bicaj, roller, görkori - négy fontos alapszabály

2015. március 18.
Nemcsak a gyerekek, de a fiatal felnőttek körében is népszerűek a különböző kerekes sporteszközök, mint a kerékpár, roller, gördeszka, görkorcsolya. A szülők általában odafigyelnek arra, hogy a kicsik megfelelő védőeszközöket viseljenek, hiszen még gyakorlatlanok, könnyen elesnek.

bicaj, roller, görkori - négy fontos alapszabály

(a kép forrása: Sam Saunders / Creative Commons 2.0)

Sokszor azonban magunkra már nem költünk, és azt hisszük, elég, ha óvatosak leszünk. Miközben épp a felnőttek azok, akik nemcsak a parkokban, de az utcai közlekedésben is gyakrabban részt vesznek ilyen sporteszközzel, és sokszor lesznek baleset áldozatai.

A WHO egészségügyi világszervezet szerint a 15-29 éves korosztály körében az első számú halálozási ok már nem egy vírusos vagy halálos betegség, hanem a megelőzhető és elkerülhető halálos közlekedési baleset. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek 70 százaléka lakott területen belül következik be. Szintén beszédes adat, hogy a balesetek 11 százalékát a kerékpárosok okozzák, 26 százalékuk ittas volt.

Megfelelő odafigyelés és védelem esetén azonban a sérülések kivédhetők.

  • Mindig viseljünk megfelelő védőfelszerelést! Nem csak bukósisakot, de térdvédőt, könyökvédőt, csuklóvédőt is, hiszen ezek a végtagok törnek a legkönnyebben már egy szimpla esésnél is. Forgalmas úton, ahol sok motoros és autó is közlekedik, nem árt felvenni a kerékpárosoknak hátvédőt sem, amilyet a motorosok hordanak. Egy nagy erejű ütközésnél ugyanis a kerékpáron ülő hatalmasat repülhet, könnyen gerincsérülést szenvedhet, aminek akár tolókocsi is lehet a vége.
  • Mindig jól látszódjunk! A kötelező lámpa és fényvisszaverők használatán túl hordjunk megfelelő, fényvisszaverő mellényt is! Ezt sokan, különösen a nők nem szeretik, mondván ronda egy darab, senkinek sem áll jól. Ma már azonban kapható olyan változat is, ami sima fényvisszaverő keresztpántokból áll, ugyanúgy ellátja a funkcióját, mint a mellény, de sokkal sikkesebb darab, még a divatőrülteknek sem lehet ellene kifogása.
  • Okos enged! Aki kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával vesz részt az utcai közlekedésben, annak ezt a szabályt folyamatosan szem előtt kell tartani! Sok kerékpárosra jellemző, hogy ha KRESZ szerint neki van elsőbbsége, akkor körül se nézve, nagy sebességgel megy át az úton, hirtelen fékezésre késztetve az autósokat, akik esetleg nem vették őt időben észre. Bár az öntudat jó dolog, egy ütközésnél biztos, hogy a kerékpáros húzza a rövidebbet az autóhoz képest, ezért a kereszteződésekben inkább mi lassítsunk, és kétszer is nézzünk körül, főleg, ha takarásból érkezünk. Utólag, összetörve, hetekig táppénzen élve hiába hivatkozunk arra, hogy szerintünk nekünk lett volna elsőbbségünk.
  • Óvatosan az alkohollal! Bár az új KRESZ szerint már a főúton is lehet kerékpárral közlekedni, ha ivott az ember, de képes egyenesen haladni, a rollerrel, görkorcsolyával közlekedőkre semmilyen kitétel nem vonatkozik. Higgyük el ugyanakkor, hogy ittasan semmilyen eszközzel nem biztonságos közlekedni, ilyenkor inkább gyalogoljunk!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás