virágos otthon egyszerűen

2017. július 24.
Hazaérve szívesen látnánk zöldellő növényeket a lakásban? Számos előnye van annak, ha virágos az otthonunk, hiszen tisztítják a lakás levegőjét, és kellemes atmoszférát varázsolnak. De mit tehetünk, ha nincs túl sok időnk kertészkedni, nem értünk a növényekhez, esetleg nem úszik természetes fényárban a lakásunk?

virágos otthon egyszerűen

(kép forrása: pixabay)

Szerencsére számos olyan szobanövény létezik, amelyek nem igényelnek túl sok gondoskodást, vagy fényt, mégis jól mutatnak. Nézzük a sok viszontagságot kibíró fajtákat!

  • anyósnyelv (latin nevén: Sanseveria trifasciata): a liliomfélék családjába tartozik, Kínában szerencsehozó növényként tartották számon. Könnyű gondozni, jól tűri a száraz levegőt, fényszegény helyen is elél (bár ebben az esetben magasra nyúlhat). Nem szereti a túl sok vizet, ezért nem igényli a napi öntözést. Jó hír azoknak, akik mindig elfeledkeznek virágjaikról, hogy az anyósnyelvet elég havonta egyszer locsolni.
  • agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia): már a neve is árulkodik arról, hogy nem igényel túl sok odafigyelést. Kedvelt szobanövény, hiszen igen dekoratív és könnyű életben tartani. Nem kell neki sok fény és locsolás, ugyanis gyökérgumóiban és leveleiben sok vizet képes elraktározni. Két öntözés között meg kell várni, hogy földje egy kicsit kiszáradjon. Ne tegyük ki közvetlen, tűző napfénynek.
  • vitorlavirág (Spathiohyllum): nem sok gondozást igénylő, látványos növény. Kevés fény is elegendő neki, szereti a párás levegőt, ezért érdemes a fürdőszobában tartani. Ne tegyük tűző napra, mert a levelei könnyen megéghetnek. Nagyon jó légtisztító növény, a gondoskodást fehér színű virágokkal hálálja meg.
  • szobai futóka (Scindapsus aureus): kezdő szobanövény-gondozóknak is ideális, mivel könnyű életben tartani. Jól bírja a viszonylag sötét helyeket is, kevés fény mellett is megtartja szép zöld színét, gyorsan növekszik.

virágos otthon egyszerűen

(kép forrása: pixabay)

vigyázat, mérgező!

A szobanövények esetén azt is vegyük figyelembe, hogy számos olyan van köztük, amely mérgező lehet. Sok növény nedve külsőleg bőrirritációt okoz, a szájba, tápcsatornába kerülve pedig bélrendszeri problémákat, hányást, hasmenést eredményezhet. Ahol kisgyermekek vagy házi kedvencek is élnek, különösen oda kell figyelni a biztonságra: tartsunk olyan fajtákat, amelyek veszélytelenek, vagy tegyük olyan helyre szobanövényeinket, ahol a kisgyermekek, háziállatok még véletlenül sem érhetik el őket!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás