ne menjünk óvatlanul a jégre!

2015. február 06.
Tavaink nem csak nyáron, télen is kellemes kikapcsolódást, egészséges testmozgást kínálnak nekünk. Korcsolyázás, fakutyázás, vagy csak egy kiadós séta, jóleső szabadtéri tevékenységek a jó levegőn – de csak akkor, ha betartunk néhány aranyszabályt.

ne menjünk óvatlanul a jégre!

a jó jég

Biztonságos, sportolásra alkalmas jég minimum 9-10 cm vastag, tömör, átlátszó. Óvakodjunk a kásás hójégtől, vagy az olyan jégtől, amelyben jól láthatóan üregek vannak.

Nem lesz sportolásra alkalmas a jég, ha nagy szélben fagy be a tó, mert ilyenkor rücskös, egyenetlen Ha pedig hó esik rá, akkor bizony csak hólapáttal tudunk megtisztítani magunknak egy megfelelő nagyságú felületet.

Tudnunk kell, hogy a jég a parthoz közel, a sekély részeken vékonyabb, de sehol sem egyenletesen vastag, tehát meg se próbáljunk átkelni a tavon, amelyen éppen korcsolyázunk. A tavak fenekén előforduló hőforrások be nem fagyó, vagy nagyon vékonyan befagyó, veszélyes részeket rejthetnek, az áramlások is gyengítik a jég minőségét, ezért a legjobb, ha a Balatonon vagy Velencei tavon a strandokon kijelölt helyeken maradunk. Ha pedig a helyi kis tó jegére megyünk, azt jól ismerjük! Az sem baj, ha akkus fúróval megfúrjuk a jeget, és meggyőződünk arról, hogy biztonságos vastagságú-e.

biztonságunk érdekében

Soha ne menjünk egyedül a jégre, hátha segítségre lesz szükségünk. Társaságban amúgy is jobban telik az idő!

A jég beszakadását legtöbbször recsegés előzi meg. Ilyenkor azonnal le kell hasalni, és lassú mozdulatokkal kikúszni a partra. Azzal, hogy lehasalunk, eloszlatjuk a súlyunkat minél nagyobb felületre.

Ha viszont nem sikerül megúszni a beszakadást, azonnal szét kell tárni a karokat, és előre dőlni, hogy megakadályozzuk a jég alá csúszást. Próbáljuk egyik lábunkat a jégre tenni és így a karjaink és a lábunk segítségével kimászni, és a jégre hasalva kikúszni.

Ha elsüllyedünk, tartsuk a szemünket nyitva és nézzünk felfelé a víz alatt, hogy megtaláljuk a jégbeszakadás helyét. Itt a kezeinkkel nyomjuk ki magunkat mellig, majd egyik lábunkat emeljük ki a jégre, így könnyebb lesz kimászni. A segítőknek is hason kúszva kell megközelíteni a bajba jutottat. A legjobb, ha egy hosszú sál vagy kötél, esetleg öv segítségével húzzuk ki, majd azzal húzzuk, magunk is hason csúszva kifelé.

Ha többen vagyunk meg lehet próbálni úgy, hogy mindenki hason fekszik és az előző lábát fogja. Így a legbelső ember fogja meg a bajba jutottat.

a jeges vízből mentett ember ellátása

A jég alatt a víz 0-4 fok között lehet. Ilyen környezetben már fél perc alatt hidegsokk következhet be. Tehát a vérkeringés a kezekben - lábakban szinte megáll, és az életfontosságú szervek kapnak csak keringést az életben maradás érdekében.

Hívjuk a mentőket, vagy, ha a jég alatt marad a bajba jutott, akkor a tűzoltókat is. A vízből mentett emberről le kell szedni a vizes ruházatot, dörzsöléssel kell a vérkeringést beindítani, de mindenképpen szükség van orvosi ellenőrzésre. Nagyon fontos, a jeges vízből kimentett, percekig a hasán a partra húzott bajba jutottat nem szabad azonnal meleg, túlfűtött helyiségbe vinni! A legjobb, ha levetkőztetjük, pokrócba csavarjuk és dörzsöljük a végtagjait, míg megérkezik a mentő.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás