítségével ismerkednek meg a búvárkodás szépségeivel. Ennek ellenére nem árt, ha előre felkészülünk a legfontosabb alapszabályokból, és merülés közben be is tartjuk azokat, hiszen minden búvárveszély a szabályok áthágásából fakad.

6 tipp a biztonságos búvárkodáshoz

(a kép forrása: pixabay.com)

1. ne hanyagoljuk el a társellenőrzést!

A búvárkodás társas dolog. Pontosan azért, hogy a merülés végén mindenki biztonságban megérkezzen a felszínre. Ha betartjuk azt az alapszabályt, hogy a társunktól karnyújtásnyi távolságban merülünk, és 4-5 percenként összevetjük búvár műszereink adatait, akkor minimális az esélye annak, hogy bajba kerüljünk.

2. csak a tudásunknak megfelelő mélységig merüljünk!

A kezdő búvárokat nem véletlenül nem engedik 18 méternél mélyebbre merülni. Ezen a tudásszinten még a legügyesebbek sem ismerik eléggé a felszerelést. Időbe telik, amíg megtanuljuk helyesen kezelni a műszereinket, amíg például rutinszerűen megtaláljuk a nyomásmérőt, hogy leellenőrizzük a levegőmennyiséget. Ehhez legalább 20-25 merülés szükséges. Legyünk türelemmel! Ha az oktató úgy látja, hogy eléggé felkészültek vagyunk a mélyebb vizek meghódításához, akkor minden bizonnyal le fog vinni magával.

3. sose maradjunk el a csapattól!

A csoportos búvárkodás oktató vagy merülésvezető felügyelete mellett zajlik. A párokba rendeződött csapatban a kezdő búvárok mindig az oktatóhoz közel, középen helyezkednek el, elől és hátul pedig a tapasztalt búvárok szoktak úszni. Ritka hogy valaki feltűnésmentesen el tudjon hagyni egy ilyen merülő csoportot, de a saját biztonságunk érdekében ne is tegyük. Hiába van nálunk tájoló, ha nem ismerjük eléggé a használatát. Ráadásul, ha társainktól leszakadva bajba kerülünk, nem lesz, aki a segítségünkre siessen.

4. tiszteljük a vizek élővilágát!

Ha szerencsések vagyunk, és olyan helyen merülünk, ahol gazdag a tenger élővilága, akkor sok-sok rendkívül szép és érdekes élőlénnyel találkozhatunk. Ne piszkáljuk őket feleslegesen! Őket és akár magunkat is veszélybe sodorhatjuk. Előfordulhat, az is hogy kisebb-nagyobb cápával is találkozunk, ami minden búvárnak hatalmas élmény. Nem kell megijedni tőlük, legtöbbjük nem támad emberre, de ne tekintsük őket delfinnek se. Ne felejtsük el, hogy vadállatokról van szó!

5. búvárkodás előtt igyunk sokat!

Bármilyen furcsának is hat, a búvárokra leselkedő veszélyek egyike a kiszáradás. A víz alá merülők szervezete többféle úton képes folyadékot veszíteni, és gyakori ezek kombinációja is. Például a palackból használt száraz levegő a légutakban és a tüdőben nagy mennyiségű vízgőzt vesz fel, ami kilégzéskor a környezetbe távozik, vagy a szervezetre ható túlnyomás miatt megnő a vizeletképzés, ami szintén extra mennyiségű folyadékot von el a szervezetből. Ezért rendkívül fontos, hogy merülés előtt gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról.

6. óvatosan emelkedjünk a felszínre!

A felszínre emelkedés közben a sietség könnyen végzetessé válhat. A nem megfelelő felemelkedési sebesség miatt a merülés közben felhalmozódott nitrogén nem tud megfelelő iramban távozni a szervezetből. Ennek hatására a vérben apró buborékok képződnek, ami embóliához vezethet. Szaknyelven ezt nevezik dekompressziós betegségnek. Ennek elkerülése érdekében a búvárok a felszínre emelkedéskor úgynevezett dekompressziós megállókat tartanak, hogy a felesleges nitrogén távozhasson a szervezetből. Tartsuk be ezeket a hosszabb-rövidebb szüneteket, hogy egy csodás merülés után csak jó emlékekkel térjünk vissza a felszínre!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás