a biztonságos úszósegédeszköz kiválasztása

K&H utasbiztosítás kedvezményekkel, pár perc alatt a biztonságodért!
2015. július 29.
Gyermekkorban a közlekedési balesetek után a második leggyakoribb véletlen baleset típus a fulladásos halál: évente 25 gyermeket veszítünk el ily módon. Azonban kellő odafigyeléssel, továbbá a gyermek korához és úszástudásához mérten jól megválasztott segédeszköz használatával megelőzhetjük ezeket a baleseteket.

a biztonságos úszósegédeszköz kiválasztása

(a kép forrása: Uszokorong.hu)

Íme, 4+1 egy tipp a megfelelő úszósegédeszköz kiválasztásához és a gyermekek biztonságos strandolásához.

1: az úszógumi szép, színes, de önmagában mit sem ér

Tengeri állatos, mesefigurás, krokodilfejes, átlátszó halacskás... A boltokban vagy a parti bazárokban akár már 1000 Ft-tól kezdődően számtalan színű és alakzatú úszógumit kínálnak, amit imádnak a gyerekek, de biztonságot sajnos egyikük sem nyújt. Az úszógumi jó segítséget lehet ahhoz, hogy ne kelljen a gyereket a vízben folyamatosan a karjainkban tartani, de az úszógumit viselő gyermeket soha ne hagyjuk magára! Még akkor sem, ha a kisbabák számára készült beülős változatot választjuk. Egy-másfél éves korban a baba már bármikor képes rá, hogy magától is kimásszon belőle, a sima úszógumiból pedig bármelyik pillanatban kicsusszanhat. Ez utóbbi problémán segíthet például egy állatfejes úszógumi, amiben a kicsi megkapaszkodhat.

2: a karúszó és a hamis biztonságérzet

Kicsiknél jó megoldás lehet, ha az úszógumit karúszóval egészítjük ki. Nagyobbaknál pedig már önállóan is használhatjuk, ha már jól mozognak a vízben. Interneten már 300 Ft alatt is beszerezhetünk ilyen eszközt. A karúszó hátránya azonban, hogy a gyerekeknek és a szülőknek is hamis biztonságérzetet adhat. A szülők emiatt sokszor hajlamosak kevésbé odafigyelni a karúszót viselő, úszni nem tudó gyermekükre, akik akár a számukra nem megfelelő mélységű vízbe is bátrabban bemerészkednek. Ha már mindenképpen a karúszó mellett döntünk, válasszuk inkább a szintén karra húzható úszókorongot. Kialakításának köszönhetően tartósabb és biztonságosabb, mint a felfújható karúszók.

3: úszódeszka csak úszni tanulóknak

Az úszódeszka kiváló eszköz úszásoktatáshoz. Úszni nem tudó gyerekünket viszont soha ne engedjük egyedül a vízbe egy szál deszkával! Könnyű lecsúszni róla, és rögtön meg is történhet a baj.

a biztonságos úszósegédeszköz kiválasztása

(a kép forrása: Lars Plougmann / Creative Commons 2.0)

4: a mentőmellény nem csak biztonságos, de praktikus és kényelmes is lehet

Úszni nem tudó gyermekünk számára a legbiztonságosabb megoldás a mentőmellény. Sokan nem szeretik, mert kényelmetlennek tartják, pedig rengeteg változata kapható már. Vannak olyan speciális mellények, amik beleülős hevederrel és nyaktartóval is rendelkeznek. Ez a típus a legkisebbeknek nyújt biztonságos megoldást. Akad olyan változat is, amibe úgy bújhatunk bele, mint egy fürdőruhába. Ez nem csak az idősebb gyerekek számra jó megoldás, de mozgássérült gyermekek számára is ajánlják, hiszen használata közben a lábak és a karok is szabadon mozoghatnak, és még a víz felszínén is fenntartja az embert. Általában 4-5 ezer Ft-nál kezdődik az áruk.

+1: az odafigyelés és az időben elkezdett úszásoktatás életet menthet!

A legfontosabb azonban, hogy soha ne hagyjuk közvetlen felügyelet nélkül úszni nem tudó, vagy épp úszni tanuló gyermekünket! Egyik eszköz sem képes ugyanis pótolni a személyes odafigyelést. Ha lehetőségünk van rá, akár már egy éves kortól elkezdhetjük úszásoktatásra járatni a kicsiket, hogy minél hamarabb kifejlődjön gyermekünk alapvető vízbiztonsága. A felügyeletről azonban egy úszni tudó gyermek esetében se feledkezzünk meg soha!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás