mit tegyünk, ha jön a vihar?

2014. augusztus 19.
Idén nyáron meglehetősen szélsőséges időjárás nehezítette meg a nyaralók dolgát, azonban az özönvízszerű esők és a hőség váltakozása nemcsak a szervezetünket, de a vagyontárgyaink épségét is próbára teheti. Nézzük, mi a teendő, ha jön a vihar!

mit tegyünk, ha jön a vihar?

(a kép forrása: www.khdirekbiztositas.hu)

A K&H biztosítójánál 2014-ben eddig a magánszemélyek esetében 30 ezer forintos volt az átlagos viharkár, ezzel szemben a vállalkozásoknál már 140 ezer forintra rúgott az összeg, így érdemes néhány óvintézkedést megtenni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy rendelkezzünk lakásbiztosítással, hiszen így nemcsak egy esetleges betörés esetén menekülünk meg attól, hogy zsebből kelljen fizetni a károkat, de akkor is védve vagyunk, ha a vihar tesz kárt az ingatlanban.

óvintézkedések

Biztosítás ide vagy oda, ha jön a vihar fontos néhány óvintézkedést megtennünk. Erős villámlás esetén áramtalanítsuk a drágább műszaki berendezéseinket - például laptopot, televíziót -, zárjuk be az ablakokat, húzzuk le a redőnyöket és pakoljuk el a kerti bútorokat teraszról. Ha lehetséges, ne nagy fák alatt parkoljunk az autóval.

dől a fa

A viharban gyakori, hogy egy kidőlt fa vagy egy nagyobb ág leszakadása okoz kárt a tetőben vagy a kocsiban. Ha rendelkezünk lakásbiztosítással, akkor fizet a biztosító, ám érdemes kiegészítő felelősségbiztosítást is kötni. Előfordulhat ugyanis, hogy mi voltunk gondtalanok: ha a kidőlő fa a miénk volt, és az beteg, korhadt vagy kiszáradt - nem megfelelően gondozott - volt, akkor különösen jól jön a kiegészítő felelősségbiztosítás. Így ugyanis a biztosító állja a számlát. Érdemes tehát a saját kertben álló fákat szakemberrel rendszeresen megvizsgáltatni, egy kívülről egészségesnek látszó fa is veszélyes lehet.

tetők, ablakok

A viharok nem kímélik a tetőket sem, és igen nagy összegű károkat okozhat egy-egy nagyobb széllökés. Hosszú távú befektetés ugyan, de érdemes a tetőszerkezetet, cserepek, és a kémény állapotát is megnézetni szakemberrel. Hasonlóan kritikus pont lehet a nyílászárók állapota: egy nem stabil ablaktáblát könnyen betörhet a vihar, ha pedig kiderül, hogy nem tettünk meg mindent a kármegelőzés érdekében, az akár a kár megtérítésének arányát is befolyásolhatja.

mit tegyünk, ha jön a vihar?

gond az elektromosság

A villámlás és egy erősebb szél az ingatlanon belül is jelentős károkat okozhat: az elektromos hálózatban keletkező túlfeszültség könnyen tönkreteheti a televíziót, laptopot vagy a konyhai gépeket, amelyeknek pótlása vagy javítása is jelentős tétel lehet. Villámlás ellen a legalapvetőbb védekezés a villámhárító felszerelése, de emellett érdemes  túlfeszültség elleni védelemmel ellátott konnektort vagy elosztót használni, sőt a drágább gépeket vihar idején leválasztani a hálózatról.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás