tavaszi teendők a nyaralóban

2017. április 18.
Ahhoz, hogy igazán felhőtlen legyen a kikapcsolódás, lesz néhány teendőnk a hétvégi ház körül, mielőtt birtokba vennénk a nyári szabadságok alkalmával. Mutatunk néhány tippet, hogyan készülhetünk fel a nyárra!

tavaszi teendők a nyaralóban

(kép forrása: Pixabay)

Egyre több a napsütéses órák száma és a napi átlaghőmérséklet is folyamatosan emelkedik (még ha néha megtorpanni látszik is). Ha először látogatunk idén nyaralónkba, érdemes néhány teendőt elvégezni. A házat ugyanis nem csak a téli hidegre kell felkészíteni, de a nyári szezon előtt is akad vele feladat.

kívülről befelé

 • A nyári viharok, zivatarok előtt ellenőrizzük, hogy nyaralónk ellenáll-e majd a nagy esőzéseknek, nem csúszott-e el egy cserép a tetőn, nem keletkezett-e egyéb olyan kár, amitől beázhat az épület.
 • A vakolaton és a tetőn ellenőrizzük a repedéseket, hibákat, ugyanis a fagy akár komoly károkat is okozhatott.
 • Az ablakok és ajtók átvizsgálása szintén az első lépések között kell, hogy legyen. Nézzük meg, hogy nem keletkezett-e kár bennünk, rendesen zárnak-e! Ha a szúnyoghálók elhasználódtak, cseréljük ki őket.
 • Nézzük meg a gáz, villany- és vízórákat, és ha túlzott fogyasztást tapasztalunk, mindenképp hívjunk szakembert.
 • A kertben szedjük össze a felhalmozódott hulladékot, tisztítsuk (vagy tisztíttassuk) ki az ereszcsatornát, tegyünk rendet, és ültessük el a tavaszi, nyári növényeket.
 • A helyiektől érdeklődjünk arról, hogy az idén az ottani önkormányzat esetleg bevezetett-e bármilyen új adót, illetéket, amely a nyaralótulajdonosokra is vonatkozik.

ha végeztünk a kinti munkákkal

A sokáig használaton kívül álló épületek egészségügyi kockázatot is rejtenek magukban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat figyelmeztetése szerint:

 • A vízcsövekben felgyülemlett víztől és lerakódott szennyeződésektől legegyszerűbben úgy szabadulhatunk meg, ha a vízvezetékeket 2-3 perc alatt átmossuk, azaz kinyitjuk a csapot.
 • Ha az épület fagymentes, és a bojlert langyos vagy meleg vízzel feltöltve hagytuk, a hónapok óta pangó vízben előfordulhat, hogy Legionella baktériumok telepedtek meg. Ha megnyitjuk a zuhanyt, és az állott vizet kiporlasztjuk a levegőbe, a képződött aeroszolban található Legionella belélegezve akár súlyos megbetegedést is okozhat. Érdemes ezért először 60 fok körüli hőmérsékletre melegíteni a vizet, majd szintén 2-3 percig folyatni a vízcsapot, így elkerülhetjük a Legionella-fertőzést.

portalanítás, szelektálás

 • A télen lakatlan nyaralókban komolyabb mennyiségű por halmozódhat fel, amely allergéneket rejt magában. Az első portörlést ezért vizes ruhával végezzük, az ablakokat pedig hagyjuk nyitva a megfelelő szellőzés érdekében.
 • A tavaszi nagytakarítás alkalmával érdemes átnézni a pincében, tárolóban lévő akár évek óta nem használt tárgyainkat.
 • Ha nincs már valamire szükségünk, ez kitűnő alkalom, hogy megváljunk tőle. Ugyanez érvényes a benti bútorokra és használati tárgyakra is.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás