színtelen, szagtalan gyilkos

2015. január 12.
Gőzerővel megy a fűtési szezon, röpködnek a mínuszok hajnalban, és a hideg beköszöntével sajnos egyre gyakoribbak a szén-monoxid-mérgezések, amelyek gyakran súlyos véget érnek. 2014 első 9 hónapjában több mint 270 esetben riasztották tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéshez, és tizenketten vesztették életüket.

színtelen, szagtalan gyilkos

Nem telik el tél szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek nélkül, ez a színtelen, szagtalan mérgező gáz ugyanis az emberek és a házi állatok életét ugyanúgy veszélyezteti. Egy kis odafigyeléssel súlyos következményektől kímélhetjük meg magunkat és családunkat - megmutatjuk, mire érdemes különösen figyelni!

nem bagatell kérdés

A Katasztrófavédelem adatai szerint 2014 első 9 hónapjában több mint 270 esetben riasztották tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéshez, 237-en szenvedtek el valamilyen fokú mérgezést, és tizenketten vesztették életüket. A szén-monoxid-mérgezést tehát nem lehet félvállról venni, akár végzetes kimenetelű is lehet. A nagyobb bajt elkerülhetjük, ha néhány óvintézkedést betartunk!

mi okozza?

 • A szén-monoxid forrása sokféle berendezés lehet, például kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő, vagy autó.
 • Okozhatja például egy meghibásodott cirkóberendezés, rossz kémény, vagy belső levegőt használó fűtőkészülék esetében hermetikusan záródó nyílászárók.
 • A szén-monoxid leggyakrabban úgy képződik, hogy a fűtőberendezésben nem tökéletesen ég el a tüzelőanyag, és, ha ennek az égéstermékek az elvezetése nem megfelelő, akkor a szén-monoxid visszajuthat a lakásba. Ha nincs megfelelő szellőzés, akkor ez a gáz felgyülemlik a helyiségben.

mit tegyünk?

 • A katasztrófavédelem szerint a kockázat jelentősen csökkenthető, ha rendszeresen, szakember segítségével karbantartjuk a tüzelő, fűtő és főző berendezéseket, valamint a kéményeket.
 • A Fővárosi Kéményseprői Kft. arra is felhívja a figyelmet, hogy a gázkészülékek és vezetékek rendszeres felülvizsgálatát, az égéstermék-elvezetők kötelező ellenőrzését jogszabályok írják elő.
 • Szintén nagyon fontos, hogy rendszeresen és megfelelően szellőztessük a lakásunkat, ez ellen az sem lehet kifogás, hogy nagyon hideg van kint.
 • A szellőztetés a korszerű nyílászárókkal felszerelt ingatlanokban kiemelten fontos, hiszen ezek sokkal jobban zárnak, mint a régebbi ablakok. Az új ablakokba beszerelhető szellőzőnyílás is, ami biztosítja a levegő áramlását, de nem helyettesíti a szellőztetést.
 • Azokba a helyiségbe, ahol nyílt lánggal üzemelő berendezés van, érdemes szén-monoxid-érzékelőt beszerelnünk.

színtelen, szagtalan gyilkos

milyen tünetei vannak a mérgezésnek?

Ahogy a katasztrófavédelem is felhívja arra a figyelmet, a szénmonoxid-mérgezés tünetei a kezdeti szakaszban nem feltűnőek, ezért nehéz észrevenni. Amikor pedig már egyértelműen rosszul vagyunk, rendszerint késő.

 • Sajnos a mérgezés tünetei könnyen összetéveszthetőek más betegség tüneteivel.
 • A szén-monoxid az otthonokban leggyakrabban előforduló toxikus gáz, a bajt az okozza, hogy meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.
 • Az általános tünetek közé tartozik a fejfájás, szédülés, hányinger, bágyadtság.
 • Az idő előre haladtával izomgörcsöket tapasztalhat a mérgezést kapó a végtagokon, majd az egész testén, végül pedig elvesztheti az eszméletét. A légzésbénulás pedig halálhoz vezethet.
 • Figyeljünk oda, ha az egy ingatlanban tartózkodók közül egyszerre többen panaszkodnak hasonló tünetekre.
 • Ugyan a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, de a katasztrófavédelem elmondása szerint figyelmeztető jel lehet, ha szokatlan párásságot vagy szagot érzünk, mivel a füstgáz egyéb összetevőit észrevehetjük.

berendezések - venni vagy nem venni?

A szén-monoxidot érzékelő berendezésekről sok kritikát lehet olvasni, így felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán van-e értelme beszerelni ezeket. Ezeknél az eszközöknél sem árt az óvatosság, de amennyiben néhány dologra odafigyelünk, életet is menthet a használatuk!

 • A készülékeknek meghatározott élettartama van, ennek letelte után használhatatlanná válnak.
 • Figyelmesen olvassuk el a használati utasítást, és tartsunk be minden előírást, csak így leszünk biztonságban!
 • A Katasztrófavédelem azt tanácsolja, hogy amennyiben több gázkészüléket használunk, szereljünk be több érzékelőt.
 • Az érzékelőt a gázkészülék közelében, a levegőmozgás irányában és közel fejmagasságba kell felszerelni.
 • A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy ezek a készülékek nem tudják megelőzni a mérgezéseket, csak minimalizálni a baleseteket – tehát nem helyettesítik azokat a teendőket, amiket minden fűtési szezon előtt és közben el kell végeznünk
 • Válasszunk megbízható gyártótól származó készüléket, amely megfelel az EN 50291: 2001 európai szabványnak, ne sajnáljuk a biztonságunkra a pénzt!
 • A megfelelő készülék kiválasztása nem könnyű feladat: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felmérése szerint tíz szén-monoxid-érzékelő típus közül, kilenc nem működik megfelelően. A szakértők szerint a vásárláskor több dologra is oda kell figyelni. Mindenképp olyan terméket érdemes választani, amelyen megfelelő szén-monoxid jelölést, magyar nyelvű üzemeltetési, beszerelési, illetve minden részletre kiterjedő használati útmutatót találunk.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás