helló nyaraló! megjöttünk!

2016. április 15.
Megérkezett a jó idő, kezdődhet a felkészülés a nyári szezonra a nyaralókban és hétvégi házakban. Ahhoz, hogy gondtalanul dőlhessünk hátra nyáron, érdemes felkészíteni az ingatlant az új évszakra. Megmutatjuk, milyen feladatoknak érdemes minél hamarabb nekilátni!

helló nyaraló! megjöttünk!

házon kívül

 • Lehetőség szerint kezdjük a tetővel, mert a csapadéktól az védi a házat. Szükség esetén mielőbb javítsuk vagy javíttassuk ki a hibát, ha esetleg a fagy vagy a hó kárt tett benne.
 • Érdemes a vakolatot is megvizsgálni, nincs-e komolyabb sérülés, amely miatt a későbbiekben beázhat a ház.
 • Ugyanígy az ablakokat, ajtókat is vegyük górcső alá.
 • Nézzük meg a gáz-, villany- és vízórákat, hogy mekkora volt a fogyasztás.
 • Ha túlzott fogyasztást tapasztalatunk, akkor járjunk utána, hogy történhetett-e olyan dolog, amely előidézte a problémát, és sürgősen javítsuk, javíttassuk ki.
 • A kertben is tegyünk rendet, a felhalmozódott hulladékot, leveleket tüntessük el. Érdemes több szemeteszsákkal készülni a munkákra. Ezt követően pedig megkezdődhet a tavaszi, nyári növények ültetése.
 • A helyiektől érdeklődjünk arról, hogy az idén az ottani önkormányzat esetleg bevezetett-e bármilyen új adót, illetéket, amely a nyaralótulajdonosokra is vonatkozik.

kert rendberakása a nyaralóban
 

házon belül

 • Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fontos egészségügyi kockázatokra hívja fel a figyelmünket a nyaraló „újraindításakor”: a téli hónapokban a vízcsövekben esetlegesen felgyülemlett víz vagy a lerakódott por veszélyt jelenthet az egészségünkre.
 • Sokan az utazás után berontanak a fürdőszobába a felfrissülés érdekében. Ha, a tél előtt a nyaralót víztelenítettük, a rendszer feltöltése után a vezetékeket alaposan öblítsük át, minden csapot legalább 2-3 percig folyassunk.
 • Ha az épület fagymentes, és a bojlert langyos vagy meleg vízzel feltöltve hagytuk, a hónapok óta pangó vízben Legionella baktériumok telepedhettek meg. Ha megnyitjuk a zuhanyt, az állott vizet kiporlasztjuk a levegőbe, és a képződött aeroszolban található Legionella belélegezve akár súlyos megbetegedést is okozhat. Éppen ezért a bojlert, illetve a benne lévő vizet az első használat előtt érdemes legalább 60 fokra felmelegíteni, majd a zuhanyrózsából vagy a kádcsapból legalább 2-3 percig folyatni a vizet.
 • A télen lakatlan nyaralókban komolyabb mennyiségű por halmozódhat fel, a por pedig allergéneket tartalmazhat.  Ezért az első portörlést ne száraz, hanem nedves ruhával végezzük, és közben elengedhetetlen a megfelelő szellőzés – nyissuk ki az ajtókat, ablakokat.
 • Az első vizitnél csináljunk leltárt a pincében. Az ott lévő, és esetlegesen évek óta nem használt tárgyaktól nyugodtan meg lehet válni. Ha más számára használható dologról van szó (például több kapa, szerszámok), akkor azokat internetes apróhirdetési oldalakon keresztül adjuk el, így még pénzünk is lesz belőle.
 • Ugyanez a helyzet a benti bútorokkal, tárgyakkal, amelyért nem fáj a szívünk, és csak foglalja a helyet, attól váljunk meg. Ha ilyen szemmel kezdjük a szezont, akkor a második alkalommal meglepetésben lesz részünk, hogy mennyivel nagyobb lett a nyaraló. 

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás