zsebtolvajok karácsonya

2015. december 17.
Vészesen közeledik az ünnep, és ilyenkor legtöbb honfitársunk még egy utolsó rohamot intéz a bevásárlóközpontok ellen. Még az előrelátó háziasszonyok sem tudják teljesen kikerülni az utolsó hét emberpróbáló tömegét.

zsebtolvajok karácsonya

Érdemes néhány egyszerű, zsebesek ellen használható óvintézkedést tennünk, hogy az ünnep ne számukra, hanem nekünk legyen karácsony.

zsebek, táskák, szatyrok

Ugyan nem csak a zsebekből lopnak a zsebesek, de remélhetőleg azt mindenki tudja, hogy kabát és ruhazsebeinkből a legkönnyebb elemelni a pénztárcánkat. Kivétel a férfikabát belső zsebe és a szoros farmernadrág első zsebe a csípőnkön, de ide nem lehet betuszkolni szinte semmit sem. Mindez viszont nem igaz akkor, ha például levetkőzünk egy a próbafülkében, vagy a meleg bevásárlóközpontban levesszük a kabátot és letesszük valahová. A most divatos, félvállon keresztbe viselt oldaltáskák, és vállon viselt vászontáskák is kedveznek a tolvajoknak. Főleg, ha a hátunkra csúsztatjuk a táskát, hogy ne legyen útban. Tehát ezeket a táskákat behúzott cipzárral fogjuk át a kezünkkel. A hátizsákokat is így vigyük, tömegben, járművön is! Sosem árt olyan táskát használni, amelynek vannak rejtett belső zsebei, esetleg külön cipzárral – pakoljuk ezekbe az értékeinket!

ajándék a tolvajnak

Amikor sok csomaggal, szatyorral egyik boltból a másikba járunk, nagyon ügyeljünk arra, hogy ha megállunk egy kioszknál, akkor hova tesszük azt, amit eddig megvettünk. Elég pár pillanatra letenni a szatyrokat, tasakokat, és máris lába kellhet az értékes ajándéktárgynak. Érdemes egy nagyobb bevásárlótáskát vinni, és minden egyes kis tasakot, zacskót abba beletenni. Illetve ha olyan plázában vásárolunk, ahol van csomagmegőrző, akkor vegyük igénybe!

pénztárca és bankkártyahasználat

Unalomig ismételt tény, hogy soha ne tartsunk magunknál sok készpénzt. A bankkártyánk pin kódját se tartsuk a kártya közelében. Ha nem sikerül megjegyezni, akkor olyan helyre tegyük, ami nem veszhet el a kártyával együtt, vagy nem kapcsolható össze vele. Van, aki a telefonjába írja a kódot és olyan is van, aki több számot is felír egy lapra, amelyek közül csak ő tudja, melyik négy szám az igazi.

okostelefonok veszélyben

Nemcsak a pénzünk, megvásárolt ajándékaink, de telefonjaink is veszélyben vannak ilyenkor. Egy-egy drágább darab ára magasabb, mint egy lapostévé, és a tolvajok tisztában vannak vele, minek mennyi az értéke a feketepiacon. Elég egy kis figyelmetlenség, és máris kiszedik a zsebből a telefont. Elsősorban a fiatalok szokták egyszerűen zsebre tenni az okoskészüléket. Tehát nem árt, ha elmondjuk nekik, hogy hogyan vigyázzanak rá!

utazás tömegközlekedéssel

Ahogy a plázák, úgy a tömegközlekedés is vonzza a zsebeseket. Hiszen ilyenkor sokkal több értékkel a kezünkben, táskánkban utazunk. Tehát ugyanaz a szabály érvényes, mint a bevásárlóközpontokban. A táskákat szorosan a hónunk alatt tartani. A bevásárló táskákat nem letenni egy pillanatra sem.

látványos pénzvillogtatás

A zsebtolvajok nagyon jó megfigyelők. Míg az emberek el vannak foglalva a saját ügyükkel, ők azt nézik, ki lehet a potenciális áldozat. Például rögtön kiszúrják, ha valaki nagy köteg pénzből számol le valamennyit a pénztárnál. Ilyenkor az is lehet, hogy utána indulnak a pénzes embernek és az esetek egy részében megtalálják rá a lehetőséget, hogy munkába lendüljenek.

autó, csomagtér, utastér, egyaránt lehet veszélyes

Azt ma már mindenki tudja, hogy lehetőség szerint célszerű zárt, őrzött, kamerával megfigyelt helyen parkolni, továbbá nem szabad az autó utasterében hagyni bevásárláskor az értékeinket, illetve értékesnek látszó csomagokat. De azt sokkal kevesebben, hogy ilyenkor sokan figyelik rossz szándékkal a parkoló kocsikat. Ha azt látják, hogy egy csomó szatyrot, értékesnek tűnő dobozokat teszünk a csomagtartóba, majd tovább folytatjuk a vásárlást, akkor esélyt adunk arra, hogy a csomagtartónkat feltörjék, és ellopják, amit megvásároltunk.

Munka után sokan viszik haza a laptopjukat, táblagépüket. Ezeket előrelátóan a csomagtartóban helyezik el, mert még beugranak a plázába megvenni ezt-azt. Ez sem veszélytelen sajnos. Ugyanis a tolvajok hőérzékelővel megnézhetik a csomagtartót. Ha a számítástechnikai eszközt előtte használták, a kibocsátott hő alapján tudják, hogy melyik csomagtartóban van kapás.

Ilyenkor a nagy rohanásban szétszórtak lehetünk, pedig fontos odafigyelni, hogy ne hagyjuk véletlenül a GPS-t az autó szélvédőjénél, vagy ne felejtsük el bezárni a kocsit.

végül a zsebtolvajok módszereiről

Általában csoportosan dolgoznak, tömegben. Tehát, ha tudjuk is, hogy a mellettünk álló ember nyúlt a táskánkba, addigra, mire mi ezt észrevesszük és hangot adunk a felháborodásunknak, az értékeink már egészen máshol vannak. Nem szívesen írjuk le, de legyen az is gyanús, ha valaki hirtelen a közelünkben lesz rosszul. Ilyenkor is először tudjuk biztonságban értékeinket, és utána segítsünk, mert lehet, hogy egy jól összeszokott banda áldozatává válunk.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás