mikor kell borravaló külföldön

2015. augusztus 28.
Mennyi borravalót szokás adni egy idegen országban? Szükséges-e plusz pénzt fizetnünk, ha nem kapunk plusz szolgáltatást? Mikor és kit díjazzunk? Hogyan döntsük el, mikor járunk el helyesen? Milyen esetekben ajánlott és mikor tartalmazza az ár?

mikor kell borravaló külföldön

A borravaló szokásokon alapul és általában csak íratlan szabályai vannak. Van, ahol tilos adni (például az Egyesült Államok köztisztviselőinek), más helyen elvárják, sőt, az adóbevallásban is szerepeltetik.

Állítólag a 16. században egy német iparos használta először a kifejezést, mikor a neki járó munkadíj mellé külön kért pénzt italra is. Van, aki szerint a vendéglőkben uralkodó szokás szerint a fogadóst vagy a személyzetet is illett meghívni egy pohárkára, a vendég egészségére. Akárhonnan is eredt az elnevezés, a szokás gyökeret vert mindenhol. A kimagasló szolgáltatások külön díjazását könnyen elfogadjuk, de mi van akkor, ha goromba a pincér vagy meleg a sör?

hol és kinek?

Borravalót illik adni étteremben vagy bárban, ha a számla eleve nem tartalmazza a szervízdíjat. Szállodában a szobalánynak az éjjeliszekrényen hagyva, a londinernek és szobapincérnek az igénybe vett szolgáltatásokkal arányosan. Szokás a korrekt taxisofőrnek, főleg, ha udvariasan segít a csomagjainkat elhelyezni és kinyitja nekünk az ajtót. Általában adunk a ruhatárosnak, idegenvezetőnek, buszsofőrnek vagy benzinkutasnak, ha segít tankolni vagy lemossa a szélvédőt. Amennyiben a szervízdíjat hozzácsapták a számlához, de kiborítottuk a kávét, nyúljunk a zsebünkbe és külön díjazzuk a személyzet fáradozását.

mikor kell borravaló külföldön

(a kép forrása: Adam Jones, Wikipedia / Creative Commons 3.0)

mennyi az annyi?

Általános szabály, hogy minél kisebb a számla összege, annál magasabb a borravalóé százalékban kifejezve és fordítva. Nálunk 10-15% az általánosan elfogadott, de az Egyesült Államokban ilyenkor azt gondolhatják, hogy elégedetlenek vagyunk.

Még az államok közt is jelentkeznek különbségek. Ezek alapján úgy tűnik, New York City lakói díjazzák leginkább a jó szolgáltatást, mert ott az éttermi borravaló összege felkúszhat a számla 30-35 százalékáig. A híres, sárga New York-i taxiban ülve még a gondolkodástól is megkímélhetjük magunkat, ott a számlánkhoz a kártyaolvasó magától hozzárendeli a kiválasztott százalék értékét.

mik a kivételek?

Az ázsiai kultúrák közül a japánban, kínaiban és koreaiban ismeretlen fogalom a borravaló. Japánban kifejezetten sértésként foghatják fel, így ebben az országban más módon fejezzük ki a mindig korrekt és pontos szolgáltatás okozta, egyébként ritka örömünket.

Kínában az egyre nagyobb tömegben érkező turistáknak már sikerült megtörni az évezredes hagyományokat és a nemzetközi szállodákban nem várják el, de elfogadják. A kivétel kivétele, hogy a turizmusban dolgozókat, a helyi idegenvezetőt és a sofőrt itt is illik külön díjazni.

Szingapúrban előfordul, hogy ha a számla tartalmaz – általában 10%-os – szervízdíjat, azt az étterem tulajdonosa nem adja tovább a pincérnek. Itt már elmondható, hogy a borravalóval sok ajtót lehet kinyitni és jó benyomásokat lehet hagyni.

Svédországban az alapszolgáltatásokért nem jár borravaló, jellemzően a kivételes bánásmódot szokták borravalóval megköszönni.

Dániában a skandináv egyenesség az irányadó: egyszerűen hozzáadják a szervízdíjat a számlához és nem problémáznak ezen a kérdésen. Izlandon ismeretlen és elfogadhatatlan a borravaló.

kötelezően ajánlott

Az utazási irodák utasleveleiben gyakran szerepel ajánlás a borravalót illetően. A részvételi díjon felül megnevezik, hogy a sofőrnek és az idegenvezetőnek naponta mennyi külön juttatást javasolt adni. Az összeget befolyásolja, hogy mennyire vagyunk elégedettek.

A tengerjáró hajók esetében a borravalót nem bízzák a véletlenre: naponta 7-10 eurót mindenki bankkártyájáról legombolnak ezen a címen. Ez ne lepjen meg senkit: a hajótársaságok weboldalán, ismertetőiben egyértelműen tájékoztatnak a pontos összegről.

mikor kell borravaló külföldön

baksis vagy borravaló?

A perzsa eredetű baksis szó a mi nyelvünkbe török közvetítéssel épült, de széles körben ismert a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. Nem csak maga a szó, hanem maga a baksis is. Mintha a fél iszlám világ a külön juttatások intézményére épülne.

Törökországban az éttermekben és szállodákban a hazai viszonyokhoz hasonló a helyzet, de érdekes, hogy a taxisokat nem szokás borravalózni.

Nem jellemző ez Albániára, ami állítólag a jövő nagy turisztikai felfedezettje lesz, így érdemes rá figyelni. Itt minden sarkon tartja valaki a markát.

Egyiptomban és Marokkóban mindent megtanulhatunk a baksisról. Készítünk egy fotót a piacon? Biztosak lehetünk benne, hogy egy zöldséges, aki az előbb beleugrott a képbe, most baksis akar. Útbaigazított a piramisoknál a rendőr? Baksis! Minden tiltakozásunk ellenére felerőltetnek a teve hátára egy fotó kedvéért? Ingyen, barátságból. Igen, de fizessünk baksist  – a tevének! A látnivalók környékén az őr levakarhatatlanul mellénk szegődik és alkalmi idegenvezetést tart. Pár szavas angoltudással, tőmondatokban ismerteti, amit a saját szemeinkkel is látunk. Ezért a produkcióért magabiztosan kéri a szerinte megérdemelt baksist.

Ha megnyugtat minket a tudat, nem csak minket kopasztanak meg a baksist kérők: a helyiek ugyanúgy fizetnek minden apró, máshol természetesnek vehető szolgáltatásért vagy szívességért.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás