hogyan heverjük ki az időeltolódást?

2015. március 05.
Aki utazott már messzire repülővel, az tudja, hogy egy másik időzónát megszokni nem feltétlenül könnyű.

hogyan heverjük ki az időeltolódást?

Az időeltolódás legfőbb következménye, hogy megváltozik a szervezet bioritmusa, amit a sötétség és világosság váltakozása, az időzónák átlépése és a hőmérséklet ingadozása is befolyásol. A nyugat felé történő zónaátlépés kevésbé terheli meg a szervezetet, a meghosszabbodott nappal ugyanis kevésbé megterhelő a szervezet számára. A megváltozott alvási periódusok miatt az utazó, ha nyugat felé tart, csak délutánra ébred fel, és másnap délelőtt is álmos, mivel a kései kelés miatt sokáig nem tud elaludni. A kelet felé utazó számára a nap korábban indul, így már délutánra elálmosodik. A különböző időzónák átszelésekor fontos, hogy aludjunk a repülőn, és fogyasszunk sok folyadékot.

tünetek

Az időeltolódás szervezetre gyakorolt legjellemzőbb hatásai: a fáradtság, a napközbeni álmosság, az alvászavar, a fizikai és szellemi teljesítőképesség átmeneti csökkenése. A belső biológiai óra és a környezet összhangjának felborulása okozza az úgynevezett jet lag-hatást. A belső óra irányítja a szervezet olyan fontos funkcióit, mint a testhőmérséklet, a pulzus, a vérnyomás, a hormontermelés, melyek állandóan ingadoznak. Panasz addig észlelhető, amíg a szervezet nem alkalmazkodik az új körülményekhez.

védekezés

Szakértők szerint, időzónánként egy napba is beletelhet a teljes átállás, így attól függően hová utazunk, akár 6-7 napba is telhet, mire a szervezet alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez.

Egyénenként változó az átállás, számos körülmény befolyásolhatja. Dr. Charmane Eastman chicagói alváskutató szerint érdemes utazás előtt három nappal elkezdeni a melatonin-hormon kis dózisú szedését, és minden nap egy órával korábban lefeküdni. A melatonin természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza.

Míg a melatonin az alvásban segít, addig a hidrocortison szedése az aktív agyműködést serkenti az ébrenléti időszakban. A hidrocortison a szervezet éberségéért felelős. A melatonint a felszállást megelőzően, a hidrocortisont pedig a leszállás után ajánlott bevenni. Utóbbi készítmény szedése csak időszakosan, kis adagokban ajánlott, hosszú távú szedése kifejezetten ellenjavallt.

a gyógyszerekre is hat

Az időeltolódás hatására a fogamzásgátló tabletta szedésének szokásos rendje felborulhat. Az állandó gyógyszerek szedésekor a megadott napi időpontok helyett inkább az egyes adagok bevétele közötti idő a mérvadó, vagyis a gyógyszert előírásának megfelelően, meghatározott óránként tanácsos bevenni.

jótanácsok

1. Az étkezések és az alvási időpontok eltolásával napokkal előbb fel lehet készülni az időeltolódás negatív hatásaira.

2. A jet lag hatása erősebb, ha kelet felé (Ázsia) utazunk, mintha nyugatnak tartunk (Egyesült Államok).

3. Már fél óránál kevesebb alvás a repülőn is segíthet az átállásban, de a legjobb, ha az út nagy részét átalusszuk.

4. Melatonin tabletta szedésével könnyebb az alvás a repülőn és az első napokban.

5. A repülőn igyekezzünk az étvágytalanság ellenére sok folyadékot fogyasztani, hogy ne száradjunk ki.

6. Ha megérkeztünk, próbáljunk meg ébren maradni, amíg lemegy a Nap, és igyekezzünk minél többet a szabadban tartózkodni. (Agyunknak szüksége van arra, hogy érzékelje a Napot, hogy minél hamarabb átálljon az új időzónára.)

7. Tilos alkoholt fogyasztani altatóként, mert megzavarja az egészséges alvási ritmust.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás