vége a télnek, irány a kert!

2018. április 18.
Bizonyára mindenkit kellemes érzés tölt el, amikor a tavaszi melegre és napfényre gondol. Az viszont nem tartozik közéjük, amikor ez a napsütés még inkább megvilágításba helyezi a tél „maradványait” a kertben. Hogyan mentsük meg az örökzöldeket? Hogyan fogjunk hozzá a permetezéshez? Mit érdemes, és mi az, amit tilos most tennünk? Adunk pár jó tippet!

vége a télnek, irány a kert!

(kép forrása: pixabay)

egy érdekes tél utózöngéi

Furcsa tél volt az idei. Sokszor olyan érzése lehetett az embernek, mintha megállt volna az idő az esős-nyirkos novemberben. Olykor viszont túlzottan napos és enyhe volt az időjárás, így a karácsonyi ebédek tájékán is elég volt egy vékonyabb dzsekit magunkra kapni. Aztán, amikor úgy voltunk vele, meg is úsztuk ennyivel, bamm, beütöttek a kőkemény mínuszok. Márciusban már úgy éreztük, hogy tényleg ennyi volt, de akkor olyan sarki ciklonok jöttek, hogy országos hidegrekordok dőltek meg egyes napokon.

Ha azt érezzük, eléggé megviselt minket jól beöltözve az utcán, vagy éppen a fűtött lakásból nézve mindez, akkor képzeljük el, min mehetett keresztül a talaj és a növényzet a védtelen kertünkben!

nem elég a fagy

A fagy mezőgazdasági szempontból hasznos (természetesen csak akkor, ha még rügyfakadás előtt érkezik), mivel sok olyan kártevőt elpusztít, melyek az enyhe téli napokat túlélték. Hiába jöttek azonban rekord hidegek, léteznek sajnos olyan rovarok, amik még a -20 fokot is túlélik. Ilyen például a levéltetű, mely az új virág hajtásait kezdi el rágcsálni, amint kitavaszodik. Ellene csak növényvédő szerekkel, permetezéssel lehet felvenni a kesztyűt.

az örökzöldek védelme

Laikusan azt gondolná az ember, hogy az örökzöldek - már csak a nevükből fakadóan is - teljes pompájukban ragyognak az év mind a 365 napján. Való igaz, hogy sok növénynél szívósabbak, a későn jött, hosszú fagyok viszont kikezdik a folyadék és tápanyag felvételüket, mivel a jeget nem tudják felhasználni. Ezeket a keletkező hiányokat amint lehet, pótolni kell tavasszal, nehogy éppen ők „fakuljanak meg” addigra, mire kizöldell az egész kert körülöttük.

ne nyúlj még a pázsithoz!

Az egyik legszembetűnőbb jelenség tavasz elején, hogy az ősszel még szép zöld gyep besárgult. Legszívesebben azonnal nekiesne az ember a füvesítésnek, de érdemes még várni vele picit, mivel több hetes jó idő szükséges ahhoz, hogy az új gyep növekedésnek indulhasson. 

féltve nevelt növényeink védelme

Tudtad, hogy lakásbiztosításod keretén belül akár féltve nevelgetett kerti növényeid és a lakásban tartott dísznövényeid is biztonságban lehetnek? A K&H lakásbiztosításának védelme kiterjed a biztosított ingatlan területén (vagyis a biztosítási szerződésben szereplő kockázatviselési helyen) található növényekre is. Ha tehát jégeső vagy felhőszakadás következtében a hobbi célból ültetett növényeid más vagyontárgyaiddal együtt kárt szenvednek, a biztosító a lakásbiztosítási szerződésben foglaltak szerinti mértékben megtéríti a kárt.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás