értékeink biztonsága a sípályán

2016. január 26.
Ellopott vagy összekevert sílécek, eltűnt go-pro kamera, elvesztett bankkártya – síelés közben nemcsak testi épségünk, de anyagi javaink is veszélybe kerülhetnek, ha nem figyelünk.

értékeink biztonsága a sípályán

A síeléssel kapcsolatban gyakran olvashatunk arról, hogy hogyan készüljünk fel fizikailag a siklásra, vagy, hogy milyen szabályokat kell betartanunk a pályákon annak érdekében, hogy lehetőleg baleset nélkül ússzuk meg a havas vakációt. Azonban az is fontos, hogy értékeink is biztonságban legyenek. Egy síléc, szemüveg vagy éppen snowboard nem két fillér, de a pályák közelében ugyanúgy vigyáznunk kell a készpénzünkre, bankkártyáinkra is.

biztonságban az értékek

Hasonlóan ahhoz, amikor nyaralás vagy éppen otthon egy forgalmas helyen ügyelünk az értékeinkre, a sípályák környéken is érdemes óvatosnak lenni. A pályára csak a legszükségesebbeket vigyük! Egyre többen örökítik meg a síelés pillanatait go-pro vagy mobiltelefonos kamarával, vigyázzunk tehát, hogy a kütyük a nap végére is meglegyenek, és ne felejtsük őket ott, ahol forró teát ittunk vagy pihentünk egy kicsit. Hasonlóképpen a sífelszerelésre is ügyelnünk kell, banálisnak hangzik, de mindig tudatosítsuk, hova tettük a sílécünket. Ausztriában például egyre több bejelentés érkezik ellopott sífelszerelés miatt, illetve sokan nem ismerik fel a saját sílécüket, és tévedésből másét hozzák el.

kártya vagy készpénz

Külföldi síelés esetén alapkérdés, hogy a kártyával vagy készpénzzel fizessünk-e. Erre nincs konkrét válasz, országa válogatja, hogy hol, melyiket érdemes választani. Az európai és fejlett országokban bátran használhatjuk a kártyát, hiszen rengeteg helyen elfogadják. Ugyanakkor érdemes a kártya mellett készpénzt is magunknál tartani, bárhol kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol nem lehetséges kártyával fizetni.

készpénzes tanácsok

  • Tartsunk magunknál kisebb összeget apróban, hogy az apróságokat gyorsan meg tudjuk vásárolni.
  • A készpénzt szétosztva érdemes tárolni, egy-két bankjegy az egyik zsebben, egy-két bankjegy a másikban, néhány pedig mehet a pénztárcába és a táskába.
  • Ha a kártya helyett csak készpénzzel próbáljuk meg letudni az utazást, akkor a nagyobb összeget a szálláshelyi széfben érdemes hagyni.
  • Próbáljuk meg reálisan felmérni, hogy mekkora összegre lesz szükségünk az utazás során, és akkora összeget váltsunk át az adott valutára. Az utazók ugyanis hajlamosak nagyobb összeget váltani a szükségesnél, amit utána vissza kell váltani, a két váltás miatt pedig veszítünk az üzleten.

kártyával az élet

  • A kártya lopás esetén rögtön le kell tiltani, ezért mindig legyen nálunk információ arra vonatkozóan, hogy a bankunknál ezt hogyan lehet megtenni.
  • A bankkártya esetében azonban fontos, hogy az egyre jobban terjedő érintés nélkül használható kártyákkal való fizetéskor bizonyos összeghatárig nem kell a PIN-kód, azaz lényegében a készpénzzel azonos kockázatú. Ezekre a kártyákra érdemes fokozottan ügyelni, hiszen, ha rossz kezekbe kerül a kártya, könnyen megcsappanhat a számlánk.
  • Sose tároljuk a PIN-kódunkat a bankkártya közelében!
  • A bankkártyával történő készpénzfelvételnél nézzük meg az automatát, hogy nincs-e rajta valami szokatlan.

legyen biztosításunk!

Több biztosítónál, például a K&H-nál is létezik külön a síelők igényeire szabott biztosítás. Ez már 277 Ft/naptól megköthető online is. Jó, ha tudjuk, hogy biztosítás nélkül egy rosszul sikerült lesiklás több százezer forintos kórházi számlával is végződhet. A K&H biztosítása magában foglal többek között hóbiztosítást, kutatást és mentést orvosilag indokolt esetben helikopterrel is, tartalmaz baleset- és betegségbiztosítást, megerősített poggyászbiztosítást sporteszközre is, illetve limit nélküli hazaszállítást egészségügyi okok miatt.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás