Mikor kell borravaló külföldön

2015. augusztus 28.

Mennyi borravalót szokás adni egy idegen országban? Szükséges-e plusz pénzt fizetnünk, ha nem kapunk plusz szolgáltatást? Mikor és kit díjazzunk? Hogyan döntsük el, mikor járunk el helyesen? Milyen esetekben ajánlott és mikor tartalmazza az ár? 

A borravaló szokásokon alapul és általában csak íratlan szabályai vannak. Van, ahol tilos adni (például az Egyesült Államok köztisztviselőinek), más helyen elvárják, sőt, az adóbevallásban is szerepeltetik.

Állítólag a 16. században egy német iparos használta először a kifejezést, mikor a neki járó munkadíj mellé külön kért pénzt italra is. Van, aki szerint a vendéglőkben uralkodó szokás szerint a fogadóst vagy a személyzetet is illett meghívni egy pohárkára, a vendég egészségére. Akárhonnan is eredt az elnevezés, a szokás gyökeret vert mindenhol. A kimagasló szolgáltatások külön díjazását könnyen elfogadjuk, de mi van akkor, ha goromba a pincér vagy meleg a sör?

Mikor kell borravaló külföldön

Hol és kinek?

Borravalót illik adni étteremben vagy bárban, ha a számla eleve nem tartalmazza a szervízdíjat. Szállodában a szobalánynak az éjjeliszekrényen hagyva, a londinernek és szobapincérnek az igénybe vett szolgáltatásokkal arányosan. Szokás a korrekt taxisofőrnek, főleg, ha udvariasan segít a csomagjainkat elhelyezni és kinyitja nekünk az ajtót. Általában adunk a ruhatárosnak, idegenvezetőnek, buszsofőrnek vagy benzinkutasnak, ha segít tankolni vagy lemossa a szélvédőt. Amennyiben a szervízdíjat hozzácsapták a számlához, de kiborítottuk a kávét, nyúljunk a zsebünkbe és külön díjazzuk a személyzet fáradozását.

Mennyi az annyi?

Általános szabály, hogy minél kisebb a számla összege, annál magasabb a borravalóé százalékban kifejezve és fordítva. Nálunk 10-15% az általánosan elfogadott, de az Egyesült Államokban ilyenkor azt gondolhatják, hogy elégedetlenek vagyunk.

Még az államok közt is jelentkeznek különbségek. Ezek alapján úgy tűnik, New York City lakói díjazzák leginkább a jó szolgáltatást, mert ott az éttermi borravaló összege felkúszhat a számla 30-35 százalékáig. A híres, sárga New York-i taxiban ülve még a gondolkodástól is megkímélhetjük magunkat, ott a számlánkhoz a kártyaolvasó magától hozzárendeli a kiválasztott százalék értékét.

Mik a kivételek?

Az ázsiai kultúrák közül a japánban, kínaiban és koreaiban ismeretlen fogalom a borravaló. Japánban kifejezetten sértésként foghatják fel, így ebben az országban más módon fejezzük ki a mindig korrekt és pontos szolgáltatás okozta, egyébként ritka örömünket.

Kínában az egyre nagyobb tömegben érkező turistáknak már sikerült megtörni az évezredes hagyományokat és a nemzetközi szállodákban nem várják el, de elfogadják. A kivétel kivétele, hogy a turizmusban dolgozókat, a helyi idegenvezetőt és a sofőrt itt is illik külön díjazni.Mikor kell borravaló külföldön

Szingapúrban előfordul, hogy ha a számla tartalmaz – általában 10%-os – szervízdíjat, azt az étterem tulajdonosa nem adja tovább a pincérnek. Itt már elmondható, hogy a borravalóval sok ajtót lehet kinyitni és jó benyomásokat lehet hagyni.

Svédországban az alapszolgáltatásokért nem jár borravaló, jellemzően a kivételes bánásmódot szokták borravalóval megköszönni.

Dániában a skandináv egyenesség az irányadó: egyszerűen hozzáadják a szervízdíjat a számlához és nem problémáznak ezen a kérdésen. Izlandon ismeretlen és elfogadhatatlan a borravaló.

Kötelezően ajánlott

Az utazási irodák utasleveleiben gyakran szerepel ajánlás a borravalót illetően. A részvételi díjon felül megnevezik, hogy a sofőrnek és az idegenvezetőnek naponta mennyi külön juttatást javasolt adni. Az összeget befolyásolja, hogy mennyire vagyunk elégedettek.

A tengerjáró hajók esetében a borravalót nem bízzák a véletlenre: naponta 7-10 eurót mindenki bankkártyájáról legombolnak ezen a címen. Ez ne lepjen meg senkit: a hajótársaságok weboldalán, ismertetőiben egyértelműen tájékoztatnak a pontos összegről.

 

Baksis vagy borravaló?
A perzsa eredetű baksis szó a mi nyelvünkbe török közvetítéssel épült, de széles körben ismert a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. Nem csak maga a szó, hanem maga a baksis is. Mintha a fél iszlám világ a külön juttatások intézményére épülne.

Törökországban az éttermekben és szállodákban a hazai viszonyokhoz hasonló a helyzet, de érdekes, hogy a taxisokat nem szokás borravalózni.

Nem jellemző ez Albániára, ami állítólag a jövő nagy turisztikai felfedezettje lesz, így érdemes rá figyelni. Itt minden sarkon tartja valaki a markát.

 
Mikor kell borravaló külföldönEgyiptomban és Marokkóban mindent megtanulhatunk a baksisról. Készítünk egy fotót a piacon? Biztosak lehetünk benne, hogy egy zöldséges, aki az előbb beleugrott a képbe, most baksis akar. Útbaigazított a piramisoknál a rendőr? Baksis! Minden tiltakozásunk ellenére felerőltetnek a teve hátára egy fotó kedvéért? Ingyen, barátságból. Igen, de fizessünk baksist  – a tevének! A látnivalók környékén az őr levakarhatatlanul mellénk szegődik és alkalmi idegenvezetést tart. Pár szavas angoltudással, tőmondatokban ismerteti, amit a saját szemeinkkel is látunk. Ezért a produkcióért magabiztosan kéri a szerinte megérdemelt baksist.

Ha megnyugtat minket a tudat, nem csak minket kopasztanak meg a baksist kérők: a helyiek ugyanúgy fizetnek minden apró, máshol természetesnek vehető szolgáltatásért vagy szívességért.

Fotó 2: Adam Jones, Wikipedia / Creative Commons 3.0