védje meg ingatlanát az árvíztől 13 egyszerű óvintézkedéssel!

2015. március 05.
Az esős időszak beköszöntével jelentkező különböző természeti károk, például árvíz vagy földcsuszamlás ellen védekezni nagyon nehéz, főleg, ha ingatlanunk ártérre épült. Ugyanakkor a feladat nem lehetetlen: gondos előkészülettel megóvhatjuk ingóságainkat, és megkönnyíthetjük a kárügyintézést is.

védje meg ingatlanát az árvíztől 13 egyszerű óvintézkedéssel!

1. Az árvízi károk ellen a legjobb védekezés, ha még a vásárlás vagy az építkezés kezdete előtt gondosan tájékozódunk a megfelelő szakhatóságoknál, hogy a kiszemelt ingatlan vagy építési telek árvíz szempontjából veszélyeztetett területen fekszik-e vagy sem.

2. Dombos, löszös, hegyvidékes területen épült házunkat szakember segítségével tervezett és kivitelezett, statikailag megfelelő támfallal is megóvhatjuk a földcsuszamlásból eredő károktól.

3. Pincével rendelkező házakban, vagy talajszint alatt épült helyiségekben egy heves esőzés során jelentkező elöntési károk megelőzése érdekében tároljuk ingóságainkat lehetőség szerint minél magasabban.

4. Győződjünk meg róla, hogy az ablakok és ajtók jól zárjanak. Viharos időjárás esetén tartsuk zárva a nyílászárókat, a balesetek elkerülése érdekében pedig mihamarabb cseréltessük ki a repedt üvegfelületeket.

5. A tetőburkolatokat évente legalább egyszer nézessük át! Ezzel megelőzhetjük, hogy az esetleges kisebb sérülésekből komolyabb kár, például beázás keletkezzen. A tető átnézésekor érdemes az ereszcsatornákat is megtisztítani.

6. Közvetlen árvízveszély esetén tekerjük fel a szőnyegeket, és bútorainkat, illetve értékes tárgyainkat helyezzük magasabbra vagy víztől biztosan elzárt helyre.

7. Elektromos készülékeinket húzzuk ki a konnektorból és lehetőség szerint vigyük olyan helyre, ahol nem fenyegeti őket az áradás.

8. Áramtalanítsuk a házat.

9. Szerezzünk be homokzsákokat és helyezzük el őket azokon a veszélyeztetett pontokon, ahol a víz legkönnyebben betörhet és kárt okozhat.

10. Ha ki kell költözni a házból, és lehetőségünk van rá, vigyük magunkkal vagy helyezzük biztonságba háziállatainkat is.

11. Ha árvízveszélyes területen lakunk, készítsünk egy mappát, amiben tételesen rögzítjük a házban és a ház körül található ingóságainkat. Ezt a mappát lehetőség szerint tartsuk vízálló tasakban, vagy olyan helyen, ahol biztosak vagyunk benne, hogy nem ázik el. Egy jól összeállított „árvízi mappa” az alábbi elemeket tartalmazza:

  • A biztosítási papírjaink másolatát és a biztosító telefonszámát.
  • Ingóság leltárt: A biztosítóval való könnyebb ügyintézés érdekében készítsünk írásos, és fotókkal dokumentált ingóság listát a legfontosabb értékeinkről. Ezen kívül legyen benne egy külön mappa, amiben az elektromos készülékeink blokkjait és a garancia papírjait tároljuk.
  • Minden fontos iratunk, banki hitelszerződésünk vagy fontos tárgyaink blokkjának másolatát.

12. Személyes iratainkat, alapvető gyógyszereinket tartsuk szintén vízálló tokban vagy tasakban és könnyen elérhető helyen.

13. Ha olyan területen lakunk, ahol rendszeresen elöntheti a házat az ár, tanuljunk a korábbi esetekből és akár szakember bevonásával erősítsük meg a ház azon részeit, ahol korábban be tudott hatolni a víz.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás