tippek riasztó telepítéséhez

2015. március 05.
Napjainkban egyre többen választják azt a megoldást, hogy riasztó rendszerrel védik otthonukat. Ez több szempontból is helyes döntés.

tippek riasztó telepítéséhez

(a kép forrása: Wikipedia.org)

 • A riasztórendszer puszta létezése elriasztja a behatolókat.
 • A betörők két azonos lakás közül inkább azt törik fel, amelyiken nincs riasztó.
 • Értékeinket nagyobb biztonságban tudhatjuk.
 • A biztosítók riasztórendszer esetén kedvezőbb feltételeket, és alacsonyabb havi díjat ajánlanak fel.

Ma már egy összetettebb riasztó beszerzése sem drága, egy nagyképernyős tévé áráért már komplett rendszert vásárolhatunk, amelyben benne van a tervezés és a telepítés költsége is. De alaposan meg kell fontolni, mire költjük a pénzünket.

miből áll a rendszer?

A riasztórendszerek többféle, eltérő funkciójú elemből épülnek fel.

 • Központi egység: ez érzékeli a behatolásokat, és végzi el az előre meghatározott feladatokat.
 • Riasztó: A ház külsején elhelyezett sziréna, amely egyúttal erős fényjelzést is ad.
 • Kezelő: a bejáratoknál elhelyezett panel, amellyel élesíthető és kikapcsolható a rendszer.
 • Nyitásérzékelő: Ajtókra, ablakok védelmére alkalmas
 • Mozgásérzékelő: A belső tér védelmére alkalmas
 • Távirányító: kód beütése helyett a riasztó egy gombnyomással kikapcsolható

Az alapelemeken kívül egyéb kiegészítő eszközök vannak, amelyeket telepítése megfontolandó:

 • Füstérzékelő
 • Szén-monoxid érzékelő
 • Értékvédelem
 • Személyvédelem

Ezek a modern eszközök már behatolás védelemmel is el vannak látva, rongálási kísérlet esetén azonnal riasztanak. Áramszünet esetén automatikusan akkumulátoros üzemmódra kapcsolnak.

Az új rendszerek már nem csak a helyszínen riasztanak, hanem erről képesek értesítést küldeni SMS vagy e-mail formájában az előre meghatározott címekre. Így távollétünkben is értesülhetünk mindenről.

az olcsóbb végül drágább

Mint minden más műszaki cikk esetén, itt sem érdemes az üzlet polcáról leemelhető legolcsóbb kategóriával próbálkozni. Az alacsony árú készletek egyrészt nem eléggé megbízhatóak, másrészt szinte teljesen biztos, hogy az előre csomagolt összeállítással nem tudjuk otthonunkat teljesen megvédeni. Egy megbízható, a saját igényeinkre szabott rendszer viszont már olyan sokoldalú, hogy nem érdemes saját magunknak barkácsolgatni. Inkább forduljunk szakemberhez.

terveztessük meg a magunknak

A riasztórendszerek esetén legfontosabb fázis a tervezés. Keressünk meg egy ilyen rendszerek telepítésével foglalkozó szakembert, hogy mérje fel otthonunkat, milyen védelmi eszközökre van szükség. Ha távfelügyeletet is igénybe kívánunk venni, hívjuk fel a távfelügyeleti céget, akik készségesen ajánlanak megfelelő szakembert. Leggyakrabban saját szakember gárdával dolgoznak. Ha végül a rendszer kiépítése mellett döntünk, akkor általában a felmérésért és a tervezésért nem számolnak fel díjat.

gondolkodjunk előre

Ha riasztót szeretnék, érdemes minél korábban gondolni rá. Az a legideálisabb, ha otthonunk építése vagy felújítása előtt meg tudjuk tervezni a rendszert. Ilyenkor ugyanis könnyen be tudjuk csövezni a falakat, hogy elrejtsük a vezetékeket, melyeken keresztül a riasztó különböző egységei kapcsolódnak egymáshoz. A szerelők szerint rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy frissen épült vagy felújított, kész otthonba hívják őket, és a tulajdonosok a szívükhöz kapnak, amikor a frissen festett vagy tapétázott falat kell megbontani. Elvileg megoldható a vezetékek külső elvezetése is, de ez nem esztétikus látvány. Ezen kívül lehetőség van vezeték nélküli telepítésre is, de ez általában nem ajánlott, mert így az egységek közötti megzavarható.

kevesebb is elég lehet

A szakemberek igyekeznek minél kevesebb egységet telepíteni, jól elhelyezett eszközökkel ugyanis nagy terek is levédhetőek. Például egy jó helyre rakott mozgásérzékelő egyszerre látja a nappalit, a közlekedőt, és az emeletre vezető lépcsőt, így három egység helyett csak egyre van szükség.

nem kell hozzá sok idő

A telepítés egy szakembernek pár órás feladat. A rendszer kiépítése után a tulajdonossal megismerteti a rendszer lehetőségeit, elvégzik a beállításokat, betáplálják a szükséges kódokat.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás