a síelés 10 parancsolata

2015. december 07.
Méltán népszerű téli sportág a síelés, de a felkészületlen kezdők számára óriási kockázatot jelenthet. Nem elég csupán jó kondícióban nekivágni a kalandnak, a megfelelő felszerelés és a síbiztosítás alapvető kellékei a téli kikapcsolódásnak.

a síelés 10 parancsolata

A síelés egyik legnagyobb tévedése, hogy bárki, egyik napról a másikra képes megfelelően elsajátítani és űzni azt. Az első és legfontosabb teendő az utazás előtt a megfelelő kondíció elérése. A síelés intenzív sport, mely a hegyekben lévő alacsony oxigénkoncentráció miatt erősen igénybe veszi a szervezetet. Aki sport nélküli életmódot folytat, annak feltétlenül javasolt az előkészítő bemelegítő felkészülés, az általános kondíciófejlesztés.

síelés egyszeregy

Oktató segítségével 3-4 nap elegendő az alapok elsajátításához. A sí mozgás elsajátítása gyakorlatilag a beidegződések és reflexek tudatos építése. Fontos a fokozatosság, vagyis a már meglévő tudásra kell ráépíteni az új ismeretanyagot, amik egy idő után automatizáltan működnek. A mozgás fejlődését visszaveti, ha a kezdetekkor nem megfelelően rögzül néhány alapvető elem.

sí tíz parancsolat

 1. Megfelelő kondíció nélkül gyakrabban megnövekszik a sérülések, balesetek kockázata, még ha edzettek vagyunk is. Bemelegítetlen izmokkal nem ajánlott sípályára lépni.
   
 2. A hóról visszaverődő erős fehér fény súlyos szemkárosodást okozhat, melynek kikuszöbölésére egy oldalt is fedő napszemüveg viselése ajánlott.
   
 3. Az alkohol fogyasztása csökkenti a koncentrációt és növeli a balesetveszély kockázatát, ráadásul értágító hatása miatt nő a kihülés veszélye. A cigaretta pedig azzal növeli a fagyások esélyét, hogy az orr, a láb, az ujjvégek vérkeringésének intenzitását fokozza.
   
 4. Az elkerülhető balesetek többsége a "rosszul kivitelezett esésekből" származik. Ha muszáj esni - a lehetőségekhez mérten - nézzük meg, hová, és az sem mindegy, hogyan tesszük azt. A kialvatlanság és a figyelmetlenség veszélyforrások lehetnek síeléskor.
   
 5. A balesethez elsőként érkezőnek kötelessége segítséget nyújtani, amit ha elmulasztunk, súlyos büntetőjogi felelősséget von maga után.
   
 6. A sportra jellemző sérülések a bokaízület sérülései és lábszárcsönttörés, ezek kockázata azonban megfelelő felszereléssel (biztonságos, ellenőrzött síléc kötéssel) csökkenthető.
   
 7. A nem megfelelő felszerelés: rossz méretű sícipő, az életlen, gondozatlan sí, és a rosszul beállított kötés is veszélyforrás, indulás előtt ezeket szakemberrel kell ellenőríztetni! 
   
 8. A sífelvonók használatát is tanulni kell, a szokatlan ruhaázat, és a lécek nehezítik a mozdulatok koordinálását, emiatt előfordul, hogy kiesünk a liftből, illetve nem megfelelően használjuk azt.
   
 9. Aki nem képes szabályozni, korlátozni sebességét, az teljesen vízszintes pályán vagy oktató segítségével gyakorolja azt, mielőtt lejtősebb útszakaszt választana.
   
 10. A sípályán is a KRESZ szabályai érvényesek.

a sípálya szabályai:

 1. Gyalog vagy sível mindig a pálya szélén haladjunk felfelé.
   
 2. Minden esetben a felülről közelítőnek kell vigyáznia a másikra.
   
 3. Senki sem síelhet másokat veszélyeztető tempóban.
   
 4. A követési távolság a pályaviszonyoktól függően 6-20 méter.
   
 5. Eséskor mihamarabb el kell hagyni a középső, lesiklásra használt részt, amennyiben ez nem lehetséges, keresztbe szúrt botokkal, sílécekkel kell jelezni a balesetet a fentről közeledőknek.
   
 6. A sílift nyomában, illetve 4 méternél közelebb síelni tilos!

elengedhetetlen az utasbiztosítás!

Bár az Európai Unió tagállamaiban az E-111-es nyomtatvány (mely arra szolgál, hogy egy másik tagállamból érkező személy TB szempontból ne kerülhessen hátrányosabb helyzetbe az adott ország állampolgárainál) kitöltése sürgősségi betegellátásra ad egy szűk körű fedezetet, mégis messze elmarad az utasbiztosítások kínálta széleskörű védelemtől. Ezt a nyomtatványt az EU minden tagállamában, illetve Svájcban, Norvégiában és Izlandon is használhatjuk. Csak korlátozott számú egészségügyi intézményben vehető igénybe, csupán azok fogadják el, amik szerződésben állnak a helyi társadalombiztosítóval. Aki csak E-111-es nyomtatvánnyal rendelkezik, annak ki kell fizetnie a különdíjat a kórházi ellátásért, ami egy síbalesetből adódó súlyos sérülés kezelésekor akár milliós tétel is lehet.

Síeléskor fokozott balesetveszélynek vagyunk kitéve, a kezdők akár másnak is okozhatnak kellemetlenséget, emiatt elengedhetetlen az utasbiztosítás, melynek már kifejezetten a téli sportkedvelők számára kialakított síbiztosítási módozatai is elérhetőek. Az ilyen típusú szerződések a magasabb kockázatviselés miatt valamivel drágábbak az alap utasbiztosításoknál, de az online megkötött módozatokhoz a legtöbb biztosító akár 10%-os kedvezményt is kínál.

A K&H síbiztosítás már napi 277 Ft-tól elérhető, mely fedezi a nagy értékű poggyászkárt (a sporteszközöket is beleértve), vészhelyzet esetén helikopteres mentést biztosít és egészségügyi probléma esetén limit nélkül állja a hazaszállítást is.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás