10 tipp, hogy konfliktusmentes legyen a társasutazás

2019. augusztus 07.
A csoportos nyaralásnál a jólszervezettség kényelméért leginkább azzal kell „fizetnünk”, hogy alkalmazkodunk másokhoz. Összegyűjtöttünk néhány viselkedési szabályt, melyek sokat segíthetnek, hogy jól érezzük magunkat, és a nyaralás alatt mi se tegyük pokollá mások életét a társasutazáson.

10 tipp, hogy konfliktusmentes legyen a társasutazás

1. ne könyököljünk!

A buszról le- és felszállás közben, a mosdóba való bejutáskor, a büfé asztalnál, a szoba kiadásnál, és még sorolhatnánk a sorban állással járó és némi türelmet is igénylő szituációkat. Ilyenkor inkább vegyünk egy mély levegőt és tudatosítsuk magunkban – megéri azért tolakodni és könyökölni, hogy maximum pár perc előnyhöz jussunk?

2. ne mi legyünk az utolsók!

Nagyon kínos, ha elkésünk a kirándulásokról, a megbeszélt időpontokról, amikor csak miattunk vár ránk egy teljes turistacsoport. Mi vajon szívesen lennénk a csoport többi 30 tagjának egyike, aki azért nem tud elindulni, mert egy valaki nem tudott időben felkelni?

3. ne maradjunk le!

Vásárolni is okosan menjünk a kirándulások szabad programjai közben, ne okozzunk azzal fennakadást, hogy próbálgatunk, órákig válogatunk. Továbbá próbáljunk meg nem lemaradni, a csoporttól elszakadni, hogy mások minket keressenek. Fő a látótávolságon belül maradás!

4. ne fanyalogjunk!

A nyaralás alatt csak akkor induljunk el a csapattal az aktuális kirándulásra, ha valóban van is hozzá kedvünk. Illetve amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy az adott kiruccanás milyen fizikai, lelki megterheléssel jár majd. Magunkat és a csoportot is kímélve, lelkesedés híján inkább pihenjünk a parton és kíméljük meg a többieket a felesleges „hisztitől”.  

5. fogadjuk el, amit illik!

Akkor se húzzuk a szánkat és tegyünk folyton megjegyzéseket, ha a szervezett programokon étellel-itallal kínálnak minket. Senki nem szereti hallgatni a fanyalgást. Ugyanez igaz az útitársak viselkedésére, kinézetére, továbbá a programokra, stb. Ha mégsem fűlik a fogunk a felkínált fogáshoz, inkább csendben csomagoljuk egy szalvétába.

6. ne mi legyünk a renitensek!

Ha az idegenvezető kifejezetten megkér bennünket valamire, ne szabotáljuk a kéréseit. Amit mond, nagy eséllyel a mi érdekünkben, tapasztalataiból kiindulva ad tanácsokat. Ilyen lehet például, hogy hozzunk magunkkal úti okmányokat, útlevelet, személyi igazolványt, stb., aprópénzt belépőkhöz, vizet, kendőt, sálat a templomokba, hogy véletlenül se sértsük meg a helyi vallási szokásokat. Mindezzel megint csak azt kerülhetjük el, hogy miattunk legyen fennakadás a programban.

7. gyerkőccel is nyugalomban

Ha a csoportos utazásra gyerekek is érkeznek velünk, figyeljünk oda, hogy a gyermekeink se zavarják mások pihenését. Például ne hagyjuk, hogy mások nyakába ugráljanak a medencénél, szóljunk rájuk, ha hangoskodnak a fürdőben, a buszon vagy a kiránduláson. Nem árt, ha az út és minden egyes kirándulás, városnézés előtt feltankolunk mesekönyvvel, a gyerek által kedvelt nassolnivalóval, vízzel, üdítővel, vagy bármi olyasmivel, ami a gyermeket leköti, illetve megnyugtatja.

8. halaszthatatlan megbeszélések

Valószínűleg érdemes lesz a mobiltelefont is kikapcsolni, az úton a buszon vagy egy vezetett túra közben amúgy sem lesz rá szükségünk, arról nem is beszélve, hogy a kénytelenül végighallgatott bizalmas beszélgetéseinktől csak kényelmetlenül feszengnek majd az utastársaink. Bármilyen hangos beszéd egyébként is zavaró útközben, mert eltereli a fókuszt a pillanatról, a kikapcsolódásról. Mindez ugyanúgy igaz a hangos zenehallgatásra.

9. bocs, még gyorsan lövök egy szelfit!

Az okostelefonok korában különösen a nyaralás ideje alatt kap el bennünket a menetrendszerű megörökítési láz. Számtalan kínos helyzet forrása lehet, ha a csoport a túra során csak miattunk nem tud haladni, csúszik az összes program, mert még muszáj az ezredik képet is elkattintanunk.

10. ott sem voltam, nem tehetek semmiről

Ha az utazás során mégis konfliktusba keverednénk másokkal, a legfontosabb cél ilyenkor, hogy miután lehiggadtunk, teremtsünk tárgyalóképes helyzetet. Fogalmazzuk meg minél pontosabban, és mondjuk el őszintén a másiknak, hogy mi bánt bennünket. Elengedhetetlen, hogy a szituáció tisztázásakor mi is lássuk a saját felelősségünket, és törekedjünk a kompromisszumra. 

Mi az a fontos dolog, amiről még a társasutazások alkalmával is magunknak kell gondoskodni? Az utasbiztosítás! Tudj meg többet a K&H utasbiztosításokról és igényeld úticélodhoz illő biztosításunkat kedvezménnyel, online! Sőt, ha most szeptember 30-ig nálunk kötsz utasbiztosítást, akkor egy Samsung Galaxy S10 okostelefon is a Tiéd lehet!

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás