legyen gyerekbiztos a lakásod

2018. január 04.
A gyermek születésekor még talán bele sem gondolsz, hogy amint mászni, sőt, járni kezd, bizony beindul a megállíthatatlan felfedezés, ami közben bizony komoly állagmegőrzési kihívás elé állítja a berendezést és a gyermeket magát is. Összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket feltétlenül el kell végezned, hogy biztonságban tudhasd a lakásodban a kis totyogókat!

legyen gyerekbiztos a lakásod

(kép forrása: pixabay)

A lakásban, illetve a lakás környékén (udvaron, kertben, garázsban) előforduló baleseteket leggyakrabban esés, ütközés, mérgezés, gázolás, fulladás, vágás, zuhanás, valamint égés okozza. És sajnálattal kell közölnünk, hogy az egész lakást teljesen gyerekbiztossá tenni képtelenség. Mindenesetre összegyűjtöttünk néhány dolgot, amire érdemes figyelni, ha biztonságosabbá akarod tenni az otthonodat.

a padlónál nincs lejjebb

Hiába a szuper pelenkázó ágy, a legbiztonságosabb hely a pelenkacserére a padló. Ha mégis a pelenkázóágyat használod, egy pillanatra se hagyd a rajta fekvő gyerkőcöt felügyelet nélkül, mert komoly esés lehet a vége. Ha valami nincs kéznél, vedd addig karba, vagy egy kézzel tartsd a hátán, hogy ne tudjon átfordulni és galibát okozni.
Ha nem parketta vagy padlószőnyeg van a lakásban, akkor a szőnyeg széleit ragaszd le kétoldalú ragasztóval, hogy ne tudjon hasra esni benne egy-egy magánexpedíció során.

a konyha biztosítása

Ha kisgyerekről van szó, a konyha jó eséllyel pályázhat a „legveszélyesebb hely” díjra. Szerelj gyerekzárat a szekrények ajtajára és a fiókokra, hogy az evőeszközöket, a tisztítószereket és a kukát ne tudja megközelíteni a lurkó.
Rakd el szem elől a mosogatószert, és addig ne tegyél belőle a mosogatógépbe, amíg el nem indítod a programot. Ha a gyerekeket etetőszékbe ülteted, mindig kapcsold be a hámot vagy az övet. A műanyag szatyrokat tedd biztonságos helyre, mert többféleképpen is képesek bajt okozni velük. Az öngyújtót és/vagy gyufát tartsd biztonságos, magas helyen.
Szerencsés, ha a konyhai székek nehezen mozgathatók, így nem tudja átrendezni a bútorokat, hogy emelvényt építsen magának az érdekes, de nehezen megközelíthető dolgok elérése érdekében. Főzéskor pedig használd a hátsó főzőlapokat, illetve az edények fogantyúját fordítsd lehetőség szerint a fal felé. A még nagyobb biztonság érdekében füstriasztót is beszereltethetsz, és – biztos, ami biztos – tarts egy tűzoltókészüléket a konyhában.

polcok

Akár falra szerelt polcokról, akár a szekrények polcairól legyen szó, ne helyezzünk a szélére, elérhető közelségbe olyan tárgyakat, amiket a gyerek leránthat, és sérülést okozhat számára.

lépcsők

Ha a házon belül található lépcső, akkor érdemes annak felületét csúszásgátló csíkkal/szalaggal ellátni. Ha megoldható, akkor a lépcső alján és tetején helyezzünk el biztonsági rácsot, torlaszt, így megakadályozható, hogy a pici egymaga induljon el a lépcsőn.

vezetékek, zsinórok és dugaljak

A függönyök és redőnyök zsinórjait hurkold össze, hogy ne lógjanak, és így ne tudja elérni a gyerkőc. A hosszabbítók használatát minimalizáld, inkább hívj villanyszerelőt, aki a megfelelő helyekre új kiállásokat tud telepíteni (ha ez nem megoldható, akkor a hosszabbító nem használt aljzataiba kerüljön vakdugó). A konnektorokhoz is érdemes biztonsági fedelet, vagy vakdugót beszerezni.

fürdőszobai teendők

Zárj el minden gyógyszert, mosószert, vegyszert, borotvát a fürdőszobában. Csúszásmentesítsd a kádat és/vagy a zuhanyfülkét, a járólapot, szerelj biztonsági zárat a vécé fedelére. Ellenőrizd, hogy a zuhanykabin fala biztonsági üvegből van-e, és ha nem, cseréld ki inkább.

kert

Egy gyerekbaráttá alakított kert igazán nagy kincs, ha pár nyugodt percet szeretnénk úgy, hogy közben a gyermek is jól szórakozik, és biztonságban is van. A biztonság kedvéért érdemes megszabadulni az olyan kerti vagy szobanövényektől, amelyek mérgezők lehetnek. Gyorsan lecsúszik a baba torkán egy-két falat harsogóan zöld levél, ezért jobb megelőzni a bajt. A virágföld is nagy kedvencnek számít a totyogók körében, de attól, hacsak nem kilószámra fogyasztja, nagy baja nem lehet. A kertet mindenképpen érdemes alaposan átnézni. Kisebb lyukak a kerítésen, korhadt faágak, tető nélküli kutak, emésztő gödrök, vízzel töltött medencék mind-mind nagy veszélyt jelenthetnek egy kisgyermekre nézve.  

Ha nagyobb átalakítás szükséges a gyerekbiztos otthon kialakításához, és szükség van egy kis anyagi segítségre, akkor a K&H személyi kölcsönt ajánljuk figyelmedbe:.

K&H személyi kölcsön

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás