akár hitelből is utazhatunk

2014. december 19.
Nem közismert tény, hogy utazáshoz is lehet hitelt felvenni. Pedig számos iroda hirdeti a legkülönfélébb utazási hitelkonstrukciókat. A sokszínű kínálat miatt lehetetlen egy kalap alá vonni az ajánlataikat, de ezzel együtt néhány közös vonásukról érdemes tudnia az érdeklődőknek.

akár hitelből is utazhatunk

(a kép forrása: pixabay.com)

akár hitelből is utazhatunk

Nem közismert tény, hogy utazáshoz is lehet hitelt felvenni. Pedig számos iroda hirdeti a legkülönfélébb utazási hitelkonstrukciókat. A sokszínű kínálat miatt lehetetlen egy kalap alá vonni az ajánlataikat, de ezzel együtt néhány közös vonásukról érdemes tudnia az érdeklődőknek.

a hitel háttere

A hitelfelvételi szabályokat, lehetőségeket, konstrukciókat az utazási irodák hátterében álló bankok határozzák meg. A felvehető hitelkeret forint alapú személyi kölcsön formájában általában - irodától és banktól függően - 100 000 forinttól 1 millió forintig terjed. Statisztikák szerint azonban a leggyakoribb hitelfelvétel mégis inkább 100 000 és 300 000 forint között mozog személyenként.

mi kell hozzá?

A hitel igényléséhez személyi igazolvány, lakcím kártya (Magyarországon bejelentett állandó lakcím igazolására), minimum 80 000 forintos bért bizonyító munkáltatói igazolás, adó igazolvány, egy eredeti, utolsó havi igazoltan befizetett közüzemi számla és bankszámla kivonat szükséges (bár egyes irodákban elég a személyi igazolvány és a munkáltatói igazolás is). Alapvető szabály, hogy az igénylő nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszerben negatív információval, elvárás továbbá a minimum 18. életév betöltése, illetve ha az életkor a kölcsön lejáratakor meghaladja a 65 évet, akkor adóstárs bevonása szükséges. Ha minden feltétel adott, az elbírálási idő többnyire maximum fél óra.

előnyei

Ez a fajta kölcsön nem kíván ingatlan fedezetet, igénylését már online módon is lehet kezdeményezni. Mi több, már az igénylést követő két napon belül hozzájuthatunk a kívánt összeghez. Fix kamatú, ami a futamidő végéig nem változik. Nagy előny továbbá, hogy számos konstrukció létezik a személyi kölcsönök típusain belül is, érdemes több pénzintézettől is kalkulációt kérni.

számoljunk

A futamidő maximuma a hitelösszeg mértékétől függ. A K&H Banknál például 350 000 Ft-ig két év, 350 000-500 000 Ft között 60 hónap, 500 000 - 1 000 000 Ft között 84 hónap a törlesztési időkorlát. Az ügyleti kamat fix, vagyis nem ingadozó, éves mértéke cca. 19% (banktól függően). A THM 13 és 22% között mozog, ez is pénzintézet függvénye. Szerződési és folyósítási díj többnyire nincsen. Ezen paraméterek alapján pl. 800 000 forintos hitelfelvételt 72 havi törlesztő időre, 18 700 forintos havi díjjal igényelhetünk. Így a teljes visszafizetendő összeg 1 346 169 Ft.

Van olyan iroda is, mely ténylegesen kamatmentes hiteleket kínál, ezeket azonban fél éven belül kell vissza törleszteni és egyszeri hitelbírálati díj, illetve hitelfedezeti biztosítás fizetendő - utóbbi bele van építve a havi törlesztő részletbe. Bár ez az ajánlat első látásra költségkímélőbbnek tűnhet, - mivel nem kell kamatot fizetni -, ám ennek ellenére havonta jóval nagyobb összeg visszafizetésével jár, mintha egy évre, kamatos hitelt veszünk fel, ami több tízezer forinttal olcsóbb törlesztési lehetőséget biztosít havi szinten.

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a témában elmerülni csupán konkrét utazás esetén lehetséges. Érdemes a lehető legtöbb helyen informálódni, hiszen a részletek és a feltételek irodánként változnak, ráadásul nem is mindenhol lehet élni az utazási hitelek adta lehetőségekkel.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás