Airbnb: ha elég egy szoba matraccal

2014. november 26.
Jól tudjuk, hogy az internet rengeteg mindent megváltoztatott már a zenehallgatási és filmnézési szokásoktól kezdve a távmunkán át az ismerősökkel történő kapcsolattartásig, vagy akár a társkeresésig. Miért éppen az utazásaink megszervezése lenne kivétel?

Airbnb: ha elég egy szoba matraccal

Az már természetesen, hogy nem kell mindenféle utazási prospektusokat gyűjtögetnünk, és sorban állnunk egy utazási irodában, hanem közvetlenül foglalhatunk szállást szerte a világon, akár otthonról, akár a mobilunkkal bárhol máshol. Az utak kuponos vásárlásának előnyeihez is hozzá vagyunk szokva. De vajon próbálkozott már ön szállásfoglalással vagy szálláshely kiadásával közösségi piactéren?

mi az az Airbnb?

Az Airbnb 2008 óta üzemel, mégis csak az utóbbi időben kezd nagy felhajtás lenni körülötte. Nyilván annak köszönhetően, hogy az idén 450 millió dolláros tőkeinjekciót kaptak egy befektetőtől.

A szolgáltatás lényege, hogy összeköti azokat, akik kiadják az otthonukat (vagy egy részét) azokkal, akik szállást keresnek. Ilyen módon 190 ország 34 ezer városában találhatunk ideiglenes fedélt a fejünk fölé, legyen szó akár egy kis szobáról matraccal, vagy akár egy egész kastélyról. Ennek köszönhetően aztán az Airbnb-t (melynek neve az Airbed and Breakfast, azaz „felfújható matrac és reggeli” kifejezésből származik) egyaránt igénybe veszik a minimális költségre törekvő „hátizsákos” turisták, de akár üzleti úton járók is.

mindenki nyer vele

A koncepció számos előnnyel jár: a szállást adók pénz csinálhatnak a ki nem használt területeikből, és önállóan határozhatják meg az áraikat, illetve maguk dönthetik el, kit fogadnak be. Az utazók olcsón utazhatnak, és jobban megismerhetik az adott célállomás mindennapi életét, és a helybéli embereket. És egy cég munkatársainak sem muszáj steril szállodákba vonulni pihenni, vagy éppen közösen ötletelni.

Ha egy szállásadó-utazó páros egymásra talál, a foglalás a szokásos módon történik (bankkártya, PayPal, Google Wallet egyaránt használható). Az Airbnb a saját működésének fenntartására jutalékot számít fel a szállá díján felül. A házigazda csak 24 órával azután férhet hozzá a pénzéhez, hogy az utazó becsekkolt hozzá.

azért nem árt az óvatosság

Az előnyök mellett persze kockázatokkal is számolni kell. A szállásadók legnagyobb félelme nyilván az, hogy milyenek azok az idegenek, akiket beengednek a saját ingatlanunkra, illetve mi lesz, ha az ott tartózkodó emberek kárt tesznek az otthonukban. Az utazók pedig attól tarthatnak leginkább, mennyire lesz használható a szállás, illetve mennyire lesz segítőkész a szállásadó.

Éppen ezért a rendszer bizalomra épít, plusz az Airbnb több szolgáltatást is bevezetett az ellenőrizhetőség érdekében. Alapvető elem, hogy amikor a szállást kínálók és az utazni kívánók beregisztrálnak, saját profiloldalt kell létrehozniuk, ahol bemutatkoznak. Lehet egymás értékelni, lehetőség van közvetlen üzenetküldésre, biztonságos pénzküldési platformot használnak, a Verified IDs menüpont pedig a személyazonosság igazolásában segít.

biztosítékot is adnak

Az Airbnb azt állítja, rongálás rendkívül ritkán fordul elő, és az ilyen károk enyhítésére egy külön alapjuk áll rendelkezésre Host Guarantee néven. Mindenesetre ha belevágunk náluk az ingatlan kiadásába, nagyon alaposan olvassuk át, pontosan mit fedez és mit nem ez a megoldás. (Például készpénzt, ékszert, ritka műalkotásokat és kisállatokban esett kárt biztosan nem.)

A házigazdáknak egyúttal tisztában kell lennie a helyi adózási szabályokkal, beleértve az idegenforgalmi adót, mert ezekkel kapcsolatban minden felelősség őt terheli.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás